Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları !

  • ALTERNATİFTIP
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları ! için yorumlar kapalı
  • 1.160 kez görüntülendi

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları !

Soluduğumuz havada , cildimizin karşılaştığı dış etkenler ile mukoza zarlarında yaşayan organizmalara sürekli olarak maruz kalırız. Bu organizmaların hastalığa yol açıp açmadığına, vücudumuzun savunma mekanizmasının veya bağışıklık sisteminin güçlü olması ile karşı koyarız. Bağışıklık sistemimiz düzgün bir şekilde çalıştığında bunu fark etmiyoruz bile. Fakat düşük veya çok aktif bir bağışıklık sistemimiz olduğunda,vücudumuzda enfeksiyonlar ve diğer sağlık durumunun gelişme riski daha yüksektir.

Bağışıklık sistemi vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi, bakteriler, virüsler, parazitler veya vücuda giren mantarlar gibi patojenleri nötralize etmek ve uzaklaştırmak, çevreye zararlı maddeleri tanımak ve etkisiz hale getirmek ve hastalık nedeniyle değişen vücudun kendi hücreleri ile mücadele etmek için çalışır.Bağışıklık sisteminin hücreleri kemik iliği kaynaklı olup, daha sonra periferik dokuları korumak için göç ederler, kan dolaşımını sürdürürler ve lenfatik sistem adı verilen damarların özel sisteminde bulunurlar .Bağışıklık sistemimizin performansı tehlikeye girdiğinde hastalıkla karşı karşıya kalırız. Bağışıklık sisteminin etkilenmesi ile ağır enfeksiyonlar , immün yetmezlik tümörleri ortaya çıkar, aşırı aktivite alerjik ve otoimmün hastalıklara neden olur. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için antimikrobiyal, bağışıklık uyandırıcı , antiviral takviyeler ve esansiyel yağlar ile vücudunuzu destekleyebilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi tam olarak nasıl güçlendireceğinizi öğrenmeden önce bağışıklık sistemi bozuklukları hastalıklarına değinelim. Bu hastaıklar kısaca :

* Astım ve Alerjiler

Alerjiler alerjenler olarak bilinen normalde zararsız çevresel maddelere bağışıklık aracılı bir inflamatuar yanıt olup astım, alerjik rinit, atopik dermatit ve gıda alerjileri gibi bir veya daha fazla allerjik hastalıklara neden olur . Vücut, toz, küf veya polen gibi bir alerjene aşırı tepki verdiğinde alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açan bir bağışıklık reaksiyonuna neden olur .

Alerjiler ve astım, her yaştan, ırktan, cinsiyete ve sosyoekonomik statülerden etkilenen, giderek büyüyen bir rahatsızlık. Alerjiklerde bağışıklık eğer düşük ise öksürükten ve burun akıntılarından, anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden çok şiddetli reaksiyona sebep olabilir. Bir kişi vücuda karşı antijen geliştirdiğinde bir maddeye karşı alerjikleşir ve bu maddenin tekrar tekrar maruz kalması üzerine bir tepki gösterir.

* Otoimmün Hastalıklar

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminizin bilinmeyen bir tetikleyiciye yanıt olarak vücudunuzun hücrelerine ve dokularına saldırmasına neden olur. Otoimmün hastalık semptomları o denli birbirinden ayrı ve belirsiz olduğu için genellikle bir teşhis koymak zordur. Otoimmün hastalıklara örnek olarak romatoid artrit, lupus, iltihaplı bağırsak hastalığı, multipl skleroz, tip 1 diyabet, sedef hastalığı, Graves hastalığı (aşırı aktif tiroid), Hashimoto hastalığı (yetersiz tiroit) ve vaskülit sayılabilir.

Otoimmün hastalıkların tedavisi tipik olarak bağışıklık sisteminin aktivitesini yükseltmeye odaklanır, ancak savunmanın ilk hattı sızdıran bağırsak sorununa değinmeli ve gıdaları ve bağırsağa zarar veren faktörleri ortadan kaldırmalıdır. Birçok çalışma artmış bağırsak permeabilitesinin çeşitli otoimmün hastalıklarla ilişkili olduğunu ve hastalık patogenezinde rol aldığını ortaya koymuştur.

* Bağışıklık Yetmezliği Hastalıkları

Bir bağışıklık yetersizliği hastalığı, bağışıklık sisteminin bir ya da daha fazla parçasının eksik olması ve bir tehdide karşı çok yavaş tepki vermesidir. İmmün yetersizlik hastalıklarına ilaçlar veya hastalıklar neden olabilir veya primer immün yetmezlik olarak adlandırılan bir genetik bozukluk olabilir . (HIV / AIDS) gibi yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara yol açan bağışıklık sisteminin ciddi bir şekilde bozulmasına bağlıdır.

Bağışıklık Sistemini Yükseltmek için :

1. Kekik

Kekik ve yağı çok şifalı ayrıca bağışıklığı güçlendirme özellikleriyle bilinir. Antifungal, antibakteriyel, antiviral ve anti-parazit bileşiklerinden dolayı doğal olarak enfeksiyonlarla savaşmaktadır. Yapılan bir çalışmada antimikrobik aktivitesinden sorumlu olan kekikteki ana bileşiklerin karvakrol ve timol içerdiğini ortaya koymuştur.
Birkaç bilimsel araştırma, kekik yağının , B. laterosporus ve S. saprophyticus da dahil olmak üzere, çeşitli bakteri izolatlarına ve türlerine karşı antibakteriyel aktivite sergilediğini bulmuştur.

2. D vitamini
D vitamini, doğal ve adaptif immün yanıtları modüle edebilir ve vitamin D eksikliği artmış otoimmünite ve aynı zamanda enfeksiyona duyarlılığı arttırır. Araştırmalar, D vitamininin toleransı korumak ve koruyucu bağışıklığı artırmak için çalıştığını gösteriyor. D vitamininin daha düşük seviyeleri enfeksiyon riskini artırır. Düşük D vitamini seviyesine sahip bireylerin mevsimsel geçişlerde solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.


3. Zencefil

Ayurvedik tıpta zencefilin bağışıklık sisteminizi nasıl artıracağına bağlı bir çok özelliği tespit edilmiştir. Zencefilin, ısıtıcı etkileri nedeniyle organlarımızda toksinlerin birikiminin parçalanmasına yardımcı olduğuna inanılıyor. Ayrıca toksinlerin ve atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olan doku ve organ ağımız olan lenfatik sistemi temizlemede faydası olduğu biliniyor.

Zencefil kökü ve zencefil esans yağı kullanımı immüno ve anti-inflamatuar kaynaklı çeşitli hastalıkları tedavi edebilir. Araştırmalar, zencefillerin bulaşıcı hastalıkların tedavisinde yardımcı olan antimikrobiyal potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, virüsler, bakteri ve parazitler gibi bulaşıcı ajanların yanı sıra ısı, asit ve sigara dumanı gibi fiziksel ve kimyasal ajanlardan kaynaklanan inflamatuvar bozuklukları tedavi ettiği tespit edilmiştir.

4. Ginseng

Ginseng bitkisi, sizin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enfeksiyonlarla mücadele için yardımcı olabilir. Ginsengin kökleri, sapları ve yaprakları, immün homeostazı korumak ve hastalıklara veya enfeksiyona karşı direnci arttırmak için kullanılmıştır.Ginsengte bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması olarak çalışan antimikrobiyal bileşikler de vardır. Ginseng’in ayrıca antikor üretiminde rol oynaması nedeniyle vücudun işgal altındaki mikroorganizmalarla veya patojenik antijenlerle savaşmasına yardımcı olduğu biliniyor.


5. Geven ( Astragalus ) bitkisi
Astragalus ( geven ) fasulye ve baklagiller ailesinden bir bitkidir ve bağışıklık sistemi güçlendirici ve hastalık savaşçısı olarak çok uzun bir tarihe sahiptir. Kökü, Geleneksel Çin Tıbbında binlerce yıldırbir adaptojen olarak kullanılmıştır . Astragalus, en az çalışılan bağışıklık arttırıcı otlardan biridir.

Astragalus ile tedavilerin immünosupresanlar ve kanser kemoterapötikleri gibi ilaçlar tarafından uyarılan toksisitenin belirgin bir şekilde iyileştiğini buldukları tespit edildi. Araştırmacılar, astragalus özütünün bağışıklık sistemi üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğu ve vücudun gastrointestinal enflamasyon ve kanserlerden korunduğu sonucuna vardı.


6. Ekinezya

Ekinezya’nın kimyasal bileşenlerinin çoğu, önemli terapötik değeri sağlayabilen güçlü bağışıklık sistemi uyarıcılarıdır. Araştırmalar ekinezya bitkisinin tekrarlayan enfeksiyonlarda maksimum etki gösterdiğini ve katılımcıların soğuk algınlığını önlemek için bu bitkiyi kullandığında koruyucu etkileri arttığını tespit ettiler. Ekinezya özellikle akut üst solunum yolu enfeksiyonunun tedavisinde, immünostimülasyon da dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sağladığı tespit edilmiştir.

7. Probiyotikler

Sızdıran bağırsak, besin hassasiyetlerinin, otoimmün hastalıkların ve bağışıklık dengesizliğinin veya zayıf bağışıklık sisteminin önemli bir nedeni olduğundan, probiyotik gıdalar ve takviyeleri tüketmek önemlidir . Probiyotikler, bağırsağınızın detoksifikasyonunu arttıran ve bağışıklık sisteminizi destekleyen besin maddelerini sindirmenize yardımcı olan iyi bakterilerdir.

Yayınlanan araştırmalar, probiyotik organizmaların bağırsakta mukozal bağışıklık sistemini geliştirerek ve bağırsaklardaki immünoglobülin hücreleri ve sitokin üreten hücrelerin sayısını arttırarak çocukluk çağından itibaren immün aracılı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabildiğini tespit etmiştir.

8. Sarımsak ve Soğan

Sarımsak ve soğanda bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör ve hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır. Yapılan bir çalışma mide kanseri gelişme riski ve soğan sarmısak tüketimi arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Bağışıklığınızı gçlendirmek için pozitif düşünün,Stresten uzak durun ya da stresi yönetmeye çalışın ,Düzenli egzersiz yapın,Yeterli ve kaliteli uyuyun, Ayrıca üzüm çekirdeği, Nar,Yoğurt,Kefir,Patlıcan,Pırasa,Enginar,Kayısı,Ceviz,Yeşil çay,Kuşburnu,Brokoli,Karnabahar,Lahana, Keten tohumu tüketmeye çalışın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.