Alerjiyi Tetikleyen Nedenler ve Çareleri!

  • GÖGÜS HASTALIKLARI
  • Alerjiyi Tetikleyen Nedenler ve Çareleri! için yorumlar kapalı
  • 1.741 kez görüntülendi

Alerjiyi Tetikleyen Nedenler ve Çareleri!

Alerjiler  kronik hastalıkların nedenlerinden biridir. Bağışıklık sistemi çoğu insanda reaksiyona girmeyen bir maddeye tepki vererek alerjiye sebep olur.
Bağışıklık sisteminin işi, virüsler ve bakteriler gibi yabancı maddeleri bulmak ve onlardan kurtulmaktır. Alerji olan insanlarda, bağışıklık sistemi yanlışlıkla polen veya yer fıstığı gibi zararsız bir elementi tehlikeli bir saldırgan olarak tanımlar ve buna karşı savaşacak kimyasallar üretmeye başlar. Bu da alerjik reaksiyon belirtilerine neden olur. Birçok alerjik şey hafif ve can sıkıcı olabilir fakat ani ve hayatı tehdit eden alerjik reaksiyonlar olabilir ve bu hayati önem arzedebilir .

En yaygın alerji tetikleyiciler ise şunlardır;

1 Polen:
Ağaçlar,bitkiler ve yabani otlar tarafından üretilen ince bir toza maruz kalan polen, vücutta alerjik bir reaksiyon başlatabilir. Polen alerjiler içerisinde en yaygın nedenlerden biridir. Uçuşan küçük parçacıklar, diğer bitkilerin parçalarını gübrelemek için ağaçlardan, yabani otlar ve bitkilerden salınmaktadır. Ancak, polenler hava akımlarına maruz kaldıkça bazen burnunuza veya burun geçişine girerek mevsimsel alerjik reaksiyonu tetikler. Bu tür alerji, saman nezlesi veya gül ateşi olarak bilinir (semptomların ortaya çıktığı mevsime bağlı olarak).

Saman nezlesi belirtileri hapşırma, burun akması, kaşıntılı boğaz, öksürük, burun tıkanıklığı ve kaşıntılı sulu gözlerdir.
Polen sayımlarının yüksek olduğu sıcak, rüzgarlı günlerde mümkün olduğunca içeride kalarak saman veya gül rahatsızlığını en aza indirebilirsiniz. Ayrıca, kapınızı ve camları kapalı tutun ve iç mekan nemini düşürmek için bir klima kullanın ve içeride yol bulan havadaki polen miktarını azaltın.

2.Evcil Hayvan Tüyü:
Evcil bir hayvana sahip olmanın birçok yararı vardır fakat bu sizin veya ailenizin üyeleri için ortak bir alerji tetikleyicisi olabilir. Evcil hayvanlara ait huş ağacında (cilt pulları), tükürükte ve idrardaki proteinler alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca, bazı insanlardaki astım semptomlarını şiddetlendirebilir. Ayrıca, evde beslenen hayvan tüyü veya kürk, polen, küf sporları ve diğer açık alerjenler toplayabilir, böylece ortak tetikleyicileri evinize getirir.

Evcil hayvan yosunu alerjisinin bazı semptomları hapşırma, burun akması, kaşıntılı veya sulu gözler, burun tıkanıklığı, kaşıntılı burun, öksürük, yüz basınçları ve sinüs iltihabı nedeniyle ağrı, solunum zorluğu ve göğüs sıkışması veya ağrı.
Bu alerjisi olanlar için, evdeki hayvan tüylerini azaltmak için gerekli önlemleri almak önemlidir. Bunu düzenli olarak evde beslenen hayvanınızı banyo yaptırarak,  zemini ve mobilyaları temizleyerek, yataklarınızı değiştirerek ve yıkayarak evcil hayvanınızı mobilyadan ve yatak odasından uzak tutarak yapabilirsiniz.

3. Yiyecek:
Bağışıklık sisteminiz, yediğiniz veya içtiğiniz bir şeye anormal tepki gösteriyorsa bu gıda alerjisine maruz kaldığınızın göstergesidir.  Bu yiyecekler inek sütü, yumurta, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz hayvanları, ağaç fıstığı (kaşu veya ceviz gibi), buğday ve soya.

Gıda alerjisi hafif veya ağır semptomlara neden olabilir. Hafif semptomlar arasında hapşırma, tıkalı veya burun akması, sulanmış gözler, şişlik, kızarıklık, mide krampları, mide bulantısı, kusma ve diyare olabilir. Öte yandan şiddetli semptomlar nefes darlığı, hırıltılı solunum ve baş dönmesi’dir.
Alerjik reaksiyonları önlemek için sorunlu gıdalardan az miktarda bile olsa kaçının. Ayrıca yiyecek satın alırken veya bir restoranda yemek sipariş ederken, malzemeleri iyice kontrol edin.

4. Böcek sokmaları:
Arı veya böcek sokmasına maruz kalmak çok acı vericidir, ancak böcek zehirine alerjiniz varsa sorun şiddetlenir. Böcek ile ilişkili alerjik reaksiyonlar tipik olarak bal arısı, hamam böceği ve karıncaları  içerir.Buna maruz kalmak çok acı vericidir, ancak böcek zehirine alerjiniz varsa sorun dahada şiddetlenir. Böcek ile ilişkili alerjik reaksiyonlar tipik olarak  geniş şişlik ve kızarıklık olup, bu da bir hafta veya daha fazla sürebilir, bulantı, yorgunluk ve düşük dereceli bir ateştir. Ciddi bir reaksiyon söz konusuysa, nefes darlığı gibi ek belirtiler olabilir .Daha şiddetli durumda ise kızarıklıklar; Yüz, boğaz veya dudakta şişme; Hızlı bir nabız; baş dönmesi; Ya da acilen tıbbi yardım gerektiren kan basıncında keskin bir düşüş.

5.Küf:
Nemli yerlerde yetişen bir mantar sınıfıdır. Neredeyse her yerde, bodrum veya banyolar gibi sıcak, nemli  ortamların yanı sıra çim de olabilir. Bu mantar spor yoluyla çoğalır ve bu sporlar  havada bulunabilir. Sporlar burun boşluğuna girdiğinde alerjik bir reaksiyon başlatırlar. Küf alerjisinin bazı semptomları hapşırma, kaşınma, burun akması, göz tahrişi, öksürük, tıkanma, burun akıntısı ve astım atağıdır.
Kötü havalandırma ve yüksek nem oranı olan bir evde yaşayanların küf ile ilgili problemleri olması daha olasıdır. Küf büyümesini önlemeye yardımcı olmak için:
Nem seviyesini düşürmek için nemli bölgeleri havalandırın. Örneğin, duş alırken banyoda egzoz fanı kullanın.
Küf sporlarının gelişmesini önlemek için düzenli olarak banyo, mutfak ve ev çevresinde nemli yerleri temizleyin.
Nemli veya kokulu küf bölgelerinde nem almaç kullanın. Nem alma filtresini ve bobinlerini daima düzenli olarak temizleyin.
Sızdıran boruları gibi fazla nem kaynaklarını ortadan kaldırın.
Küflü yapraklardan kurtulun veya bahçedeki nemli odunlardan kurtulun.

6. Ev  Akarları:
Ev tozu akarları, ev tozunda yaşayan mikroskopik organizmalardır. İnsanın düzenli olarak döktüğü cilt hücrelerini beslerler. Toz akarları, tüm iklimlerde ve en yüksek rakımlarda bile hayatta kalabilirler.
Yapılan araştırmada 20 milyon insan toz akarlarına alerjiktir. Bir toz akarı alerjisi burun akıntısı veya kaşıntısı, burun sonrası damla, kaşıntılı cilt, tıkanıklık, sinüs basıncı, sulanmış gözler, hırıltılı boğaz, öksürük, şişmiş gözler, uyku sorunu göğüs gibi geniş bir yelpazede bulgu ve belirtilere neden olabilir.Toz akarlarına karşı alerjik reaksiyonları önlemek için:
Allerjenlerin yataklara girmesini önlemek için şilte ve yastıklara alerjen geçirmez yatak örtüleri kullanın.
Yatak takımlarınızı (çarşaf, yastık kılıfı, battaniye ve yatak örtüleri) en az haftada bir kez sıcak suda yıkayın ve yaz aylarında doğal güneş ışığında kurutun.
Evinizi, doldurulmuş hayvanlar, perdeler ve halı gibi  toz ve akar toplayan maddeleri  olabildiğince temiz tutun.Evinizi düzenli olarak süpürün.

7.İlaç Alerjisi:

Bazı insanlar bir ilaca alerjik  reaksiyon geliştirebilir.Bu sebep enfeksiyon ve hastalığa karşı savaşan bağışıklık sistemi ilaca tepki verdiğinde olur .

İlaçlara verilen bu reaksiyon, ürtiker veya kızarıklıklar, ağrılı kaşıntılı gözler, tıkanıklık ve ağız ve boğazda şişme gibi hayatı tehdit eden hafif semptomlara neden olabilir.

Bazı ilaçlar diğerlerine göre daha fazla alerjik reaksiyona neden olma eğilimindedir. Bu ilaçlar arasında antibiyotikler (penisilin), aspirin, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (ibuprofen gibi NSAID’ler), antikonvülzanlar (lamotrijin) ve kemoterapi ilaçları alerjiye sebep olabilir.

8. Parfüm:
Parfüm, kokulu mum, çamaşır deterjanı ve kozmetik gibi ürünlerdeki kokular bazı insanlarda reaksiyona neden olabilir.Bu tür ürünlerdeki kokular genellikle bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimini uyarmayan sentetik kimyasallardır. Bu nedenle, bunlar alerjenler değil, alerji benzeri semptomlara neden olabilen tahriş edici maddelerdir.
Bir kokuya tepki, hapşırma, burun akması, sulanmış gözler, baş ağrısı, konsantrasyon yetersizliği, baş dönmesi, nefes alma güçlüğü, hırıltılı solunum, kaşıntılı deri, ciltte kızarıklık ve diğer döküntüler gibi bir dizi belirtiye neden olabilir. Çoğu insan için, en iyi savunma, bu sorunun kaynaklarından uzak durmaktır. Olası tetikleyicileri bilin ve bunlardan kaçının. Yeni bir kokuyu test etmeniz gerektiğinde ise çok dikkatli olun.

9.Lateks:
Eldiven, prezervatif ve bazı tıbbi cihazların içindeki lateks alerjik bir reaksiyona sebep olabilir.Bağışıklık sistemi, lateksi zararlı bir madde olarak tanımlar ve allerjenle savaşmak için belirli antikorlar serbest bırakırsa, bir lateks allerjisini çeker. Eldiven, prezervatif ve balon gibi lateksi içeren ürünlere dokunarak alerjik bir reaksiyon gösterebilirsiniz. Ayrıca, lateks parçacıklarının, özellikle de eldivenlerin teneffüs edilmesi, bir reaksiyona neden olabilir. Lateks alerjisinin bazı semptomları kaşıntı, cilt kızarıklığı, ürtiker veya kızarıklıklar, hapşırma, burun akması, sulanmış gözler, kaşıntılı boğaz, nefes darlığı, hırıltı ve öksürük gibi. Lateks içeren ürünlere maruz kaldıktan sonra birkaç dakika içinde belirtiler görülebilir.
Lateks için alerjik olanlar lateks ürünlerine maruz kalmayı sınırlamalı veya bunlardan kaçınmalıdır. Ayrıca, herhangi bir test veya tedaviden önce sağlık uzmanlarına lateks alerjinizi bildirerek diş, tıbbi veya cerrahi işlemler sırasında sorun engellenebilir.

Geçmişte bir ilaca tepki duyduysanız, doktorunuza bilgi vermek ve ilacın tümünü kullanmaktan kaçının. Ancak, maruz kalırsanız, antihistaminikler veya steroid tedavisi konusunda doktorunuza danışın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.