Ateş Basması – Nedenleri ve Tedavisi
Ateş basması ya da sıcak basması, vücudun sıcaklığı gerektiği gibi düzenleyememesinden kaynaklanır. Özellikle hava ısındıkça, bu durumdan muzdarip insanlar için rahat etmek imkansızlaşabilir.
Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar. Ter buharlaştıkça vücudu soğutur. Bazıları için bu hassas denge bozulabilir.
Ateş Basması Belirtileri
Vücut sıcaklığınız arttıkça, birkaç belirti ortaya çıkar.
En yaygın belirtiler şunlardır:
- Çok sıcak hissetme
- Bolca terleme
- Baş dönmesi
Diğer belirtiler ise şunlardır:
- Hızlı kalp atışı
- Bayılma hissi
- Mide bulantısı
- Kusma
- Kızarma
- Kalp çarpıntısı
- Baş ağrısı
Ciddi durumlarda göğüs ağrısı ortaya çıkabilir. Bu durumda acilen doktora başvurulmalıdır. Bu belirtiler bir fiziksel aktiviteden sonra veya durum kötüleştikçe yavaş yavaş ortaya çıkar.
Ateş Basması Nedenleri
Ateş basmasının nedenleri şunlardır:
Menopoz
Ateş basmasının en yaygın nedeni menopozdur. Ateş basması bazı kadınlarda hiç hissedilmezken, bazılarında günde defalarca ve şiddetli olarak yaşanabilir. Ateş basmasına aşırı terleme de eşlik edebilir. Bu kadınlarda ateş basmasına östrojen hormonu azalmasının neden olduğu düşünülmektedir. Menopozda ateş basması genellikle 1-2 yıl devam eder ve kaybolur.
Hipertiroidi
Tiroid bezi vücuttaki hormonları düzenler. Tiroid bezi fazla çalışıp, aşırı hormon ürettiğinde ateş basması ortaya çıkabilir. Ateş basmasına ek olarak kalp çarpıntısı, aşırı terleme, yorgunluk, kas yorgunluğu ve kilo kaybı görülebilir. Eğer bu belirtiler sizde varsa, bir tiroid testi yaptırmalısınız.
Kafein ve Amfetamin
Çayda ve kahvede bulunan kafein ve amfetamin, vücut metabolizmasını hızlandırabilir, kan akışını artırarak ateş basmasına neden olabilir, cildin aşırı ısınarak terlemesine yol açabilir. Dışarıdaki sıcaklık arttıkça bile kafein almaya devam ederseniz, durum daha da kötüleşebilir. Ateş basmasından rahatsızsanız, kafeini bırakın ve aldığınız ilaçlarda amfetamin olup, olmadığıyla alakalı doktorunuza danışın.
Diğer Nedenler
Bir otoimmün hastalığı olan multipl sklerozda (MS) sinirler hasar görerek, ateş basmasına neden olabilir. Graves hastalığı hipertiroidiye yol açarak, ateş basmasını tetikleyebilir. Anksiyete hastalarında panik atak sırasında görülebilir. Periferal nöropati hastalarında ise yine sinirler zarar gördüğü için oluşabilir.
Ateş Basması Tedavisi
Ateş basmasını dindirmek ve sıcak havalarda rahat etmek çoğu zaman mümkün. İşte ateş basmasına iyi gelen yöntemler:
Östrojen Tedavisi
Menopoz sırasında azalan östrojen miktarını telafi etmek için dışarıdan östrojen takviyesi vermeyi içerir. Birçok kadın menopozu rahat atlatmak için bu tedaviye yönelmekte ve ateş basması gibi menopoz belirtilerini dindirmektedir. Tedavi genelde %90 oranında ateş basmasını azaltmaktadır.
Karayılan Otu
Eğer menopoza bağlı ateş basmasından şikayetçiyseniz, karayılan otunu deneyebilirsiniz. Birçok araştırma karayılan otunun yüz, boyun ve vücut kızarmalarına ve aşırı ısınmaya karşı etkili olduğunu göstermiştir. Çünkü kadınlık hormonu östrojeni artırdığı tespit edilmiştir. Karayılan otunu hap hâlinde bulabilirsiniz.
Tiroid Hormonlarını Kontrol Ettirin
Eğer belirtileriniz, hipertiroidiye işaret ediyorsa doktora başvurun. Aşırı çalışan bir tiroid bezi ateş basmasına neden olabilir. Tiroid sorununu çözmek ise belirtileri ortadan kaldıracaktır.
Kafein ve Amfetaminden Uzak Durun
Kafeini azaltmak ya da tamamen bırakmak ateş basmasını dindirebilir. Doktorunuzla da aldığınız ilaçların içinde amfetamin olup, olmadığını konuşun.
Bolca Su İçin
Vücudu bolca su almasını sağlayarak, serin kalmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle sporcu içecekleri (enerji içecekleri değil) ve maden suyu içerdiği elektrolitler sayesinde vücudun ısı kontrolünü devam ettirmesini sağlayacaktır.
Magnezyum Takviyesi
Ateş basması stres ve anksiyetenin bir belirtisi olabilir. Çoğu durumda, magnezyum takviyesi rahatlatıcı bir etki sağlayarak stresi azaltır. Böylece strese bağlı ateş basması çözülebilir.
Baharatlı Yiyeceklerden Uzak Durun
Baharatlar içerdikleri kapsaisin adlı bileşen sebebiyle vücudun aşırı ısınmasına ve yanma hissi oluşmasına neden olur. Baharatlı yiyecekleri sınırlamak belirtileri dindirmeye yardımcı olacaktır.
Nefes Alan Elbiseler Giyin
Pamuk ve keten gibi giysiler terin buharlaşmasını, vücudun serinlemesini sağlayarak sizi daha rahat ettirir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.