Alerji Türleri Ve Hastalıkları

  • DAHİLİYE
  • Alerji Türleri Ve Hastalıkları için yorumlar kapalı
  • 2.028 kez görüntülendi

Alerji Türleri Ve Hastalıkları

Alerji hastalıkları, havadaki toz, polen, tüy ve çeşitli maddelerden gelen vücuda temas etmesi veya girmesi ile oluşan bir hastalıktır. Temas eden maddeler vücuda zarar verir ve vücut reaksiyon verir. Sizlere bu yazımızda alerji türleri ve hastalıklarından bahsedeceğiz.

Alerjinin Belirtileri

Alerjiye yakalanan kişide hapşırma, kaşıntı, boğazda gıcıklık, burun tıkanıklığı veya öksürük gibi belirtiler oluşabilmektedir. Alerjiler solunumda büyük ölçüde etkilemektedir. Hem üst hem de alt solunum yollarında kişiyi etkilemektedir. Alt solunum yolları etkilendiği zaman astım, üst solunum yolları etkilendiği zaman alerjik rinite yaşanabilmektedir. Alt solunumlarda yaşanılan problemler ile polen ve tozlar öksürük ve nefes darlığına etkiler, üst solunumlarda ise hapşırma ve burun akıntısı sebebiyet verir. Çocuklarda sıklıkla besin alerjisi rastlanmaktadır. Bebeklerde ise en çok kontakt dermatit alerjisi görülmektedir.

Alerji Olma Nedenleri

Alerji olmanın en temel nedenleri çevresel faktörler ve genetiğe bağlıdır. Genetiğe bağlı olarak oluşabilen alerji, özellikle anne tarafında alerji hastalığı varsa olma olasılığı daha yüksektir. Genetiğe bağlı oluşan bu hastalığın adı atopi olarak söylenmektedir.

Alerji Türleri

Birçok alerji çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

Deri Alerjisi

Deride oluşabilen alerji 2 türlüdür. Metal ve kimyasal maddelere temas ettiği zaman ciltte kaşıntı, kuruma ve kızarıklık meydana gelmektedir. İkinci deri alerji türü ise ilaç kullanımında yaşanılan alerji türüdür. Antibiyotik gibi ilaçlar kullanıldığı zaman deride kurdeşen oluşmaktadır.

Alerjik Rinit

Yaz gribi, bahar alerjisi ve saman nezlesi gibi olan alerjilere alerjik rinit denmektedir. Kişinin duyarlı ve hassas olduğu maddelere temas ettiği zaman ortaya çıkan hastalıktır. Hayvan tüyleri, polen, ev tozu ve bazı besinler bu alerjiyi tetiklemektedir.

Alerjik Astım

Genetik olarak alerjiye yatkınlığı olan kişilerde çıkan hastalık, dışarıdan gelen etkenlerden dolayı öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtiler vermektedir.

Allerjik Konjonktivit

Göz kapakları ve gözün etrafını saran alerjiye bağlı olarak çıkan iltihaptır. Bu alerji ile gözlerde kızarıklı, kaşıntı, sulanma ve yanma gibi belirtiler meydana gelir. Konjonktivit alerjide 5 tür vardır. Bunlar; pereniyal allerjik konjunktivit, allerjik konjunktivit, vernal keratokonjunktivit, dev papiller konjunktivit ve atopik keratokonjunktivit olarak adlandırılmaktadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.