Alerjik Rinit için Evde Yapılabilecek Pratik Çözümler

  • GÖGÜS HASTALIKLARI
  • Alerjik Rinit için Evde Yapılabilecek Pratik Çözümler için yorumlar kapalı
  • 1.681 kez görüntülendi

Alerjik Rinit için Evde Yapılabilecek Pratik Çözümler

Alerjik rinit bağışıklık sisteminizin inhale edilen maddelere aşırı tepki vermesi  ve vücut alerji semptomlarına neden olan kimyasal maddeleri bıraktığında ortaya çıkan, alerjik reaksiyon türüdür. Alerjik rinit oluşturabilen yaygın alerjenler ağaç ve çimen polenleridir . Diğer alerjenler ise yatak örtülerindeki toz akarları , havadaki küf sporları ve hayvan tüyleridir.

Bazı insanların alerjik rinitten muzdarip olma riski daha yüksektir. Risk faktörleri aileden gelen alerji öyküsü, diğer alerjilerden müzdarip, zayıf bir bağışıklık sistemi ve ikinci el sigaraya maruz kalmayı içerir. Aynı zamanda erkekler  bayanlara oranla daha yatkındır.İki tip allerjik rinit vardır – mevsimsel (saman nezlesi olarak bilinir) ve yıl boyunca ortaya çıkan çok yıllıktır . Tekrar tekrar hapşırma, burun akması, kaşıntılı burun, burun tıkanıklığı ve sulu ve şişmiş gözler belirgin semptomlarıdır.

Ayrıca boğaz ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ve göz altındaki koyu renkli halkalar diğer belirtileridir.

Allerjik rinit belirtileri, hastaların yaşam kalitesini etkileyebilir. Belirtileri azaltmak için, ucuz ve etkili bazı doğal ev ilaçlarını kullanabilirsiniz.

1. Tuzlu Su
Alerjik rinit tedavisinde ilk adımlardan biri tuzlu su ile burnu yıkayarak burundan mukusun alınması ve atılmasıdır .Düzenli  yapıldığında alerjik rinit semptomlarının  hafiflediği ve iyileştiği görülmüştür.
1/4 Tatlı Kaşığı Tuz, 1/2 Çay bardağı su
İçerisinde kaynamış ve dinlenmiş su bulunan 1/2 çay bardağına 1/4 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Suyun kaynadıktan sonra dinlendirilmiş ve temiz su olmasına dikkat ediniz. Bir burnunuzun deliğini kaparken bu karışımı diğerine şırınga ya da benzeri bir araç kullanarak fışkırtın. Suyu avucunuza koyarak burnunuzun içine de çekebilirsiniz. Bu karışım burun tıkanıklığına karşı oldukça etkili olacaktır.

Hazırladığınız tuzlu solüsyonun bir miktarını burun deliğine sokun.
Solüsyonun diğer burun deliğinden veya ağızdan geri boşaltılmasına izin verin.
Aşırı mukusu ve çözeltiyi çıkarmak için hafifçe burunu eğin ve aynı işlemi diğer burun deliğine yapın.
Durumunuz iyi olana dek günde birkaç kez tekrarlayın.
Ayrıca bir eczanede tuz çözeltisi satın alabilir ve aynı şekilde kullanabilirsiniz.

2. Buhar
Buharı düzenli olarak teneffüs etmek, aşırı mukusun ve herhangi bir tahriş edicinin burun geçişlerini temizlemeye yardımcı olacaktır. Bu da hapşırma, burun akması ve boğaz ağrısı gibi allerjik rinit semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Kaynar suyu  büyük bir kaba dökün. İçine okaliptüs, nane, biberiye veya çay ağacı yağı gibi seçtiğiniz uçucu yağdan 3 ya da 4 damla ekleyin.
Kafanızı bir havlu ile örtün ve kabın üzerine dikkatlice eğilerek bu buharı 5 ila 10 dakika derinlemesine  soluyun. Tamamen iyileşene kadar günde birkaç kez tekrarlayın.
Buharı teneffüs edemeyen küçük çocuklar için sıcak bir duş ya da banyo çok yardımcı olacaktır.

3. Zencefil

Zencefil, alerjik rinit için başka yararlı bir  ilaçtır. Bu doğal antihistaminik olarak çalışır ve anti-inflamatuar ve bağışıklık arttırıcı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve hatta baş ağrısı gibi rinit semptomlarını hafifletmeye yardımcı özellikleri ile antiviral, antibakteriyeldir.1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefil, birkaç karanfil ve küçük bir tarçın 1 su bardağı su ilave edin. 5 dakika kaynatın,süzün ve biraz bal ve limon suyu ekleyin. Alerji mevsimi süresince bu bitki çayı günde 3 kez  içilir.
Ayrıca, günde birkaç kez az miktarda taze veya pişmiş zencefil çiğnemek rinit için çok faydalıdır.

4. Zerdeçal

Her tür alerji riskini azaltmak için zerdeçal iyi bir bir tercihtir. Bağışıklık artırıcı özelliklere sahip güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar ajandır. Konjesyon, öksürük, ağız kuruluğu ve hapşırma gibi allerjik rinit semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Zerdeçal tozu ve çiğ bala 6 çorba kaşığı ekleyerek bir karışım hazırlayın. İyi karıştırın ve hava geçirmez bir kapta saklayın. Alerjik sezon boyunca bu karışımın 1 çay kaşığı olarak günde 2 kez tüketiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için günde 1 bardak ılık zerdeçal sütü içebilirsiniz. Yemeklerinizi pişirirken zerdeçal kullanabilir veya zerdeçal takviyelerini doktora danıştıktan sonra da alabilirsin.

5. Sarımsak

Sarımsak, alerjik rinit tedavisinde çok etkili olabilen doğal bir antihistamin olan quercetin içerir.Sarımsak, hızlı toparlanmayı teşvik eden antibiyotik, antibakteriyel, antiviral ve bağışıklık kazandırma özelliklerine sahiptir. Alerjik rinitin çeşitli semptomlarıyla mücadele etmek için günde 2 ila 3 adet çiğ sarımsak tanesi tüketebilirsiniz. Alerji öyküsü olan insanlar, alerji mevsimi boyunca günlük bir sarımsak takviyesi almaktan fayda görebilirler. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.

6. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, antibiyotik ve antihistaminik özelliklerinden dolayı alerjik rinit için etkili bir başka ilaçtır. Sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve diğerleri gibi belirtilerin yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Artı, vücudun bağışıklık sistemini düzenlemede önemli bir rol oynar.

Bir fincan ılık suya 2 çay kaşığı organik, filtrelenmemiş elma sirkesi ekleyin.
Bal ve limon suyunu  ( her birini) 1 çay kaşığı ekleyip karıştırın.
Alerji mevsimi boyunca veya daha iyi hissettirene kadar bunu günde 3 kez tüketin.

7.Isırgan otu
Isırgan otu alerjik rinit de dahil olmak üzere mevsimsel alerjileri tedavi etmek için alternatif bir antihistaminik ve anti-inflamatuar ajanı olarak kullanılmıştır. Burun tıkanıklığı, öksürme, hapşırma ve kaşıntı gibi belirtilerden hızlı bir rahatlama sağlayabilir.

Bir çorba kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprağını bir bardak sıcak suya ekleyin. 5 dakika boyunca örtün ve dikin. Daraltır ve biraz bal ekler. Belirtileriniz yok olana kadar günde 2 veya 3 kez iç.
Ayrıca ısırgan otu takviyesi (bir hafta boyunca günde 600 mg) alabilirsin. Bu ot, alabileceğiniz bazı ilaçları etkileyebileceğinden önce doktorunuza danışın.

8.Yağ çekme
Yağ çekme, alerjik riniti oluşturan tahriş edici maddeleri vücudunuzdan dışarı çekmeye yardımcı olan eski bir Ayurvedik tekniktir. Artı, zararlı toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur ve bu da yıl boyunca sağlıklı kalmak için şarttır.Ağızda 1 çorba kaşığı susam yağı veya hindistan cevizi yağı koyun.
Yağı 15-20 dakika ağzınızın etrafında çevirin. Yağı boşaltın, sonra ağzınızı ılık suyla durulayın.
Bunu dişlerinizi fırçalamadan önce sabah (en az birkaç ay boyunca) yapın.
Not: Bu işlemden sonra yağ toksinler ile doldurulabileceği için yutmayın.

9.Probiyotik
Bir araştırmaya göre, Lactobacillus acidophilus adı verilen probiyotik, alerjik rinit semptomlarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kapsül başına 1 ila 4 milyar organizma içeren yüksek kaliteli probiyotik takviyeleri satın alın. Sabahları birer kapsül ve akşamları bir ila iki hafta süreyle alın.
Bağışıklık sisteminizi artıracak düzenli probiyotik yoğurt  veya kefir tüketebilirsiniz.

10. C vitamini
C vitamini, antihistamin özelliklerine sahiptir ve bu da alerji belirtilerini azaltabilir. Artı, C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Bu, hastalığın süresini kısaltmanın yanı sıra enfeksiyonu önlemeye de yardımcı olacaktır.

Limon, portakal, brokoli, greyfurt, kivi, biber, patates, çilek, filizi ve domates gibi C vitamini yüksek yiyecekleri yiyin.
Ayrıca günlük ek C vitamini almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Alerjik Rinit Semptomlarını azaltmak için orta derecede az yağlı, yüksek kompleks karbonhidratlı bir diyet kullanın.
Akupunktur alerjik riniti olan insanlar için de yararlı olabilir.
Birkaç gün boyunca diyetinizden alkol, kafein ve süt ürünlerini çıkarın.
Ayrıca günlük keten tohumu yağı 1 çorba kaşığı almak alerjik rinit riskini azaltmak için.
Alerji mevsiminde toz akarlarını kontrol edin.
Toza maruz kalmamak için dışarı çıkarken basit bir maske takın.
Dışarıda havayı getiren fanlar yerine evinizde ve otomobilinizde bir klima kullanın.
Nem oranını düşürmek için içeride nem çekici kullanın.
Dışarıdan içeri girdikten sonra banyo yapın veya duş alın.
Alerjenlere maruz kalmaktan kaçınmak için giysilerinizi sık sık dışarıda değiştirin.
Yastıklarınızı ve şiltenizi toz akar örtüleriyle örtün.Evcil hayvanlarınızı yatak odasından uzak tutun. Vücudunuzu nemli tutmak için her gün bol su için.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.