B12 Fazlalığının Belirtileri Nelerdir, B12 Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

  • Genel Sağlık
  • B12 Fazlalığının Belirtileri Nelerdir, B12 Yüksekliği Nasıl Anlaşılır? için yorumlar kapalı
  • 936 kez görüntülendi

Genel olarak b12 vitamini olarak bilinen siyanokobalamin, Merkezi Sinir Sistemi (MSS) fonksiyonu için gerekli olan suda çözülebilir bir vitamin çeşididir. B12 vitamini ayrıca vücudun metabolizmasını ve kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) üretimini düzenler.

B12 vitamin hapı alırken uzmanlarca önerilen sınırı aşmamak çok önemlidir, yoksa b12 fazlalığı ortaya çıkıp, vücutta çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.

b12 yüksekliği neden olur?

Süt ürünleri, yumurta ve et gibi yiyecekler B12 vitaminince zengin önemli kaynaklardan bazılarıdır. Bu doğal kaynakların yanısıra, haplar ve tabletler halinde satılan B12 vitamini hapları vardır. B12 vitamini doz aşımı vakalarının çoğu her gün bu hapa devam edip vücutta aşırı B12 vitamini birikmesiyle gerçekleşir. Kanser, böbrek, karaciğer ve kanla ilgili hastalıklarda b12 vitamini seviyenizi yükseltebilir.

B12 vitamini fazlalığı belirtileri

  1. Vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı
  2. Uyuşma, hissizlik
  3. Kalpte ritim bozukluğu
  4. Baş dönmesi
  5. Sık sık yaşanan baş ağrısı
  6. Hazımsızlık
  7. Anksiyete
  8. Artrit
  9. Asabiyet
  10. Koordinasyon eksikliği
  11. Sırt ağrısı
  12. Ödem
  13. İshal
  14. Kusma
  15. Bulantı
  16. Sırt ağrısı

B12 fazlalığını tespit etmek için test yaptırın

Yukarıda bildirdiğimiz B12 vitamininin yan etkileriyle karşılaşmak nadir görülen bir durumdur. Fakat b12 fazlalığı olan kişilerde her an bu belirtiler görülebilir. Eczanelerde satılan b12 vitamini hapları bu vitamin için iyi bir kaynak olmasına rağmen, b12 eksikliği olanlar için bu ihtiyacı doğal yollardan karşılamak en doğru olanıdır. B12 ihtiyacınızı b12 içeren besinlerle karşılamak b12 vitaminde doz aşımına uğramanızı önler.

Yetişkinler için günlük b12 vitamini ihtiyacı 2.4 mikrogramdır. b12 hapı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı, öncelikli olarak B12 testi yaptırıp öyle vitamin kullanmaya başlamalıdır. Keza b12 fazlalığından şüpheleniyorsanız, dahiliye uzmanına başvurup, b12 testi yaptırıp vücudunuzdaki b12 miktarı öğrenilmelidir.

Sual: B12 oranım 1300 çıktı. B12 fazlalığı hastalık yapar mı?
CEVAP
İç hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Altın’ın cevabı: (Vitaminler yağda eriyenler (a,d,e,k) yani vücutta depo edilenler ki bunların fazlalığı hastalıklara yol açar ve suda eriyenler (c,b ) vitamini bunlar depo edilmezler veya çok az depo edilirler bunların fazlalığı hastalık oluşturmaz. Fazlalık genelde idrarla atlır. Kaygılanmanıza gerek yok)

Sual: B12 değerim 2000 çıktı ne yapayım?
CEVAP
İç hastalıkları Uzmanı  Hakan Karagöl’ün cevabı: (b12 vitamin yüksekliği bazı ciddi hastalıklarda da yüksek çıkabilir. bu nedenle en kısa zamanda bir iç hastalıkları uzmanına başvurup muayene olmanızı, ayrıntılı radyolojik ve biyokimyasal testleri yaptırmanızı tavsiye ederim.)
 

B12 Yüksekliği Neden Olur, B12 Vitamini Fazlalığı Nasıl Tedavi Edilir? Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.