Aşırı Uyku İsteği Neden Olur Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Aşırı Uyku İsteği Neden Olur Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.038 kez görüntülendi

Aşırı Uyku İsteği Neden Olur Nasıl Geçer?

Aşırı uyku hali günümüzde sık görülen sorunların başında gelmektedir. Toplum tarafından tembellik olarak anılmasına karşın durum aslında çok farklıdır. Aşırı uyku isteğinin psikolojik veya fizyolojik nedenleri olmaktadır. Bunun yanı sıra aşırı uyku bazı hastalıkların varlığına işaret edebilir. Uyku sorunun genel nedenlerinin başında psikolojik sorunlar vardır. Mutsuz, hayal kırıklığı yaşamış insanlar uykuyu bir sığınak olarak görmektedir. Kısacası uyku genellikle bir kaçış ve saklanma aracı olarak kullanılmaktadır. Ancak nedeni ne olursa olsun bir hekime başvurulması gerekmektedir. Göz ardı edilmemesi gereken bir sorun olduğu asla unutulmamalıdır.

Sağlık açısından olmazsa olmaz bir dinlenme olan uyku ancak kaliteli ve düzenli olduğunda sağlık için yararlı olmaktadır. Fiziksel ve ruhsal zindeliğin sağlanabilmesi açısından kaliteli ve yeterli uyku kriterleri olmalıdır. Uykunun sınırları kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bazı insanlara 6 saat yeterken, bazı insanlar içinse 8 saat uykuya ihtiyaç vardır. Bu tamamen kişinin yapısı ile alakalı bir durumdur. Uykuyu sınırlandıran genel çizgiler bulunmamaktadır. Ancak gündelik hayatı etkileyecek ve kişiyi sosyal hayattan koparacak kadar uyuması bir sorunun habercisidir.

Aşırı Uyku Halinin Nedenleri

Uykunun en belirgin özelliği kişiden kişiye göre değişmesi ve yaş ilerledikçe uyku süresinin azalmasıdır. Aşırı uyku isteğinin en temel nedeni ise uyku kalitesinin düşük olmasıdır. Uykunun bölünmesi ve geç uykuya dalmak aşırı uyku halini tetiklemektedir. Unutkanlıklara ve hafıza problemlerine neden olan uyku sorunları anksiyete benzeri psikolojik hastalıkları da tetiklemektedir. Aşırı uyku halinin başlıca nedenleri;

Uyku Apnesi; Fazla kilolu insanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Uyku sırasında 10 saniye solunumun durmasıdır. Uykunun gece boyunca sürekli bölünmesi ile kalitesi de bozulmaktadır. Bu sorunu atlatmanın temel yolu kilo vermektir.
Narkolepsi; Genellikle gençlerde görülen narkolepsi, günün herhangi bir saatinde uyaranın olmadığı durumlarda kişinin uykuya dalmasına neden olmaktadır. Bu hastalık kısacası uyku ataklarından oluşmaktadır.
Huzursuz Bacak Sendromu; Bacaklarda gece yatarken oluşan karıncalanma ve iğnelenme hissidir. Bu rahatsızlık kişilerin uykuya dalmalarına engel olmaktadır.
insomni; Uykuya dalmada sorunlar yaşanmaktadır. İnsomni de kişi uykudan verim alamaz ve gün içerisinde sürekli uyku hali hakim olur.
Psikolojik Sorunlar; Yaşadığı özel durumlar nedeniyle sevinç, üzüntü veya keder duyan kişiler kaliteli uyku uyuyamazlar. Bu durum kişilerin uyku düzenlerinin bozulmasına ve aşırı uyku isteğine neden olmaktadır. Kişiler çok mutsuz olduklarında sürekli uyumak ister ve uyku halini üzerlerinden atamazlar.

 

Aşırı Uyku Hali Nasıl Geçer?

Aşırı uyku halinin geçmesi için ilk yapılması gereken kaliteli uyku düzeni yakalamaktır. Uykuyu bölen her türlü faktörün ortadan kaldırılması ve deliksiz uyku halinin sağlanması gerekmektedir. Geceleri yeterli ve kaliteli uyku çeken insanların, aşırı uyku durumu ortadan kalkmaktadır. Öncelikle yatma ve kalkma saatleri düzene sokulmalıdır. Bunun yanı sıra sağlık için uygun yataklar tercih edilmelidir.

Sabah kalktıktan sonra aşırı uyku halinden kurtulmak adına ılık duş alınmalıdır. Bu gün boyu dinç kalmayı sağlayacaktır. Ayrıca öğle saatlerinde mümkünse bir saatlik şekerlemeler yapılması uyku halinin geçmesine yardımcı olmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.