Aşırı Tüylenme Nedenleri ve Tedavi Yolları

  • Genel Sağlık
  • Aşırı Tüylenme Nedenleri ve Tedavi Yolları için yorumlar kapalı
  • 1.938 kez görüntülendi

Aşırı Tüylenme Nedenleri ve Tedavi Yolları

Tüy yani kıl, vücutta ayak tabanları ve avuç içleri hariç derinin altında yer alan ve hormonlar tarafından kontrol edilen kıl köklerince üretilen ip şeklinde ince uzun yapılara denir. Kıl köklerini androjen denen hormonlar kontrol eder ve bu hormonlar sayesinde vücut kıl üretimi yapar. Ancak vücudun her bölgesinde kıl üretim hızı birbirinden farklılık göstermektedir. Örneğin saçımız ile ayak kıllarımız aynı uzama hızına sahip değildir. Saçların oluşmasını sağlayan kıl kökleri daha hızlı çalışmaktadır. Androjen hormonu vücudun farklı bölgelerindeki kıl köklerini kontrol eder ve aynı uzama hızında olmasını engeller. Ayrıca kıl kökü hormonları kadın ve erkeklerde farklı çalışmaktadır. Erkeklerde bu hormonlar daha aktif çalışmakta iken bayanlarda kıl kökleri daha pasiftir. Bu nedenle erkeklerde kol ve bacaklarda kıllanma bayanlara göre daha hızlı ve yoğun olarak gelişmektedir. Aşırı tüylenme yani tıp dilinde ki ismi ile Hirsutizm ise, özellikle de bayanlarda sırt, kasık, üst dudağın üst kısmı, göbek, sırt, kalça,  bacakların iç bölgeleri ve yanaklar gibi bölgelerde erkeklerde çıkması gereken kıl yapılarının bayanlarda görünmesi olarak adlandırılmaktadır. Aşırı tüylenme genel olarak bayanlarda görülen rahatsızlıklar olmakla birlikte erkeklerde de özellikle yoğun olarak sırt ve göğüs bölgelerinde görülmektedir.

Aşırı Tüylenme Nedenleri

Kıl hücresinin kıl üretimini yapan Androjen hormonunun düzensiz çalışmasının sonucu kıllar olması gerektiğinden hızlı bir şekilde uzar ya da pasif bir şekilde üretim yapmaması gereken bölgelerde kıl üretimi yapılır.  Bunun çeşitli sebepleri vardır. Devamlı olarak kullanılan bazı ilaçlar, kalıtsal özellikler, böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışması, yumurtalıklarda aşırı miktarda bulunan erkeklik hormonu ve kişi de tiroid bezinden kaynaklanan bazı hastalıklarda aşırı tüylenme sebepleri olarak sıralanabilir.

aşırı tüylenme

Aşırı Tüylenme Tedavisi

Aşırı tüylenme tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle tüylenmeye neden olan etkenin tespit edilmesi gerekmektedir.  Kişiye hormon testi yapılarak hormon değerlerinin normal olup olmadığı değerlendirilir. Eğer normalden fazla ise sebebi araştırılır. Ancak şunu da belirtmekte fayda bulunmaktadır. Hastalığın tedavisi kıl hücrelerince var olan kıl üretimini durdurmaya yönelik değil yeni kıl üretiminin durdurulmasına yönelik yapılmaktadır. Mevcut kılların yok edilmesi amacıyla epilasyon tedavisi uygulanmaktadır.  Yapılan testler sonucu hormonlarda bir anormallik yok ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Eğer hormon seviyesi normalden çok yüksek ise hormon tedavisi uygulanmaktadır. Eğer hormon seviyesinde ki yükseklik böbrek üstü bezlerden ve yumurtalıktan kaynaklı ise tıbbi tedavi ile sonuç alınabilir. Ancak hastalığın tedavisi oldukça uzun bir süreçtir ve yüzde yüz etkili değildir. Ayrıca ilaç tedavisi kesildiğinde kıllanma tekrar başlayabilir.

Aşırı tüylenme genellikle bayanlarda görülen ve hormonların çalışma düzensizliğinden kaynaklı bir rahatsızlık olsa da, tedavinin etkin olarak gerçekleştirilebilmesi için aşırı tüylenmeye neden olan faktörün tespit edilmesi ve bu konuda gerekli tedavinin yapılması en etkin sonucu verecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.