Ayaklarda Karıncalanma Ve Yanma Hissinin En Önemli Nedenleri

  • Genel Sağlık
  • Ayaklarda Karıncalanma Ve Yanma Hissinin En Önemli Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 929 kez görüntülendi

Çoğu kişi başına bir sıkıntı gelmediği sürece sağlığının ve huzurunun kıymetini bilip, şükr etmez. Ayaklarda yanma ve karıncalanma nedenleri nelerdir? makalemizde ayak yanması ve karıncalanmasına yol açan faktörlere yer verdik. Ayaklarınızda yanma ve karıncalanma hissi yaşıyorsanız, bu durum genellikle yaralanma, enfeksiyon veya tıbbi rahatsızlıklarından dolayı sinirlerin tahriş olduğunun göstergesidir. Kronik sinir hasarı aynı zamanda periferik nöropati olarak bilinir ve iğne batması hissine neden olarak yürümenizi zorlaştırabilir. Nedenine bağlı olarak, periferik nöropatinin potansiyel komplikasyonları ayak ülseri, kas kaybı ve felçtir.

Metabolik hastalıklar

Metabolik hastalıklar ayaklarda yanma ve karıncalanmaya neden olabilir, bunlardan en yaygını diyabettir. Periferik nöropati ve diyabeti olan kişiler ayak yaralanmaları, ülser ve enfeksiyonlara eğilimlidir. Uygun tıbbi bakım ve düzenli olarak ayak muayenesi yapılmazsa bu enfeksiyonlar kangrene bile yol açabilir. Kronik böbrek ve karaciğer hastalıkları, periferik nöropatinin potansiyel nedenleri arasındadır. Tiroid bezi bozuklukları da yanma ve ayaklarda karıncalanma sebebi olabilir, bu belirtilere genelde ayak krampları da eşlik eder.

Enfeksiyonlar

Birçok enfeksiyon bacaklarda ve ayaklarda sinirlerin iltihaplanmasına neden olabilir. Suçiçeği ve mononükleoz yol açan virüsler bunlardandır. Sitomegalovirüs, immün yetmezlik virüsü, hepatit B ve hepatit C virüsleri bacaklarda ve ayaklarda yoğun yanma ve karıncalanmaya sebebiyet verebilir.

Otoimmün ve inflamatuar durumlar

Bazı durumlarda vücudun enfeksiyona tepkisi enfeksiyonun kendisinden daha zararlı olarak sinirlerde tahribat yapabilir. Guillain-Barre sendromu denilen bu durum organlarda ani güç kaybı ve karıncalanmaya neden olur. Guillain-Barre sendromunda vücudun bakteriyel ve viral enfeksiyon nedeniyle istemsizce sinir dokusuna saldırması sonucu oluşur. Tedavi edilmezse geçici felce hatta hayati tehlikelere yol açar. Lupus, romatizmal artrit ve Sjögren sendromu gibi diğer otoimmün hastalıkları da periferik nöropatiye neden olabilir.

Tümörler

Kanserli ve kanserli olmayan tümörler periferik nöropati belirtileri sonucunda sinir dokusunu istila edebilir. Ekstremitelerde üzerinde veya yakınındaki sinirlerin üzerinde ortaya çıkan tümörler yanma ve ayaklarda karıncalanma yol açabilir. Bazı durumlarda, kanser doğrudan sinirleri etkilemez, ancak paraneoplastik sendrom olarak bilinen bir duruma neden olur.

İlaçların yan etkileri

Birçok toksin ve ilaç sinirleri tahriş ederek ayaklarda yanma ve karıncalanmaya neden olur. Kronik olarak fazla miktarda alkol tüketilmesi sinirlerde hasara yol açar. Uzun süreli alkol kullanımı B12, folat ve vitamin eksikliklerine zemin hazırlayarak bacak ve ayaklarda şiddetli ağrılara ve yanmalara neden olabilir.

Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir, Ayak Yanmasına Bitkisel Çözümler Tıklayınız

Hamilelikte Ayak Yanması – Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.