Anestezi Nedir

  • HASTALIKLAR
  • Anestezi Nedir için yorumlar kapalı
  • 1.439 kez görüntülendi

Anestezi Nedir

Anestezi İle İlgili Tüm Detaylar!

Tıp bilindiği üzere her geçen gün geçtikçe daha gelişiyor. Peki biz bu gelişmeleri her zaman takip edebiliyor muyuz? Örneğin tıpta büyük keşiflerde olan anestezi’nin ne olduğunu ve türlerini kaçımız biliyoruz ? İşte anestezi ile ilgili detaylı bilgi;

Anestezi; Çeşitli hastalıklarda hastalar için uygulanan cerrahi müdahalelerde ameliyat öncesinde ve ardından sonrasında hastaların herhangi bir ağrı duymamalarını sağlayan, konforu oluşturan, uygulanan girişimin tahammülünü artırmak için gün geçtikçe geliştirilen tıbbi uygulamaların bütünüdür. Anestezi bölümünde uzmanlık tecrübesini haiz hekimler tıp bilimi çerçevesinde 4 yıllık eğitim almış , max düzeyde tıp teknolojisi kullanabilen, bilgisiyle ameliyat sürecinin ardından hasta olan kişilerin sağlıklarına kavuşmalarını sağlayabilen kimselerdir. Anestezi kelimesinin kelime anlamı ise hissizlik, duyusuzluktur. Ayrıca bu teknik ameliyatlarda 150 yıldır kullanılan bir yöntemdir.Gün geçtikçe de gelişmeler dahilinde daha konforlu ameliyatlar yapılabilmektedir. Bu yönteminde 3 ayrı türü bulunmaktadır bunlar:

Genel Anestezi:

Hastaya bu türde uygulanan anestezide hasta şuurunu tamamen yitirir ve bu işlem için çok çeşitli sayıda ilaç kullanılır. Bu işlem için de damardan ilaç verilir veya oksijenle birlikte çeşitli gazlarda verilebilir.Ancak herkes için bu yöntem uygun görülmez.Eğer bu yöntem uygun görülmesi ise diğer anestezi türleri uygulanır.

Bölgesel Anestezi: 

Bu anestezi türü hastanın vücudunun bir kısmı uygulanır. Ayrıca bu anestezi türü spinal, sinir bloğu, epidural gibi türle rede sahiptir.

Lokal Anestezi:

Bu anestezi türü küçük gerçekleştirilecek olan ameliyatlar için uygulanır. Yanlız ama işlem yapılacak olan kısım için kullanılmaktadır.

Elbetteki çeşitli ameliyatlarda uygulanacak anestezilerden önce çeşitli şeyler yapılır işte yapılan uygulamaların detayları:

Ameliyat öncesinde ;öncelikle hastanın sağlık durumu incelenir ,yapılacak olan şeyler anlatılır ve çeşitli sorulara cevap verilir.Bunun dışında yapılacak olan tedavi ve muayene hakkında detaylı bilgi aktarılır.

Ayrıca anestezi öncesinde bazı ilaçların alınması gereklidir bu yüzden bu ilaçların alınması sağlanır bunun ardından ise yapılacak olan anestezinin türü hastanın durumuna göre belirlenir.

Ameliyat süresi içerisinde; Hastanın açı duymaması için ihtiyaç duyulan ilaçlar temin edilir ve hastaya önceden belirlenmiş anestezi uygulanır. Hasta ameliyat süresi içerisinde bütün uygulamalardan habersizdir. Ayrıca ameliyat süresi içerisinde anestezi doktoru hastanın yanında kalır ve hastanın durumunu kontrol eder.
Ameliyattan Sonra; Ameliyat süresince ameliyatta kalan anestezi doktorunun bir diğer görevi ise hastayı uyandırmaktır ayrıca aynı doktor hastanın ağrı duymaması, ilaçların etkisinde kalmaması gibi diğer şeyleri ilede ilgilenir. Bütün bunların yanı sıra ameliyatlardan sonra hastada en sık olarak ses kısıklığı, boğaz ağrısı, kusma, bulantı ve nabız atışında artma veya azalma gibi yan etkilerde görülebilir. Nadir olarak da boyun ağrısı, boğaz hasarı , dil ve dış hasarları, alerji, ses tellerinde ,soluk borusunda hasar gibi yan etkilerde anestezi sonucunda görülebilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.