ALT Testi Nedir? Neden Yapılır?

  • Tahlil Bilgileri
  • ALT Testi Nedir? Neden Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.567 kez görüntülendi

ALT Testi Nedir? Neden Yapılır?

ALT Testi : Gerçek adı “Alanin Aminotransferaz” kısa yazışlı ALT olan bir kan testidir.

ALT Testi Neden Yapılır?

Karaciğerde meydana gelen hasarları saptamak için ve karaciğer hastalıklarınıntedavisine yardımcı olması için yapılır. ALT testi ile kandaki Alanin Aminotransferaz(ALT) seviyesi ölçülür.

ALT : En çok karaciğerde ve daha az miktarlarda da böbrekler, kalp ve kaslarda bulunan bir enzimdir.

ALT testi ile karaciğer bozuklukları hasarları ve hastalıkları teşhis edilebilir.ALT testi, karaciğer hastalığı olanların tedavisini takip etmek, tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için sıklıkla yapılan önemli testlerdendir.

ALT testi neden istenir?

Doktorlar hastada karaciğer bozukluğu meydana geldiğine dair belirtiler olduğunu düşündüklerinde bu testin yapılmasını isterler.Doktorlar bu testi bazen Aspartat Aminotransferaz (AST) ve diğer yardımcı karaciğer testleriyle birlikte isteyebilir.

ALT tahlili nasıl yapılır?

ALT tahlili herhangi bir ön hazırlık gerektirmeden hastanın kolundan bir miktar kan alınarak yapılır.

Test sonucu ne anlama gelir?

ALT değerinin normalden çok yüksek olması, akut hepatit veya bir viral enfeksiyon olasılığını meydana getirebilir.
ALT değerinin orta derecede çıkması ise karaciğerde tümör, safra kanalında tıkanma ve bir siroz şüphesini güçlendirebilir.

Bazı ilaçların karaciğerde bıraktığı yüksek toksit aşırı egzersiz ve aşırı alkol yine kandaki ALT seviyesinin yükselmesine neden olabilir.

 

Karaciğer hastalığının kesin teşhisi için yapılan testler ALT testi ile sınırlı değildir.Hastalığın teşhisi için başka karaciğer fonksiyon testleride bulunmaktadır.

Test sonucunu mutlaka hekiminizin değerlendirmesi ve sizi bilgilendirmesi gerekir.Daha detaylı bilgiyi mutlaka doktorunuzdan öğreniniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.