Antibiyotik Alerjisi Kaç Günde Geçer Ve Nasıl Tedavi Edilir?
1928 yılında antibiyotiğin keşfedilmesiyle beraber tıpta adeta bir devrim gerçekleşti ve bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilmeye başlandı, pek çok ölümcül hastalığa antibiyotikle şifa bulundu. Antibiyotik alerjisi, herhangi bir antibiyotiğe karşı bağışıklık sistemimizin histamin reaksiyonu ile meydana gelir. Yani antibiyotiğin içerisindeki protein maddesi bağışıklık sistemimiz tarafından yanlışlıkla zararlı madde olarak algılanır ve bağışıklığımız bu maddeyi vücuda kabul etmemek için savaşmaya başlar. Bunun sonucunda da antibiyotik alerjisi belirtileri ortaya çıkar.
Cilt döküntüsü, ürtiker ve kaşıntı, antibiyotiklere karşı alerjik reaksiyonların ortak belirtiklerindendir. Canadian Journal of Infectious Disease (Kanada Enfeksiyon Hastalıkları Bülteni) 2002 yılında yayımlanan makalede Dr. Langley, amoksisilin veya ampisilin alan çocukların yüzde 13’e kadar ciltte döküntü ile karşılaştığını bildirmektedir.
En sık karşılaşılan antibiyotik alerjisi penisilin ve amoksisilin ismindeki ilaçlara karşı meydana gelir. Bunların dışında diğer antibiyotiklere de reaksiyon gelişebilir. Antibiyotik alerjisi anafilaktik şok gibi hayatı tehdit eden reaksiyonlara neden olabilen ciddi bir durumdur.
Antibiyotik alerjisi belirtileri
Antibiyotik alerjisinin sık karşılaşılan belirtileri şunlardır;
- İshal
- Kusma
- Karın ağrısı
- Dilde aft
- Ciltte kızarıklık veya kaşıntı
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Ateş
- Hapşırık
- Kulak ağrısı
- Sıcak basması
- Ciltte yanma hissi
- Ağızda metalik tat
- Burun akıntısı
- İştahsızlık
- Sersemlik, uyuşukluk
- Dudakta, yüzde, dilde şişmeler
- Kurdeşen ve ürtiker
- Ciltte kaşıntı
- Dilde veya dudakta şişme
- Nefes almada güçlük
- Ciddi vakalarda solunum durabilir ve organ yetmezliği baş gösterebiir.
Penisilin gibi antibiyotikler; bakteri, mantar ve parazit gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Mayo Klinik doktorları penisilinin en yaygın görülen ilaç alerjisi türü olduğunu bildiriyor.
Antibiyotiklere karşı görülen en ciddi alerjik reaksiyon, anafilaktik tepki olarak bilinir. Bu reaksiyon kişiyi ölüme kadar götürebilir. Anafilaktik reaksiyon genellikle antibiyotik alımından sonra aniden ortaya çıkar, dilde ve boğazda şişme, nefes almada güçlük, hırıltılı solunum, baş dönmesi, kusma, ishal, karın ağrısı, kan basıncı düşmesi, baş dönmesi veya bilinç kaybı gibi semptomlara yol açar. Antibiyotik aldıktan sonra anafilaktik belirtileriyle karşılaşırsanız 112’yi arayıp acil yardım almalısınız.
Antibiyotik alerjisinin geçme süresi kullanılan antibiyotiğe ve alerji belirtisine göre değişkenlik gösterir. Genelde tüm antibiyotik alerjisi belirtileri 1 hafta -10 gün içinde yani en fazla 10 günde geçecektir.
Antibiyotik alerjisi nasıl geçer?
Antibiyotik kullanımı bırakma
Alerjiye neden olan antibiyotiğin kullanımı kesilip, doktor kontrolünde muadili bir antibiyotikle tedaviye devam etme.
İlaç tedavisi
Antibiyotik kaynaklı alerjiler yaşıyorsanız, doktorunuz antihistamin yahut steroid ilaç reçete edebilir. Kalamin losyon ve hidrokortizonlu krem de antibiyotik alerjisinde kullanılabilecek alternatif ilaçlardandır.
Anafilaktif şok yani ciddi antibiyotik alerjisinde ise epinefrin enjeksiyon uygulaması yapılır.
Antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırma
Kullandığınız antibiyotik için alternatif söz konusu değilse, antibiyotik kullanmanız da elzemse, hasta alerji uzmanının gözetiminde çok düşük dozlarda antibiyotik almaya başlar. Antibiyotik miktarı bağışıklık sisteminin tolere edebileceği dozdadır. 15-30 dakikada bir hafif artırmalarla bu işlem tekrarlanır. Tedavi uzman denetiminde gerçekleştirilir.
Bebeklerde Antibiyotik Alerjisi Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız
Emziren Anneler Hangi Antibiyotiği Kullanabilir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.