Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Etkilerini Bunlarla En Aza İndirin

  • Genel Sağlık
  • Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Etkilerini Bunlarla En Aza İndirin için yorumlar kapalı
  • 880 kez görüntülendi

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Etkilerini Bunlarla En Aza İndirin

Bazı insanların vücutları burundan solunan polen, toz, küf gibi maddelere (alerjenlere) aşırı tepki verir. Alerjik rinit, işte bu alerjenler nedeniyle burun içindeki dokuların iltihaplanmasına verilen addır. Örneğin, saman nezlesi alerjik rinitin bir türüdür ve polenlere alerjik insanlarda ortaya çıkar.

Alerjik rinit, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, çok hapşırma, göz sulanması, kaşıntısı ve kanlanması kendini ile belli eder.

Alerjik Rinit Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit, işte alerjenik etkiler nedeniyle burun içindeki dokuların iltihaplanmasına verilen addır.

Neye Dikkat Etmeliyim?

Alerjik rinit, kesin çözümü olmayan bir rahatsızlık olduğu için rahatınızı kaçıran alerjenik etkilerden uzak bir yaşam sürmek sizin açınızdan çok daha rahat olacaktır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Alerjik rinit rahatsızlığınız için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilir.

Alerjik Rinit Belirtileri

1 İlk Belirtiler

Alerjik rinitin, vücudun alerjenlerle ilk temas ettiğindeki belirtileri şunlardır:

  • Burunda, ağızda ve gözlerde kaşıntı, yanma
  • Koku duyusunun azalması
  • Burun akıntısı
  • Hapşırma
  • Göz sulanması

2 Sonraki Belirtiler

Sonradan ortaya çıkabilecek belirtilerse şunlardır:

  • Burun tıkanıklığı
  • Öksürük
  • Kulak tıkanması
  • Boğaz ağrısı
  • Burun şişmesi
  • Gözün etrafında morluklar
  • Göz altı şişmesi
  • Yorgunluk ve rahtsızlık
  • Baş ağrısı

Alerjik Rinit Neden Olur?

Alerjik rinit şu olaylar neticesinde ortaya çıkar:

Bazı insanların bağışıklık sistemi polenleri, hayvan tüylerini, ev tozu akarlarını, tozu veya küfü yabancı bir madde (alerjen) olarak algılayıp, antikor üretmeye başlar.
Antikorlar da histamin gibi birçok kimyasal salgılanmasına neden olurlar.
Histamin ise burnun iç dokusunda birikerek şişmeye ve iltihaba neden olur. Ayrıca aşırı mukus üretimini tetikler. Böylece alerjik rinit adı verilen bu sorun ortaya çıkar.

Alerjik Rinit Tedavisi?

Alerjik rinit maalesef tamamen giderilemeyen bir problemdir. Ama etkilerini en aza indirmek için şunlar yapılabilir.

Alerjenlerden her zaman uzak durmanız mümkün olmayabilir. Ama mümkün olduğunca onlardan uzak durmaya çalışın. Örneğin, havanın en fazla polenle dolu olduğu zaman öğlen saatleridir. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın. Ya da küfe alerjiniz varsa, evde küflü olan yerleri bulun ve bunları temizleyin.
Eczanelerde bulabileceğiniz saline solüsyonları ile burnunuzu sürekli temizleyin. Böylece alerjenler burnu fazla tahriş etmeden onları etkisiz hâle getirebilirsiniz.
Antihistaminler histamin salgılanmasını engelleyip, alerjiyi azaltır. Antihistaminlerin bazıları ağız yoluyla alınabilirken, bazıları ise burun spreyleri veya damlaları şeklindedir. Genelde iyi sonuç verirler.
Burun kortikosteroid spreyleri alerjik rinit tedavisindeki en etkili yöntemdir. Sürekli kullanıldığında en iyi işe yarar. Yetişkinler gibi çocuklar da kullanabilirler.
Dekonjestanlar da ayrıca burun tıkanıklığı belirtilerini aza indirmede yardımcı olur. Ama üç günden fazla kullanılması önerilmez.
Alerji belirtileri sizi çok rahatsız ediyorsa tavsiye edilen bir yöntemdir. Sadece saman alerjisi gibi belli alerjiler için kullanılır. Her bir iğne bir öncekinden daha büyüktür ve siz belirtileri kontrol edebilecek duruma gelinceye kadar devam eder.

Kalıcı Alerjik Rinit

  • Yılın her döneminde görülen ve hastanın sürekli olarak rahatsız olmasına yol açan bu hastalık ciddi bir konudur. Hastalar kesin bir tedavi yöntemi olmaması sebebiyle hayat boyu zorluklar ile karşı karşıya kalabilirler.
  • Kalıcı alerjik rinit nedenlerinden olan ev içi tozlar en ciddi sorunlara yol açan türdür. Hastanın evini sürekli olarak temiz tutmasını gerektirir. Evi temizleme aşamasında da hastanın tekrar alerjisinin artmaması havaya toz dağıtan aletlerden kaçınması gerekmektedir. Özellikle kullandığınız elektrikli süpürgenin su ile çalışıyor olması sağlığınız için bir zorunluluktur. Su kullanmayan elektrikli süpürgeler havaya gözle görülemeyen toz parçacıkları püskürtmeleri nedeniyle alerjiyi tetiklemektedir. Ayrıca evinizin temizliği için su ve deterjan kullanmanız zorunludur.
  • Pek çok hasta ev temizliklerinin belirli aralıklarla yapılmasını tavsiye etmektedir. Evin tozlanmaya başlaması alerjinizin kötüleşmesine sebep olacağı için temizlik işlerinizi de çok daha zorlu bir konuma getirecektir.

Alerji Testi

  • Alerji testi alerji uzmanları tarafından uygulanan ve 3 farklı çeşidi olan bir testtir. Kan testi, deri testi veya elemeli diyet.
  • Alerjenlerin de 3 farklı çeşidi mevcuttur. Hava yolu ile etkileyenler, yemek yolu ile etkileyenler ve temas ile etkileyenler.
  • Alerji testinin çalışma şekli sizi hafif düzeyde bir alerjene maruz bırakmak ve etkilerini gözlemek üzerine kuruludur.

Alerji testi neden yapılır?

Dünya Alerji Organizasyonu’na göre her yıl 250,000 insan alerjiler nedeniyle hayatını kaybetmektedir.Bu nedenle alerjilerin öğrenilmesi hayati öneme sahiptir.Alerji testine nasıl hazırlanılır;Teste hazırlık aşamasında yaşam tarzınız, aile geçmişiniz ve daha fazlası ile ilgili sorular sorulur.Test sonuçlarını etkilememesi için test başlamadan önce kullanımının bırakılması gereken ilaçlar vardır.


  • Antihistaminler
  • Belirli reflü ilaçları (Pepcid)
  • Anti- IGE astım ilaçları (Xolair)
  • Benzodiazepin (Valium, Ativan)
  • Trisiklik antidepresanlar (Elavil)
Deri testi kendi içerisinde 3’e ayrılır. Kaşıma, deri içi, yama testi.
Kaşıma
Alerjen madde bir sıvının içerisinde yerleştirilir. Ardından sıvı özel bir tüpe yerleştirilir ve derinizin belirlenmiş noktasına yerleştirilir. Size etki edebilmesi için derinizi çok hafif delecek şekilde tasarlanmış bir alet kullanılır. Yerleştirme işleminden sonra durumunuz yakından incelenir. Eğer testi uygulandığı nokta kaşınıyorsa ya da kızarıp şişiyorsa alerjiniz var demektir.
Kaşıma testi işe yaramaz ise alerjen iç derinize iğne ile enjekte edilir ve durumunuz tekrardan yakından incelenir.
Yama testinde ise alerjen içeren yapışkan bir yama derinize yapıştırılır. Diğer testlerden farklı olarak bu yama üzerinizde 48 saat kalır ve kaldırılır. Ardından 72 ve 96 saatlik testler uygulanır.
Eğer deri testlerine karşı ağır tepkiler gösteriyorsa vücudunuz size ilk olarak kan testi uygulanması önerilir. Sizden alınan kan laboratuvar ortamında incelenir ve belirli alerjenlere karşı savaşması gözlenir.
Alerjinizin yediğiniz yiyeceklerden kaynaklandığı biliniyorsa ya da şüpheleniliyorsa doktorunuz belirli yiyecekleri diyetinizden çıkartır. Bir süre sonra bu yiyecekler tekrar diyetinize eklenir ve aradaki farklar gözlemlenir. Vücudunuzun tepkileri sayesinde alerjiniz olan yiyecekler belirlenir.

Alerjik Rinit Bitkisel Tedavi

Alerjik Rinit hastalığında 2-3 yaprak taze tereyi sapıyla birlikte çiğneyin. Bunu kullanmaya başladığınız anca sizi iyileştirmeye başlayacaktır. Ayrıca 1 tatlı kaşığı lavantayı bir bardak suya ilave ederek 7-8 dakika kaynatın ve suyunu için.

Zencefil: Bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil, birkaç tutam karanfil ve bir tutam tarçını bir bardak suya katın. 5 dakika boyunca kaynatın. Bu içeceği alerji sezonu boyunca günde 3 defa için.

Sarımsak: Sarımsağı gündelik yemeklerinizde kullanmanız yardımcı olacaktır. Bunun yanında 2-3 diş sarımsağı tek olarak çiğnemek alerji ile savaşmanıza yardımcı olur.

Elma Sirkesi: 1 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak suya ekleyin. Tatlandırmak amacıyla 1 çay kaşığı bal ve limon da ilave edebilirsiniz. Bunu kendinizi iyi hissedene kadar günde 3 defa tekrar edin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.