Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır ?

  • Genel Sağlık
  • Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır ? için yorumlar kapalı
  • 1.151 kez görüntülendi

Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır ?

Bize zarar vermek için fırsat gözleyen bir çok mikroorganizmalarla dolu bir dünyaya gözümüzü açarız. Ama vücudumuz yorulmaz ve mükemmel bir savunma sistemiyle kaplıdır. Bu sistem bağışıklık sistemidir.

Bağışıklık sistemi en çok yabancı mikroorganizmalarla savaşır ve onları yok eder. Sistemin vücuda giren bu yabancılara karşı verdiği tepkiye bağışık yanıt denir. Ama öncelikle sistemin istilacı etkenleri fark etmesi gerekir.
Vücudumuzda her hücrede bize ait olduğunu belirten damgalar vardır. Hayatımız başladığında sistem bize ait olanı tanımayı öğrenir.Hayatımız boyunca bağışıklık sistemimiz bizi yabancı maddelere karşı korumayı ve sağlıklı tutmayı başarır. Yine de bazı zamanlarda saldırganlar bağışıklık sistemini yenebilir veya sistem saldırganlarla savaşırken dokular zarar görebilir.

Enfeksiyon bulaşınca ne olur ?
Bakteriler sadece yaşar ve ürer. Bunu yapabilmek için canlı vücuduna da ihtiyaçları vardır. Çünkü hayatlarının devamlılığını sağlayacak besinler insan vücudunda bulunur. Mikroorganizmalar yaşadıkları sürece sizi hasta edebilir hatta öldürebilir.

bağışıklık sistemi nasıl çalışır

1.Aşama;Vücuda giriş
Cilt bakterilerin girişi için güçlü bir duvar gibidir. Ama ciltteki küçük bir bozukluk onların girişini kolaylaştırır. Bazı enfeksiyonlar böceklerle temas edildiğinde başlar.Soluk aldığımız sırada havadaki bakteriler de kolayca vücuda girebilir. Ancak burun kılları bazı bakterileri tutar ve girişlerini engeller.
Bazı bakteriler gözlerden girmeye çalışır ancak göz yaşları onları temizler. Bazıları suyumuzda yemeğimizde yaşar ancak mideye geldiğinde mide asidi yardımıyla etkisiz hale getirilir.Ayrıca bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerde istilacıları öldürür.

2.Aşama;Dokulara Bağlanmak
İstilacı bakteriler vücuda girdiği anda çoğalmak için dokulara ihtiyaç duyar. Yüzeylerindeki alıcılar dokulara kenetlenir.

3.Aşama;Bağışıklık Sisteminin İstilaya Karşı Koyması
Bakteriler vücuda girdiği anda orduya benzeyen bağışıklık sistemi harekete geçer. Bazı hücreler sitokin kullanarak komutan gibi çalışarak saldırı başlatma ve durdurma emri verirler. Diğer hücreler emri alır ve görevlerini yapmaya başlarlar. Antijen sunanlar bakterilerin bazılarının proteinlerini kesip antijenlerine ayırırlar ve bunları hücreden dışarı çıkarırlar ve bayrak gibi dalgalanırlar. Bu dalgalanma bakterilerin bir tanesinin yakalandığının işaretidir.Bundan sonra bağışıklık sistemi çalışır.Diğer savunma birlikleri dolaşırken bayrağı görüp istilacının haberini alırlar ve saldırıya geçerler.
Akyuvarlar (diğer adı lenfosit) vücudun her yerinde bulunur.

Lenfositlerin çeşitli türleri vardır. T-lenfositlerin bir çok rolü vardır.T-lenfositlerin bir çeşidi halk arasında AIDS olarak bilinen kazanılmış immün yetmezlik sendromu tarafından yok edilir.T hücreleri öldürücü hal alınca diğer T-lenfositler hafıza hücrelerine dönüşürler.

B-lenfositler antikor üreten hücrelerin içinde gelişirler.Bir diğer önemli çeşidi ise doğal katil hücrelerdir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.