Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı Terleme Tedavisi

Aşırı Terleme Tedavisi

Vücudun tamamında veya belli bölgelerde görülen aşırı terlemeye hiperhidrozis denir. Sebebi açıklanamayan şekline primer hiperhidrozis; diyabet, hipertiroidi veya bazı ilaçların kullanımına bağlı meydana gelen şekline ise sekonder hiperhidrozis denir. Sekonder hiperhidrozisin tedavisi neden olan etkenin mümkünse ortadan kaldırılmasıdır. Primer hiperhidroziste ise çok farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yazıda hiperhidrozis ile, primer ve bölgesel olan tipi kastedilmektedir.

Vücudun ısı dengesinin düzenlenmesi için olan normal terlemedir, bundan fazla ise aşırı terleme olarak adlandırılır. Terlemeye aşırı diyebilmek için belli kriterler olmadığından, kişinin günlük yaşamında sorun oluşturacak düzeyde olması asıl kriter olarak kabul edilmiştir.

Hiperhidrozis, sıklık sırasına göre; koltukaltı, ayak tabanı, el ayası, kasık, yüz, saçlı deri, göğüs ortası ve sırtta görülür. Çoğu hastada birden fazla bölgede aşırı terleme şikayeti vardır.

Hiperhidrozisin yarattığı ek sorunlar da olabilir. Fazla terleyen bölgelerde mikrobik veya mantarlara bağlı enfeksiyonlar, adale krampları, dermatitler ve diğer deri hastalıkları, anksiyete ve başka psikolojik sorunlar olabilir. En önemli sorunlar genellikle hastaların sosyal aktivitelerine olan etki nedeniyle ortaya çıkar. Bunlar, bulundukları bölgelere göre farklı sorunlara neden olurlar.

Koltukaltı bölgesi:

• Giysilerde ıslaklık ve ter izleri nedeniyle günde birkaç kez değiştirme gereği duyulması.
• Sürekli ıslaklığın neden olduğu deri harabiyeti nedeniyle dermatit ve enfeksiyon gelişimi

El ayası:

• Ellerdeki ıslaklık nedeniyle el sıkışmaktan kaçınma
• Terin kağıtlarda ve giysilerde iz bırakması
• Elde kalemin rahat tutulamaması nedeniyle yazının bozulması
• Eldeki ıslaklık nedeni ile akıllı telefonlar gibi hassas aletleri kullanmada zorluk
• Dermatit gelişim riski

Ayak tabanı:

• Ayak kokusu
• Ayakkabı ve terliklerin çabuk eskimesi
• Dermatitler ve mantar enfeksiyonları gelişim riski.
Diğer daha nadir görülen bölgelerde de bölgeye özel farklı sorunlar görülür.

TEDAVİ

Aşırı terlemesi olan kişilerde ter bezlerinin sayısı diğer insanlara göre daha fazla değildir, yalnızca aktiviteleri daha fazladır. Bunun nedeni de sinirsel uyarının artmasıdır. Bu sinirler, kontrolümÜz dışında olan bir sistem tarafından yönetilir. Bu nedenle, en geçerli tedavi, bu uyarıyı gerçekleştiren sinirlerin etkinliğini azaltmaktır. Bunun için botulinum toksin (Botox, Dysport) enjeksiyonları yapılır.
Botulinum toksini enjekte edildiğinde, ter bezlerini uyaran sinirlerin işlevi engellenir. Bu sinirler ter bezlerini uyaran kimyasal aracıyı üretemez hale gelirler. Bunun sonucunda da ter üretimi durur. Bu etki altı ay kadar sürer. Daha sonra, ter bezleri normal çalışmaya başlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.