Ayak Parmağı Neden Şişer?

  • Genel Sağlık
  • Ayak Parmağı Neden Şişer? için yorumlar kapalı
  • 1.071 kez görüntülendi

Ayak Parmağı Neden Şişer?

ayak parmağı neden şişer ile ilgili bilgiler içerir

Ayak Parmağı Şişmesi

Ayaklar gün içerisinde vücudun bütün yükünü taşıyan organlardır, bu sebeple gün içerisinde sürekli yük binmesine maruz kalan ayaklar ve ayak parmağı fiziksel olarak deforme olabilir bu deformeler dışında bazı hastalık kaynaklı olarak da ayaklar veya ayak parmakları şişebilir. Peki, ayak parmaklarının şişmesinin nedenleri nelerdir?

Ayak parmakları gün içerisinde en fazla kullanılan organlardan birisi olduğu için deforme olma olasılığı oldukça yüksektir. Gün içerisinde ayağın alacağı bir darbe ya da zedelenme sonucu ayak parmakları zedelenebilir ve görevini tam olarak yerine getiremez.

Travma Sonucu Şişlik:

Ayak parmakları travmalardan en çok etkilenebilen bir organdır ve bu nedenle geçirilen bir travma sonucu şişebilir ve kızarabilir, bunun yanı sıra gün içerisinde yapılan ters bir hareket ve zedelenme ayak parmaklarının şişmesine neden olabilir

Ayak Parmak Parazitleri ve Enfeksiyonları

Ayak parmakları gün içerisinde sürekli hareket ederler ve terlerler bu sebepten dolayı ayak parmaklarında parazitler ve bakteriler oluşmaya başlar bu parazitlerin ve bakterilerin oluşmasındaki en öncelikli sebeplerden birsi sağlıklı ayakkabı kullanımıdır. Eğer ayak parmağı şişmesi şikayetinden yakınıyorsanız ilk olarak ayakkabılarınız değiştirebilir ve temizleyici önlemler alabilirsiniz.

Ayak Parmağı Kırığı

Ayak parmağının şişmesinin bir diğer sebebi ise ayak parmağı kırıklarıdır. Ayak parmağı kırılmaları günümüzde genel olarak sporla uğraşan kişilerde görülür. Ayak parmağı kırılması sonucunda ayak parmakları şişer ve ciddi bir ağrıya sebep olur genç yaşta olan kişilerde bu kırıklar yaşı ilerlemiş olan kişilere göre daha çabuk iyileşme göstermektedir. Ayak parmağı kırıkları kesinlikli bir doktor gözetiminde tedavi edilerek iyileşme sürecine bırakılır.

Ayak Parmağındaki Romatoid Artrid

Ayak parmaklarının şişmesinin nedenlerinden bir diğer nedeni de romatoid artrid olarak adlandırılan kas rahatsızlığıdır. Ayak parmak kasları belli bir neden sonucu zedelenerek ayak parmağının şişmesine neden olan sebepler arasında adlandırılır. Bu durum kalıtsal olarak kalabilir ve kişi bu durumdan sonra ayak parmaklarını sağlıklı olarak kullanamayabilir. Parmaklarda şişliğin yanı sıra şiddetli ağrılar olabilir.

Ayak Parmağı Şişmesine Alınabilecek Önlemler

Vücudun bütün yükünü taşımakla görevli olan ayaklar ve giyilen ayakkabılar bu konuda çok önemlidir ayaklarda oluşabilecek olası bir rahatsızlık doğrudan vücudun bel ve sinir sistemlerini etkileyerek başka ağrıların veya bozuklukların ortaya çıkmasına neden olacaktır bu nedenle gün içerisinde kullandığımız ayakkabının rahatlığı ve ayak sağlığına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Yüksek topuklu ayakkabılar ayağa dar gelen ayakkabılar ya da ince burunlu ayakkabılar ayak pozisyonunu oldukça etkiler ve bozukluklar oluşmasına yol açar bu sebeple ayaklarda ve ayak parmaklarında deformasyona yol açar bu tarz ayakkabıların devamlı olarak kullanılması tavsiye edilmez.

Ayak Parmak Şişlikleri Nasıl Geçer?

Ayak parmak şişliklerine evde kendinizin yapabileceği bazı pratik yöntemler vardır bunlar ise şöyle;

Tuzlu Su: Gün içerisinde yorgunluktan ya da parazitler sonucu şişen ayak parmaklarınız için 10 litrelik bir kovaya 300 gr iyotlu tuz dökerek karıştırınız daha sonra ayaklarınızı bu suda 15 dakika bekleterek şişliklerin inmesine ve parmak aralarındaki parazitlerin ve mantarların temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanı sıra ılık su ayak ve ayak parmağı kaslarınızı gevşeterek olası ağrıları da dindirecektir.

Tonik: Tonikler ayak ve ayak parmağı şişmelerinde eskiden beri kullanılan etkili yöntemlerden birisidir, gazlı su ile ayaklara ve parmaklara tonik yaparak şişliklerin inmesine yardımcı olabilirsiniz aynı zamanda gazlı su kasları rahatlatırken ağrıların azalmasını sağlayacaktır.

Limonlu Doğal Karışım: Bir miktar limon sıkılarak suyu ayrıştırılır ve bu saf limon suyu toz tarçın, zeytinyağı ile karıştırılarak hamur haline getirildikten sonra parmak aralarına uygulanır daha sonra bir parça bez ile sararak 2-3 saat kadar sarılı tutulur. Bu yöntem hem ayak şişmelerinde hem ayak parmak şişmelerinde uygulanan en etkili yöntemlerden birisidir.

Kontrast Banyosu: Kontrast banyosu ayak parmağı şişmelerinde kullanılan bir başka yöntemdir kontrast banyosu yapılışı ise şöyle;

İlk olarak bir kova sıcak su ve bir kova soğuk su yan yana koyulur ayaklar ilk önce sıcak suya sokularak 20 dakika kadar bekletilir ve ardından soğuk suya batırılır bu işlemi 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz bu şekilde vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak ayak parmaklarına yeterli kanın gitmesini sağlayarak ayakların ve parmakların gevşemesine büyük ölçüde yardımcı olabilir ve ağrıları azaltabilirsiniz.

Buz Kompresi: Buz kompresi de şişen ayak parmakları için kullanılan yöntemlerden birisidir ağrıların azalmasına ve şişliklerin inmesine yardımcı olur. Buz torbasını ayak parmaklarınızdaki şişlik ve ağrı olan yerlere 15 saniye süreyle ara bastırarak uygulayabilirsiniz.

 Ayak Parmak Şişmesine İyi Gelebilecek Doğal Besinler

Vücuttaki şişliklerin inmesine yardımcı olması açısından genel olarak içerisinde E vitamini barındıran besinlerin tüketilmesi önerilir içerisinde E vitamini barındıran başlıca besinlerden birkaç tanesi özellikle yeşil yapraklı sebzeler, badem, patates, fıstık, yer elması, ceviz gibi besinlerdir. Bu besinler şişliklerin inmesine neden olur ve ağrıların azalmasına ve tamamen dinmesine yardımcı olur. Ayak parmaklarında oluşan şişlikler genellikle basit nedenlerden dolayı oluşabilir bu durumlarda bu doğal yöntemler denenebilir fakat bunların sonucunda da parmak şişliklerin de düzelme görülmez ise en kısa zamanda uzman bir doktora görünmekte fayda olacaktır.

var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.