Alkolun Zararları ve Sağlık Üzerindeki Etkisi
Alkolün sağlığa zararlı etkisi ve alkol alışkanlıklarından korunma: Az miktarda alındığında canlılık veren, insanları neşelendiren, sıkılganlığı, çekingenliği azaltan alkol, artan miktarlarda kişilerin sağlıklarında, aile yaşantılarında, mesleki ve sosyal yaşantılarında pek çok bozukluklara yol açar. Genellikle artan miktarlarda kullanılan alkol sonunda alkolizme kadar götürebilir. Alkolizm, içki içemeden duramamaktır.
Alkolik derecesinde içki içmeyen günlük işini gücünü gören kişilerde de alkolün yavaş yavaş vücutta meydana getirdiği harabiyet çeşitli hastalıklara yol açar. Bunların başlıcaları karaciğerde yağlanma ve siroz, pankreas hastalıkları, mide, barsak, kalp ve damar hastalıklarıdır. B vitamini eksiklikleri de görülür. Öte yandan beyinde ve çevre sinirlerde yıkım oluşturarak bilinç bozuklukları, felçler, görme, denge bozuklukları gibi hastalıklar da ortaya çıkabilir. Alkol vücudun aşırı su kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle ağız kuruluğu yapar. Baş ağrısına neden olur. Alkolle gizli kalan ve belki ortaya çıkmayacak olan bazı ruhsal hastalıklar belirti vermeye başlayabilir. Ayrıca yaralanmalarda da ciddi kan kaybına neden olur. Çünkü alkol kanın pıhtılaşmasını önler. Alkol alan kişi ateş bastığını hisseder ama bu gerçek bir sıcaklıktır. Çünkü alkolün donmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Günümüzde alkole başlama yaşı gittikçe düşmektedir. Gençlik çağı ruhsal özellikleri gencin sigara içki benzeri zararlı alışkanlıklara başlamasını arkadaş gruplarının baskılayıcı etkisi ile kolaylaştırmaktadır. Bu maddelerin sağlığa zararları ve sonuçları hakkında gençleri örnekler vererek eğiten, ruhsal sorunlarına böyle yalancı keyif veren, unutturan maddelerle çözümlemelerine gerek kalmadan çocuklarına destek olan anne-baba ve öğretmenler bu alışkanlıkların azaltılmasında yardımcı olabilir.
Sağlığa zararlı alışkanlıklardan korunmak için her hangi bir şekilde yasaklamanın sonuç vermediği görülmüştür. O nedenle gence her türlü açıklamayı yaparak, ruhsal ve toplumsal yönden destek olarak seçimi ona bırakmak en uygunu olacaktır. Ayrıca Müslüman olan toplumlarda konunun dini yönü de anlatılmalıdır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.