Ayak Tarak Kemiği Kırığı 

  • Genel Sağlık
  • Ayak Tarak Kemiği Kırığı  için yorumlar kapalı
  • 2.096 kez görüntülendi

Ayak Tarak Kemiği Kırığı 

Ayak yapısı genel olarak karmaşık bir sistem üzerine kurulmuştur. Tendon, kas, kemik ve yumuşak dokulardan meydana gelen ayakta, yirmi altı adet kemik ve on dokuz adet parmak kemiği olmak üzere toplam kırk altı adet kemik bulunur. Ayak tarak kemiği şeklinde adlandırılan kemikler ise, ayağın içinde yer alan beş adet uzun ve ince kemikten oluşmaktadır ve beş dişli bir tarağa benzediği için bu ismi almıştır.

Kırık; kemikteki kopmalar şeklinde oluşur. Kırıklar travmatik ve baskı nedeniyle olmak üzere iki sebepten ötürü meydana gelebilmektedir. Travmatik kırıklar ayağın darbe alması ya da bir yere sertçe vurulması sonucu oluşmaktadır. Baskı kırıklarının nedeni ise daha çok ayağın bir yere sıkışması, ezilmesi gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Ayak tarak kemikleri kırıklarının en sık görülen sebepleri; ani burkulmalar ve ayağın üzerine taşıyamayacağı bir yükün binmesidir. Ayak tarak kemiği kırıkları genel olarak kişinin düşmesi sonucu, ayağın üzerine bir yükün aşırı baskı yapması sonucu ya da ayak bileğinin burkulması sonucu meydana gelebilmektedir.

Ayak tarak kemikleri kırıklarının en çok görüldüğü kişiler profesyonel sporculardır. Tarak kemikleri kırıklarının en sık karşılaşılan türü beşinci ayak tarak kemiği kırığı olarak adlandıran ‘jones kırığı’dır. Bu tür kırıklar genelde cerrahi müdahale sonucu iyileşir.

Ayak tarak kemiği kırıklarının genelde belirtileri; ayakta hassasiyet hissi, hareket ederken yaşanan ağrı, ayağın tabanında morarma, ayakta şişlik ya da üzerine basamama halidir.

Ayak Tarak Kemiğinin Kırık Tedavisi

  • Parmaklardaki kırıkların tedavisinin yapılmasında dinlenmek çok büyük bir faktördür. Dinlenme süreci olmadan tedavi sonuç veremez. Kemikte yanlış kaynama ya da daha çok kırılma meydana gelebilir.
  • Özellikle parmak kırıklarında kırık tahtası adı verilen aparatın kullanılması oldukça önemlidir. Kırık tahtası, kırılan kemiğin düz ve doğru bir şekilde kaynamasına yardımcı olmaktadır.
  • Tabanı sert ve kıvrılmayan yapıdaki ayakkabılar ayak tarak kemiği kırığı tedavilerinde büyük önem taşımaktadır. Sert ve kıvrılmayan yapıdaki bu ayakkabılar sayesinde iyileşme süreci hızlanmaktadır.
  • Kırık parmağın sağlam olan bir parmak yardımı ile desteklenmesi tedavide kullanılan ve işe yarayan bir yöntemdir. Fakat parmağın desteklenmesi konusunda doktorun vereceği karara bağlı kalınmalıdır. Sağlam parmak ile destekleme tedavisi her zaman doğru sonuç verememektedir.
  • Ayak tarak kemiği kırığı tedavilerinde kırık olan yer üzerine sürekli baskı uygulanması kırığın şiddetini arttırmaktadır. Bu nedenle tedavi süresince koltuk değneği ya da tekerlekli sandalye gibi yardımcılar kullanmakta fayda vardır. Bu sayede ayak üzerine baskı uygulanmamış olur ve kırık yere daha konforlu bir dinlenme süreci tanınır.
  • Ayak tarak kemiği kırığı tedavilerinde eğer diğer yöntemler sonuç vermezse ya da vermeyeceği belli ise cerrahi müdahale uygulanır.

Tüm tedavilerden sonra ayakta ağrının bulunması normal bir durum değildir. Tedavinin yanlış yapılması ya da kişinin ayağına tekrar zarar verecek bir şey yaptığını gösterebilir. Bu durumda tekrar bir doktora danışılmalıdır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.