Apandis: Resim, Konum, İşlev, Koşullar, Testler ve Tedaviler

Apandis: Resim, Konum, İşlev, Koşullar, Testler ve Tedaviler

Apandis yaklaşık 4 inç uzunluğundadır ve şekli ince bir tüpünkine benzer. Kalın ve ince bağırsaklar arasında, alt karın bölgenizin sağına doğru yerleştirilir. Tıp bilimi, ekin yerine getirdiği bedensel sorumlulukları veya işlevleri tam olarak tanımlayamadı.

Bazı doktorlar, şiddetli bir ishal krizinden sonra sindirim sistemini yeniden canlandırmaya yardımcı olan iyi bakteri depolamaktan sorumlu olduğuna inanmaktadır. Bir başka teori, ekin, insan vücudunun onsuz çalışabileceği işe yaramaz bir vücut organından başka bir şey olmadığını belirtir. Bu nedenle, ekin cerrahi olarak çıkarılması, ek hastalıkların tek tedavisi olarak ortaya çıkmıştır ve herhangi bir sağlık sorunu bildirmemiştir.

Apandis Koşullar

1. Apandisit

Bazı durumlarda, ek iltihaplanır ve bir enfeksiyon içeri sızmaya başlar ve sonunda bir yırtılmaya yol açar. Bu, kusma, mide bulantısı ve karnın alt bölgesinde şiddetli ağrı gibi semptomlara eşlik eder.

2. Apandisteki tümörler

Ekte doğum yapabilecek çeşitli tümör tipleri vardır. Mesela, ekte büyüyen epitelyal tümörler, kanserli veya iyi huylu olabilirler. Karsinoid tümörler, aparede kimyasalları salgılar, bu da diyare, hışıltılı ve periyodik sifonlara yol açar. Bununla birlikte, ek tümör vakaları oldukça nadir olma eğilimindedir.

Apandis İçin Testler ve Tıbbi Muayene

1. Komple kan sayımı (CBC)

Ek içindeki iltihaplanma ve enfeksiyon belirtilerini tanımlamak için kan testleri yapılır. Örneğin, bir apandisit durumunda, beyaz kan hücrelerinin miktarındaki artış ciddi hasarı tanımlayabilir.

2. Bilgisayarlı Tomografi (CT taraması)

Bir BT taraması, ekin son derece içgörülü görüntülerini sağlamak için bir bilgisayar ve röntgen kullanmayı içerir. Apandisit durumunda, doktorlar, ek içindeki iltihaplanmanın ayrıntılı görüntülerini elde etmek ve bir yırtılma belirtilerini tanımlamak için BT taraması kullanır.

CT tarayıcı, ayrıntılı görüntüler oluşturmak için X ışınları ve BİLGİSAYAR kullanır. Apandisitte BT taramaları iltihaplı eki ve patlamış olup olmadığını gösterebilir.

3. Görüntüleme testleri

Doktorlar ekte nadir görülen bir tümörün varlığından şüphe ettikleri zaman, bu talebi doğrulamak ve tanı koymak için görüntüleme testlerini kullanırlar. Görüntüleme testleri BT taramalarını, PET taraması olarak da bilinen Pozitron Emisyon Tomografisini ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’yi (MRI) içerir.

4. Tıbbi muayene

Bir hastayı apandisit açısından incelemek ve tanı koymak için, karın ve midenin basit bir muayenesi son derece gereklidir. Doktorlar, mide muayenesinde belirtilen değişiklikleri inceleyerek apandisit ilerlemesini izler.

5. Ultrason

Bir ultrason, örneğin ekte şişlik gösteren apandisit varlığını tanımlamak için ses dalgalarının kullanılmasını içerir.

Apandis iyileşmek için tedaviler

1. Antibiyotikler

Tek başına antibiyotikler hiçbir zaman apandisit’i gerçekten tedavi edemese de, tanı henüz kesinleşmemiş olduğu zaman reçete edilir. Belirtilerden sorumlu olabilecek enfeksiyonları gidermeye yardımcı olurlar.

2. Apendektomi

Apandisit sadece cerrahi operasyonla tedavi edilebilir. Doktor, birden fazla insizyon ve içeriden görmek için kamera yerleştirilmesini içeren bir laparoskopi kullanıp kullanmayacağını veya büyük bir insizyon gerektiren geleneksel yöntemi belirleyecektir.

Tümörler ek içerisinde mevcutsa; Bunları çıkarmak için bir ameliyat gerekecektir. Bununla birlikte, tümör büyük ve tehlikeliyse, doktorlar da kolonun bir kısmını çıkarmak zorunda kalacakları için ameliyat daha geniş ve şiddetli hale gelecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Cavit dedi ki:

    Tşkler degerli bilgileriniz için. oldukca faydali bir site burasi