Alerjik Astım Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

  • Genel Sağlık
  • Alerjik Astım Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor için yorumlar kapalı
  • 902 kez görüntülendi

Alerjik Astım Neden Olur, Nasıl Geçer? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

Alerjik bronşitin diğer bir adı da “alerjik astım”dır. Yani alerjik bronşit aslında bir çeşit astım türüdür. Alerjik bronşit (Alerjik astım) bebek ve çocuklar dahil yer yaşta görülebilen bir sağlık sorunudur. Göğüs Hastalıkları Uzman Dr.Tuncer Şenol alerjik bronjit hakkında şu bilgileri veriyor; (Alerjik bronşit halk arasında yaygın olarak astım olarak bilinen hastalığın diğer adıdır. Hastalığın nedeni, yani alerjik bronjit çevresel koşullardan ve genetik yatkınlıktan meydana gelebilir. Hastayı muayene edip ona sorduğumuz sorularla, yaptığımız tahlillerle nedeni tespit ederiz. Alerjik bronşit tedavisi için hastanın ne durumda olduğuna bakmalıdır. Bu hastalığın tedavisi hastanın yaşına göre, hastalığın şiddetine göre farklılık göstermektedir. Böyle bir sağlık sorununuz varsa bir Göğüs hastalıkları doktoruna başvurmalı, yapılacak tetkiklerle hastalığınızın şiddeti belirlenip gerekli tedavi uygulanır.)

Alerjik bronşit (Alerjik astım) belirtileri

  1. Nefes alıp verirken hırıltı sesi gelmesi
  2. Kuru öksürük
  3. Sık sık nefes darlığı yaşama
  4. Sık tekrarlayan öksürük nöbetleri
  5. Göğüste sıkışma hissi
  6. Hızlı nefes alıp verme
  7. Burun akıntısı
  8. Öksürüklerin özellikle bazı mevsimlerde daha şiddetli hale gelmesi
  9. Gribal enfeksiyon sonrası öksürük sorunu yaşama ve öksürüklerin 2 haftadan uzun sürmesi
  10. Geceleri veya sabah uyanıldığında karşılaşılan inatçı öksürük
  11. Uykuların öksürük ve nefes darlığı nedeniyle bölünmesi
  12. Sigara dumanı, deterjan, boya gibi kimyasal maddelerin kokularına aşırı hassasiyet
  13. Çok sık hasta olma

Alerjik bronşit nasıl tedavi edilir?

Alerjik bronşitten muzdaripseniz bir Alerji uzmanına muayne olmalısınız. Doktorunuz çeşitli testler yapıp sizin için gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Alerjik bronşitle (Alerjik astımla) ilgili çocuk doktorlarına sorular ve cevapları;

Sual: Çocuğuma alerjik bronşit teşhisi konuldu. Bu hastalık kan tahlilinde anlaşılabilir mi, belirtileri nelerdir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Eliya Benbiçaço’nun cevabı: (Alerjik bronşitte kan tahlili yapılabilir. Belirtileri öksürük hırıltı ve nefes darlığı olabilir.)

Sual: Alerjik bronşitten koruyan iğne var mı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Sami Öztürk’ün cevabı: (Allerjik bronşitten koruyan iğne yoktur. ANCAK; 1. Sık hastalanmayı engellediği için grip aşıları vardır. 2. Sürekli zatürre geçirenler için pnömokok aşısı vardır. 3. Eğer sık hasta olan bie bebek için ne yapılmalı diyorsanız; Sık hasta olanlarda allerjik neden ve bağışıklık sistemi araştırılması uygundur. “Total IgE (allerji araştırması için)” IgA (Bağışıklık sistemi araştırması için)” ve “Allerji deri prick testi (allerji araştırması için) (Çok küçük hastalarda sadece kandan da bazıları bakılabilmektedir) yaptırırsanız sık hastalanma ile ilgili büyük oranda tanısal yaklaşım yeterli olacaktır diye düşünmekteyim. Böyle olan hastalar için de; Allerji Uzmanı muayenesi ve testi öneririm.)

Sual: 10 yaşında oğlum var. Allerjik bronşit. 7senedir atlatamadı. Ayda bir nefesi daralıyor. Acile götürüyorum, antibiyotik, astafen, ventolin, şurup kullanıyorum. Daha farklı bir tedavi var mı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Çocuğunuzu çocuk allerj uzmanına götürün.Çocuğunuz astım olabilir.)

Sual: 4 aylık bebeğim var. Alerjik bronşit olmuş dedi dr. bu test yapılmadan kesin anlaşılıyor mu? Bir de bizden röntgen çektirmemizi önerdi çektirdik zatürre başlangıcı olduğunu gördü röntgende. Röntgen çekilmeden anlaşılmaz mıydı? Röntgen 4 aylık bebeğe zararlı mı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Sami Öztürk’ün cevabı: (“Alerjik Bronşit “Astım” için de kullanılan bir tabir genelde. Astım hastalarında duyulan muayene bulgularını doktor tespit etmişse bu tanıyı koymuş olabilir. Uzun süreli hırıltılar, ve doktor muayenesinde bronşlarda sıkışıklık bulguları duyulursa astım tanısından söz edilebilir. Ancak alerjik kelimesi için bir anlamda erken denilebilir. Doktor kontrolünde olmaya devam etmeniz önerilir. İleriki aylar veya yıllarda hastalık belirtileri devam ederse alerjik inceleme yapılabilir. Şu an için alerji tetkikleri çok anlamlı bir sonuç vermeyebilir. Röntgen konusunda da rahat olunuz. Doktorunuz gerekeni yapmış. zararlı bir durum yok ortada..)

Sual: Kızımın alerjik bronşiti var balgam söktütücü olarak mukoral mı? Yada bricanly kullanmalıyım? Hangisi daha etkili?

CEVAP

Çocuk Doktoru Sami Öztürk’ün cevabı: (Balgam sökmede mukoral, Ancak hırıltılı solunum, alerjik bronşit durumlarında Bricanyl daha etkili olabilir. Doktorun hastanın akciğerlerini dinlemesi sonucu en uygun ilaç verileceği düşüncesindeyim. Muayenesiz kalmayın)

Sual: Kızıma doktoru alerjik bronşit dedikten sonra, kafamda soru işaretleri oluştu. Doktorumuz çocuk doktoru. Çocuğumun alerjik bronşit olduğuna inanmadığım gibi, olma ihtimaline karşı da öneriniz doğrultusunda ve doktorumuzun teşhisini de teyit etmek anlamında alerji testi yaptıracağım kesin. Ancak sorum şu: Bir çocuk doktoru test yapılmadan, sadece genel muayene ile (boğaz, kulak, sırt, göğüs) böyle bir teşhisde bulunabilir mi? Bu ne kadar doğru?

CEVAP

Çocuk Doktoru Sami Öztürk’ün cevabı: (Doktorunuz eğer bu tanıyı düşündü ise bir takım muayene bulguları var diye düşünürüm. Aslında “Alerjik Bronşit” in diğer adı “Alerjik astım” dır. Önerim; Bir Alerji uzmanına muayene olmanız. Alerji testlerini yaptırmanız ve son olarak hastalığınızın adının konmasıdır.)

Çocuklarda Ve Bebeklerde Nefes Alırken Hırıltı Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nasıl Giderilir? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.