Anevrizma Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Anevrizma Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.088 kez görüntülendi

Anevrizma Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir beyi hastalığı olan anevrizma hastalığı, beyin içerisinde yer alan damar duvarının güçsüz bir konumda bulunduğu bir nokta üzerinde genişlemesi ve balonlaşması durumu olarak tanım görmektedir. Taşıdığı riskler sebebiyle ciddi bir beyin rahatsızlığı olan anevrizma hastalığında beyin damar duvarının güçsüz olduğu kısmın ince bir yapıya sahip olması nedeniyle, bu hassas kısmın patlaması ve beraberinde beyin içerisinde kanamaya neden olması sebebiyle anevrizma hastalığı beyin kanamasına dahi zemin hazırlayabildiğinden erken müdahale edilememesi durumunda ölümle sonuçlanabilmektedir.

Anevrizma Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Etkisini göstermesi ile birlikte birçok belirtiler de gösteren anevrizma hastalığında çift görme ve bulanık görme, göz üzeri ve çevresinde ağrı, yüzün bir kısmı üzerinde kuvvet kaybı, konuşma güçlüğü, baş ağrısı, vücut denge sorunu ve konsantrasyon bozukluğu gibi birçok belirtiler gösterebilmektedir. Ayrıca, anevrizma hastalığı ilerlemesi durumunda bayılma durumu da söz konusu olabilmektedir.

Anevrizma Rahatsızlığına Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Birçok olumsuz faktörlerin neden olabildiği anevrizma hastalığında beyin iç damar duvarının güçsüzleşmesinde önemli rolü bulunan sigara başta olmak üzere hiper tansiyon hastalığı, birinci derece akrabalarda anevrizma hastalığı bulunması, yaralanmalar, beyin hastalıkları ve uyuşturucu kullanımı gibi tehlikeli etkenler anevrizma hastalığı oluşumunda etkin rol oynamaktadırlar.

Anevrizma Rahatsızlığı Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Beyin rahatsızlığı olması sebebiyle erken tanı ve tadavinin oldukça önemli olduğu anevrizma hastalığı ilk olarak düzenli bir biçimde check-up ile kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu işlem sonrasında ise anevrizma hastalığı tedavisinde şu tedavi uygulamaları söz konusu olmaktadır.

1- Klips Uygulaması

  • Doğrudan kafatası veya kaş bölgesi üzerinden küçük çapta bir kesik açılarak yapılan bir cerrahi müdaha uygulaması olan klips tedavisinde, beyin içerisinde hangi bölümde bulunduğu tespit edilen anevrizmanın üzerinde metal bir klips uygulanmakta ve bu sayede meydana gelen balonlaşma durumunun çapı daraltılmaktadır.

2- Coil Uygulaması

  • Küçük çaplı bir katater ismi verilen ince tüpler sayesinde hastanın doğrudan kasık bölgesinden giriş yapılarak buradan beyin içerisinde meydana gelen anevrizmaya kolayca ulaşılmaktadır. Bu sayede anevrizmanın fazla şişmesi entegre edilerek ve büyümü eylemi göstermesi durumunda patlatılarak önlenmesi sağlanmaktadır.

Anevrizma Rahatsızlığı Risk Grubunda Yer Alanlar Kimlerdir?

Anevrizma hastalığında bireylerin şu gibi durumlarda hastalığın risk grubunda yer alması söz konusu olmaktadır.

  • Sigara ve alkol kullananlar
  • Uyuşturucu kullananlar
  • Yoğun stresli iş kollarında çalışanlar
  • Psikolojik yönden takıntıları bulunanlar
  • Ailesinde anevrizma hastalığı taşıyanlar
  • Ciddi beyin travmalarına maruz kalanlar
  • Hiper tansiyon hastalığına sahip olanlar anevrizma hastalığı risk grubunda yer almaktadırlar.

Ölümcül sonuçlara zemin hazırlayabilen anevrizma hastalığı tedavisinde hastaların doktor tavsiyelerine ve uyarılarına harfiyen uyması ve anevrizma hastalığına zemin hazırlayan faktörlerden uzak durması gerekmektedir. Tedavi edilebilir bir beyin içi hastalık olan anevrizma hastalığı risk oluşumunun en aza düşürülmesi açısından hastalığın ilk belirtisinde hemen doktora başvurulmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.