B 12 Vitamini Fazlalığı Neden Olur,  Nasıl Tedavi Edilir?

  • Genel Sağlık
  • B 12 Vitamini Fazlalığı Neden Olur,  Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.449 kez görüntülendi

B 12 Vitamini Fazlalığı Neden Olur,  Nasıl Tedavi Edilir?

İnsan vücudunun temel ihtiyaçlarından biri su ise diğerleri vitaminler ve minerallerdir. Vitaminler organik düzenleyicilerdir ve bazılarının suda erimesi gerekir. Suda eriyen B 12 vitamini bazı canlılık fonksiyonlarının yerine getirilmesi bakımından önemlidir. Bütün hücrelerin B 12 vitaminine ihtiyacı vardır. Hücrelerin çoğalabilmesi için DNA molekülünün eşlenmesi yani bir benzerini yapması gerekir, Bunun için de yeterince B 12 vitamini bulunmalıdır. Alyuvar hücrelerinin üretilmesinde,  sinir ve beyin fonksiyonlarında da gereken B 12 vitamini sağlıklı kalabilmek için normal değerler içinde olmalıdır. Vitaminlerin genellikle eksikliğinden bahsedilse de bazı kişilerin kanındaki değerleri fazla olabilmektedir.

B 12 Vitamini Günlük Olarak Ne Kadar Alınmalıdır?

Birçok besinden gün boyunca farklı vitamin ve mineraller, ayrıca protein, karbonhidratlar ve yağlar alınır.  Yemekte alınan bir porsiyon istavrit, sardalye gibi diğerlerine göre daha yağlı balıklardan, deniz ürünlerinden, 400 gramlık peynirden, 500 gramlık kırmızı etten, 10 adet yumurtadan, 10 gramlık karaciğerden günlük B 12 vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir. B 12 vitamini için normal karşılanan tıbbi değerleri ise aşağıdadır.

  • *Yeni doğan bebekler için: 0,5–1,5 mikrogram/gün
  • *Süt çocukları için: 2–3 mikrogram/gün
  • *Yetişkin bireyler için: 3 mikrogram/gün
  • *Bebeğini emziren anneler için: 4 mikrogram/gün

Suda erimesi sebebiyle fazla alınması durumunda idrar gibi vücudun çeşitli sıvılarıyla atılabileceği için gün içinde fazla alınması çok önemli olmayabilir. Yine de olması gerekenden daha yüksek miktarda B 12 vitamini varsa altında yatan bir sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Yapılan bazı araştırmalarda normal dozun 200 hatta 500 katı kadar fazla B 12 vitamini almış olan kişilerde bir sorunla karşılaşılmamıştır. Araştırmalara katılanların bazılarında sadece sivilceler oluştuğu görülmüştür. Bu tür araştırmalar sınırlı kişiyle yapıldığından fazla genelleştirmek doğru değildir.

B 12 Vitamini Fazlalığının Sebebi Nedir?

B 12 vitamini fazla olanlar iyi besleniyorum gibi bir kanıya kapılmamalıdır. Fazla olması sağlıklarının iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Bazı tıbbi araştırmalar fazla B 12 vitamininin kalp ve damarlarla ilgili sorun yaratabileceğini, damarları daraltabileceğini, tansiyonu artırabileceğini göstermektedir. Siroz, hepatit, lösemi gibi karaciğer hastalıklarında da yükseklik görülebilir. Karaciğer kaynaklı bir yükseklik varsa B 12 vitamini besinlerle fazla alınmış anlamı çıkmamalıdır. Dışarıdan vitamin tabletleri şeklinde takviyeler alınması da B 12 vitamini fazlalığına sebep olabilir.

B12 Vitamini Fazlalığı Zararlı Olabilir Mi?

Vücuttaki her besin ögesi normal sınırlar içinde olmalıdır. Kandaki B 12 vitamininin fazlalığı bazı kalp ve damarla ilgili bazı hastalıkları, böbrek yetmezliklerini, şeker hastalığını, karaciğerle ilgili bazı sorunları ve bazı kan hastalıklarını işaret ediyor olabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kan testleri sonucunda görülen B 12 vitamini fazlalığı bu vitaminin alınması engellenerek değil fazlalığın sebebi saptanarak tedavi edilebilir. B 12 vitamini fazla alınması böbrek hastaları, hamileler, tansiyon hastaların, bazı göz hastaları, gut hastaları ve stent takılı olan kalp hastaları için zararlı olabilmektedir. Vitamin fazlalığını gören doktorlarınız sebebi araştırıp bir tedavi planı oluşturacaktır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.