Armut Gaz Ve İshal Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Armut Gaz Ve İshal Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 986 kez görüntülendi

İshal ve gaz en sık karşılaşılan mide bağırsak problemlerindendir. Tüm meyveler karbonhidrat içeriklerinden dolayı bağırsaklar tarafından iyi sindirilemediğinden gaz ve ishal yapma potansiyeline sahiptirler. Bu karbonhidratlar bağırsağa ulaştığında, bağırsaktaki iyi bakteriler onları parçalarken gaz ortaya çıkar.

Bazı meyvelerin yüksek früktoz ve lif içerikleri ile gaz ve ishal yapma ihtimalleri diğer meyvelerden daha fazladır.

Sual: Hamileyim armut bende gaz yaparmı? Armut gaz yapan yiyeceklerden midir?

CEVAP

Beslenme Uzmanı Diyetisyen’in cevabı (Evet armut gaz yapan yiyeceklerden sayılabilir. Elma, şeftali, erik ve armutta bir çeşit şeker türü olan ‘sorbitol’ bulunur. Bu meyvelerde bulunan besin lifi sindirilmeden bağırsaklara geçtiği için bağırsak gazını artırır. )

Sual: Armut ishal yapar diyorlar, bu bilgi doğru mu?

CEVAP

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Hande Seven Avuk’un cevabı (Sarı, yeşil, sert, yumuşak binbir çeşidi olan lezzetli ve şifa verici bir meyvedir armut. Özellikle böbrekler için çok yararlıdır. Armut yemek kalp çarpıntısını giderir, sinirleri yatıştırır, sindirim sistemini güçlendirir, kabızlığı giderir. Atalarımız elmayı soy da ye armutu say da ye demiş. Günde 1 armut tüketimi yeterlidir. Çok miktarda armut tüketimi ishal yapabilir.)

Armutta gaz, kramp ve ishale neden olabilen fruktoz ve sorbitol ismindeki maddeler bulunur. Armutta bulunan şekerin büyük oranda fruktozdan oluşması özellikle fruktoz intoleransı veya irritabl barsak sendromu olan kişilerde mide bağırsak sorunlarına yol açabilir.

Müshil dışkıyı yumuşatan ve bağırsak hareketlerini artıran ilaçlara verilen isimdir.  Uzmanlar armutun laksatif yani doğal müshil etkisi gösteren gıdalar arasında yer aldığını bildiriyor.

1 orta boy taze armut 5,5 gr lif içeriği ile 2000 kalorilik diyetin günlük lif ihtiyacının %22’sini karşılar. Lifli besinler ise bağırsak sistemimiz için çok faydalıdır, dışkıyı yumuşatır, kabızlığı önlerler. Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gr erkeklerde ise 36 gramdır. Normalin üstünde lifli gıda alımı gastronimiyel sorunlara yol açar. Armut lif açısından zengin yapısı ile çok miktarda tüketildiğinde yan etki olarak ishal ve gaz yapabilir.

Armutun ishale ve gaza neden olmasının bir diğer nedeni de armuta karşı alerjiniz olmasıdır. Armut alerjisi ciltte kaşıntı, şişme, cilt döküntüsü, mide ve bağırsak problemleri gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.

Armut Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Yoğurt Kabızlık Yaparmı? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Muz İshale İyi Gelirmi? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.