Anüs Anal Kanser Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

  • Genel Sağlık
  • Anüs Anal Kanser Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi için yorumlar kapalı
  • 1.202 kez görüntülendi

Anüs Anal Kanser Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi

Büyük abdest bozduğumuz yerdeki yani makat bölgesindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde aşırı çoğalmasına makat kanseri denir. Makat kanserinin diğer adı anüs kanseri ve anal kanseridir. Makat kanseri nadir karşılaşılan kanser türlerindendir.

Makat Kanseri Belirtileri

  1. Makat kanseri dışkıda kan görülmesinden midede şişkinlik hissine kadar pek çok belirtiye yol açabilir. Makat kanseri başlangıçta herhangi bir belirti göstermeyebilir, ancak kanserli hücreler çoğalmaya devam ederse anüs bölgesi daralabilir ve büyük tuvaleti yapmakta zorlanma, kabızlık, ishal vb semptomlarla karşılaşılabilir. Şayet tümör kanamaya başlarsa dışkıda kan görülür. Alt karın ve kasık ağrıları, istemsiz kilo kaybı yaşanabilir.
  2. Midede şişkinlik veya mideye kramp girmesi
  3. Dışkıda kan görülmesi (Kanın rengi kırmızı siyah olabilir, yahut dışkıda kırmızılıklar, siyahlıklar meydana gelebilir)
  4. Makat bölgesinde ağrı. Makat kanseri vakalarının % 30’unda görülür.
  5. Makatta kaşıntı
  6. Makattan akıntı gelmesi. Makat kanseri vakalarının % 50’sinden fazlasında mevcuttur.
  7. Makattan kan gelmesi. Makat kanseri vakalarının % 45’inden fazlasında mevcuttur.
  8. Anal bölgede kitle, doku büyümesi, küçük küçük yumru oluşumu
  9. Kabızlık
  10. İshal
  11. Halsizlik
  12. Dışkı çapında incelme
  13. Dışkı kaçırma
  14. Makatta iyileşmeyen ülserleşmiş yaralar
  15. Makat bölgesinde ve kasık bölgesinde lenf bezlerinin şişmesi
  16. Makat kanseri vakalarının % 20’sinde ise hiçbir belirti görülmez.
  17. Kusma veya kusma olmadan mide bulantısı
  18. Büyük abdest bozarken ağrı çekme veya zorlanma
  19. Dışkının incelmesi
  20. Açıklanamayan kilo kaybı

Makat Kanseri Neden Olur?

Makat kanseri makat bölgesindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde aşırı çoğalmasından meydana gelir. Hücrelerin kontrolsüzce çoğalması makat bölgesindeki dokularda birikir, tümör olarak bilinen kitleler oluşur. Anal kanser anüs dokularını, bağırsağın sonunda rektumun altındaki kanalları etkiler. Kanser hücreleri metastaz yapabilir yani vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve vücudun normal çalışma fonksiyonlarına zarar verebilir. Uzmanlar anal kansere cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan human papillomavirus (HPV) adlı virüsün neden olduğunu düşünmektedir. Anal kanser vakalarının çoğunluğunda bu virüsle karşılaşılır. Anal kanseri ayrıca vücudun diğer kanserli bölgesinden makata da yayılmış olabilir. Bir başka deyişle, kanser önce vücutta başka bir yerde gelişir ve anüse metastaz yapar.

Uzmanlar çok fazla miktarda tüketilen yağlı yiyeceklerin, kırmızı et, yüksek kalorili yiyecekler ve alkolün makat kanserine yakalanma ihtimalini artırdığını bildiriyor.

Makat Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Makat Kanseri Teşhis Yöntemleri

Anal kanser genellikle rektal kanama ile kendini gösterir. Makatta kanama, kaşıntı, anüs ağrısı ve yukarıda yazdığımız belirtileri yaşayan insanlar anüs kanseri riskini göz önünde bulundurup vakit kaybetmeden doktora gitmelidir.

Diğer kanser türlerinde olduğu anal kanserde de erken teşhis çok önemlidir. Anal kanseri (Makat kanserini) teşhis etmek için şu yöntemler kullanılır;

  1. Dijital rektal muayene (DRE) – Anüs ve rektumun muayenesi, burada doktor veya hemşire makatta herhangi bir anormallik olup olmadığını tespit etmek, eldivenlerini giyip rektumu parmağı ile kontrol ederler.
  2. Anoskopi – Alt rektumu ve anüsü, anoskop adı verilen cihazla incelenmesidir.
  3. Proktoskopi – Alt rektum ve anüsün proktoskop adı verilen cihazla incelenmesidir.
  4. Endoanal veya endorektal ultrasonografi (ERUS) Makatı ultrasonla inceleme yöntemidir.
  5. Biyopsi: Makattan doku örneği alınarak makat kanseri teşhis edilebilir.
  6. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tetkiki
  7. Bilgisayarlı tomografi
  8. PET / CT
  9. Muayene: Makattan sürüntü şeklinde hücre örneği alınabilir (pap smear) veya anoskopi (makat bölgesi endoskopisi) ile tetkik yapılabilir.

Makat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Makat kanseri tedavisi yaşınıza, kanserin evresine bağlı olarak değişir. Doktorunuz durumunuza göre, aşağıdaki tedavilerden yalnızca birini uygulayabileceği, hepsini de görmeniz gerektiğini bildirebilir.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek ve büyümelerini önlemek için kullanılan bir yöntemdir. Kemoterapi ilaçları vücut içine enjekte edilebilir veya ağızdan hap olarak alınabilir. Ayrıca ağrı kesiciler de semptomları kontrol altında tutmak için ara ara kullanılabilir.

Ameliyat

Makat kanserinin ilk evrelerinde makatta kanserli doku etrafındaki bazı sağlıklı dokularla birlikte ameliyat ile çıkarılabilir. Ameliyat yöntemi makat kanserinin metastaz yapmadığı yani çok yayılmadığı hastalar için uygulanır. En erken evre olan kanserlerde ve küçük tümörler için yapılır.

Radyoterapi

Radyasyon tedavileri, anüs kanseri de dahil olmak üzere birçok kanser türü için yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemidir. X-ışınları ve diğer radyasyonlar vücudun kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır, ancak bu yöntem çevredeki sağlıklı dokuları da öldürebilir. Bu tedavi genellikle diğer kanser tedavileri ile kombine edilir.

Brakiterapi

Bu yöntem ile verilecek olan ışın, direkt olarak tümörün içine bir kaynak yerleştirilmesi ile uygulanabilir ve bu ışının sadece tümör etrafına etki etmesi ve çevredeki dokulara az zarar vermesi hedeflenir.

Makat Kanseri Kimlerde Görülür?

Makat kanserinin nedeni günümüz tıbbında kesin olarak tespit edilememiş olsa da, makat kanserine yakalanma riski taşıyan grubun şunlar olduğu gözlemlenmiştir;

  1. Anal seks yapanlar (Ters ilişki yaşayanlar)
  2. Sigara içme alışkanlığı olanlar
  3. 50 yaşın üstündeki kişiler
  4. Birden fazla kişiyle kontrolsüzce cinsellik yaşayanlar
  5. HPV enfeksiyonu olan kişiler
  6. Kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullananlar

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den Kanser Hastalarına Şifa Kürü

Malzemeler

  1. 1 kase yağsız kese yoğurdu
  2. 1 yemek kaşığı saf keten tohumu yağı

Bu kürü kanserli veya kanser tedavisi gören kişilerin günde 1 kere aç karnına kullanılması tavsiye ediliyor. Yan etkisi olmayan kemoterapi ve ışın gören hastalarda dahi kullanılabilir, kürümüzün temel özelliği vücuttaki kötü hücre ve kitleleri patlaması ayırca kemoterapi alan hastaların en büyük sorunu olan kan değerlerindeki aşırı düşmeye karşı hastanın bağışıklık sistemi ve aynı zamanda kemoterapinin bağırsaklarda topladığı yoğun radyasyon etkisini azaltabileceğine inanılan bir kür.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.