Atriyal Septal Defekt Nedir Nedenleri Nelerdir?

  • Genel Sağlık
  • Atriyal Septal Defekt Nedir Nedenleri Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.090 kez görüntülendi

Atriyal Septal Defekt Nedir Nedenleri Nelerdir?

Toplumda pek bilinemeyen bir kalp rahatsızlığı olan atriyal septal defekt rahatsızlığı, kalbin doğrudan üst iki odasında yer alan duvardan veya bazı durumlarda atriyumların arasında meydana gelen bir deliktir. Bu bakımdan doğumsal bir kalp problemi olan atriyal septal defekt rahatsızlığı ciddi bir kalp rahatsızlığı olması nedeniyle, belirtilerini gösterdikten hemen sonrasında mutlak olarak tedavi edilmelidir.

Aksi durumda, bazı sağlık sorunlarına da neden olan atriyal septal defekt hastalığı, geç zamanlı müdahale edildiği takdirde ölümle dahi sonuçlanabilmektedir. Birçok belirtiler gösteren atriyal septal defekt hastalığı tedavi edilebilir bir kalp problemi olmakla birlikte, kısa süreçli tedavi açısından erken müdahale edilmesi önem arz etmektedir.

Atriyal Septal Defekt Rahatsızlığı Belirtileri İse Şunlardır;

  • İleri yaşlarda herhangi bir şikayete sebep olması söz konusu olamayabilen atriyal septal defekt hastalığında tekrar eden akciğer enfeksiyonları
  • Normalden daha hızlı nefes alışverişi
  • Normalden daha çabuk yorulma durumu
  • Nefes darlığı durumu
  • Terleme
  • Kalp çarpıntısı
  • Çocuklarda büyüme ve gelişim problemleri gibi birçok belirtiler göstermektedir.

Atriyal Septal Defekt Rahatsızlığı Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kardiyoloji bölümü tarafından teşhis ve tedavi edilen atriyal septal defekt hastalığında ilk teşhis yöntemi olarak hastanın doktor tarafından fiziksel muayenesi yapılmaktadır. Bu sayede genellikle kalp atışlarında anormalliğin bulunup bulunmadığı teşhis edilebilmektedir. Fiziksel muayene ile birlikte kardiyak katerimasyon, göğüs radyokrafisi, 35 yaş ve üzeri hastalarda koroner anjiyografi, kalbin doopler testi, EKG, ekokardiyografi, kalp emar filmi ve son olarak da TÖE teşhis uygulamasına başvurulmaktadır.

Atriyal Septal Defekt Hastalığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Meydana gelen deliğin çok küçük çapta olması ve buna bağlı olaraj bireyin herhangi bir şikayeti söz konusu olmaması durumunda atriyal septal defekt hastalığı bu açıdan tedavisi söz konusu olmayabilmektedir. Ancak, meydana gelen deliğin bireyin rahatsız olmasına neden olması durumunda tedavide cerrahi tedavi uygulaması söz konusu olmaktadır.

Bu sayede deliğin defektin cerrahi kapatma yöntemi veya anjiyografik onarım tedavi seçeneğine başvurulmaktadır. Ciddi bir kalp rahatsızlığı olması nedeniyle hastane yatışı da gerektirebilen atriyal septal defekt hastalığı tedavisinden sonra hasta bir müddet hastanede yakın takip altına alındıktan sonra taburcu edilmektedir.

Atriyal Septal Defekt Hastalığı Oluşumunda Rol Alabilen Diğer Faktörler Nelerdir?

Yukarıdaki etkenler dışında bazı etkenlerin de atriyal septal defekt hastalığı oluşumunda rol alabildiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Uzmanlar, sigara, alkol, uyuşturucu gibi ölümcül maddelerin de diğer kalp hastalıklarında olduğu gibi atriyal septal defekt hastalığı oluşumunda rol üstlenebildiğini ve bu sebeple genel sağlığın korunması açısından bu ölümcü maddelerden de uzak durulması gerektiğinin altını çizmektedirler. Geç müdahale edildiğinde ölümle sonuçlanabilen atriyal septal defekt hastalığı gerek teşhis ve gerekse de tedavi açısından başarılı bir süreçten geçmesi açısından henüz ilk belirtisi görüldüğünde hastanelerin Kardiyoloji bölümü doktoruna başvurulmalıdır.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.