Antep fıstığı sadece lezzetli ve eğlenceli değil aynı zamanda süper sağlıklı. Teknik açıdan bir meyve olan Pistacia vera ağacının bu yenilebilir tohumları, sağlıklı yağlar içerir ve protein, lif ve antioksidanlar için iyi bir kaynaktır. Ayrıca birkaç temel besin içerir ve kilo kaybı, kalp ve bağırsak sağlığı için fayda sağlar. İlginçtir, insanlar M.Ö. 7.000’den beri Antep fıstığı yiyor. Günümüzde, dondurma ve tatlılar da dahil olmak üzere birçok yemekte çok sık kullanılır.

 

Antep Fıstığının Besin İçeriği

Antep fıstığı çok besleyicidir ve bir porsiyonu 28 gram olarak kabul edilebilir ve yaklaşık 49 fıstık içerir. Aşağıda bir porsiyon Antep fıstığı için geçerli besin değerleri verilmiştir:

 

Kalori: 156

Karbonhidrat: 8 gram

Lif: 3 gram

Protein: 6 gram

Sağlıklı yağlar: Günlük ihtiyacın % 90’ı

Potasyum: Günlük ihtiyacın % 8’i

Fosfor: Günlük ihtiyacın % 14’ü

Vitamin B6: Günlük ihtiyacın % 24’ü

Tiamin: Günlük ihtiyacın % 16’sı

Bakır: Günlük ihtiyacın % 18’i

Manganez: Günlük ihtiyacın % 17’si

 

Özellikle Antep fıstığı, B6 vitamini açısından en zengin olan gıdalardan biridir. B6 vitamini, kan şekeri regülasyonu ve kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu da dahil olmak üzere birçok işlev için önemlidir. Antep fıstığı potasyum bakımından zengindir; 30 gram Antep fıstığı bir muzun yarısından daha fazla potasyum içerir.

Antioksidanlar Bakımından Yüksektir

Antioksidanlar sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Hücre hasarını önlerler ve kanser gibi hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynamaktadırlar. Antep fıstığı, pek çok yemiş ve tohumdan daha fazla antioksidan içerir. Aslında sadece ceviz ve pekan cevizinde Antep fıstığında bulunandan daha fazla miktarda antioksidan bulunur.

 

Dört haftalık bir çalışmada, günde bir veya iki porsiyon fıstık tüketen katılımcılar, antepfıstığı yemeyenlere kıyasla, daha yüksek lutein ve γ-tokoferol düzeylerine sahipti. Yemişler arasında antep fıstığı, göz sağlığı için çok önemli antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin’in en yüksek içeriğine sahiptir. Gözlerinizi, mavi ışık ve yaşlanmaya bağlı maküler dejenerasyonun neden olduğu hasara karşı korurlar; bu durum merkezi görüşünüzün bozulmuş olduğu veya kaybolduğu bir durumdur.

 

Ayrıca, antepfıstığında en çok bulunan iki antioksidan; polifenol ve tokoferol kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir ve kalp sağlığını teşvik edebilir. İlginç bir şekilde, Antep fıstığında bulunan antioksidanların midede çok erişilebilir olduğu ve dolayısıyla sindirim sırasında emilmesinin daha olası olduğu gösterilmiştir.

 

Yüksek Protein İçerir ve Düşük Kalorilidir

Fındık yemenin birçok sağlık yararı vardır, ancak genellikle kalorileri yüksektir. Neyse ki, Antep fıstığı en düşük kalorili yemişler arasındadır. 28 gram Antep fıstığı 156 kaloriye sahiptir ve cevizde 183 kalori, pecan cevizinde 193 kalori bulunur.

 

Ağırlıklarının yaklaşık % 20’sini oluşturan protein ile Antep fıstığı, protein içeriği açısından bademlerin ardından ikinci sırada bulunur. Aynı zamanda, proteinin yapı taşları olan esansiyel amino asit oranı daha yüksektir. Bu amino asitler esas olarak kabul edilir, çünkü vücudunuz bunları yapamaz, bu nedenle onları beslenmenizden almanız gerekir.

 

Bu arada, diğer amino asitler yarı zorunludur, yani bireyin sağlığına bağlı olarak belirli koşullar altında gerekli olabilecekleri anlamına gelir. Bu yarı esansiyel amino asitlerden biri, Antep fıstığında bulunan amino asitlerin % 2’sini oluşturan L-arginin’dir. Vücudunuzda nitrik oksite dönüştürülür, bu da kan damarlarınızın genişlemesine, kan akışına yardımcı olmasına neden olan bir bileşiktir.

Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Enerjisi yoğun bir gıda olmasına rağmen, yemişler gezegende en fazla kilo kaybı yapan gıdalardan biridir. Birkaç çalışma Antep fıstığının kilo üzerindeki etkilerine bakarken, umut verici sonuçlar bulmuştur.

 

Antep fıstığı lif ve protein bakımından zengindir, ikisi de dolgunluk hissi verir ve gün içinde yeme isteğini azaltır. Bir 12 haftalık kilo verme programında, öğleden sonra çerez olarak günde 53 gram Antep fıstığı yiyenlerin vücut kütle indeksinde iki kat azalma sağlandı.

 

Ayrıca, aşırı kilolu bireylerde 24 haftalık bir başka çalışma, günlük kalori ihtiyacının %20’sini Antep fıstığı tüketerek alanların Antep fıstığı yemeyenlere kıyasla bellerinde 1,5 cm daha fazla incelme yaşandığını ortaya koydu.

 

Antep fıstığının kilo verme özelliklerine katkıda bulunan bir faktör, yağ içeriğinin tamamen emilmemesi olabilir. Aslında çalışmalar, yemişten gelen yağların emilim gücünü kanıtladı. Bunun nedeni, yağ içeriğinin bir kısmının hücre duvarlarına sıkışması, bağırsakta sindirilmesinin engellenmesidir.

 

Dahası, kabuklu Antep fıstıkları yenildiğinde bağırsakta daha uzun süre kalırlar ve yeme oranını yavaşlatırlar, dikkatli bir şekilde yemek gereklidir. Yapılan bir araştırma, kabuklu fıstık yiyen kişilerin fıstık yiyen bireylerden % 41 daha az kalori tükettiğini gösterdi.

 

 

Sağlıklı Bağırsak Bakterilerini Desteklerler

Antep fıstığı lif açısından yüksek olup, bir porsiyonu 3 gram lif içermektedir. Lif sindirim sisteminiz üzerinde çoğunlukla kolay sindirilmez ve sindirilmesi zaman alır. Fakat bazı lif türleri bağırsağınızdaki iyi bakteriler tarafından sindirilirler ve prebiyotikler gibi davranırlar.

 

Bağırsak bakterileri daha sonra lifi fermente edip kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürürler ve sindirim bozuklukları, kanser ve kalp rahatsızlığı geliştirme riski de dahil olmak üzere birçok sağlık faydası olabilir.

 

Bütirik asit belki de bu kısa zincirli yağ asitlerinin en faydalısıdır. Antep fıstığı yemenin, bağırsaktaki bütirat üreten bakteri sayısını, badem yemekten daha fazla artırdığı gösterilmiştir.

Kolesterol ve Kan Basıncını Düşürebilir

Antep fıstığı, kalp hastalıkları riskinizi çeşitli şekillerde azaltabilir. Antioksidanların yüksek olmasının yanı sıra Antep fıstığı kan kolesterolünü düşürebilir ve kan basıncını iyileştirebilir ve böylece kalp hastalığı riskinizi düşürebilir.

 

Aslında, birkaç çalışma, Antep fıstığının kolesterol düşürücü etkilerini göstermiştir. Antep fıstığı ve kan lipidleri üzerine yapılan birçok araştırma, bir diyetteki kalorinin bir kısmını antepfıstığı ile değiştirerek yürütülür. Bu çalışmaların % 67’sinde total ve “kötü” LDL kolesterolde azalmalar ve “iyi” HDL kolesterolünde artışlar ortaya çıkmıştır.

 

Bu arada, hiçbir araştırma, Antep fıstığı yemenin kan lipid profilini olumsuz etkilediğini göstermemiştir. Kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde yürütülen dört haftalık bir araştırma, katılımcıların günlük kalorilerinin % 10’unu antepfıstığında tüketmelerini sağladı. Çalışma diyetin LDL kolesterolü % 9 düşürdüğünü gösterdi. Dahası, Antep fıstığından elde edilen kalorilerin % 20’sinden oluşan bir diyet, LDL kolesterolü % 12 düşürdü.

 

Bir başka çalışmada, 32 gence ilk önce dört hafta Akdeniz diyeti uygulatıldı. Antep fıstığı, daha sonra, tekli doymamış yağ içeriği yerine, günlük kalori alımının yaklaşık % 20’si olarak diyete eklendi. Diyetten dört hafta sonra, LDL kolesterolünde % 23’lük bir azalma, toplam kolesterolde % 21’lik bir azalma ve trigliseridlerde % 14’lük bir düşüş yaşandı.

 

Ayrıca, Antep fıstığı diğer yemişlerden daha fazla kan basıncını düşürüyor gibi görünüyor. 21 araştırmanın gözden geçirilmesi, Antep fıstığı yemenin kan basıncının üst sınırını 1.82 mm/Hg düşürdüğünü, alt limitin 0.8 mm / Hg azaldığını ortaya koydu.

Kaynak:

https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios