Akne İçin Aspirin Kullanmak Ne Kadar Gerekli?

  • Genel Sağlık
  • Akne İçin Aspirin Kullanmak Ne Kadar Gerekli? için yorumlar kapalı
  • 808 kez görüntülendi

Akne İçin Aspirin Kullanmak Ne Kadar Gerekli?

 Aspirin akneyi tedavi edebilir mi? Pek çok reçetesiz satılan ilaç akneyi tedavi edebilir. Bu ilaçlara salisilik asit ve benzoil peroksitte dahildir. Ancak akne tedavisinde ev tedavilerinin yaygınlaşırken, aspirin gibi geleneksel olmayan metotlar da artmaktadır. 

Akne İçin Aspirin Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Neye Dikkat Etmeliyim?

Aspirin kullanımı sonucu ortaya çıkan en yaygın yan etkiler cilt kuruluğu ve tahriştir. Bu yüzden akne için doğal çözüm yöntemleri uygulamak çok daha etkili olacaktır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Akne sorunları için Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) bölümüne gidilir.

Bu Tedavinin Arkasında Bilimsel Bir Dayanak Var Mı

Aspirini ilk olarak ağrı kesici olarak biliyor olabilirsiniz. Ancak aspirin aynı zamanda asetilsalisilik asitte içermektedir. Bu madde akne tedavisinde kullanılan salisilik asit ile bağlantılıdır.

Salisilik asitin aşırı yağlanma ve ölü deri hücreleri üzerinde kurutucu etkisi vardır. Aknenin temizlenmesine yardımcı olur ve yeni leke oluşumunun önüne geçer.

Salisilik asit akne tedavisi için bilimsel olarak saygı gören bir yöntemdir. Ancak aspirinde bulunan asetilsalisilik asitin araştırmalarının arkasındaki bulgular kesin değildir.

Aspirinin deri üzerindeki iltihaplanma önleyici etkilerini görmek için yapılan çalışmalar mevcuttur. İltihaplanma kaynaklı olan rozasea, psoriatik artirit ve hatta cilt kanserine iyi geldiği düşünülmektedir.

Aspirin Ve İltihaplı Akne

İltihaplı akneyi yok etmek için potansiyeli en yüksek olan ilaç iltihaplanma önleyici etkili aspirindir. Buna kistler ve nodüller de dahildir. Ancak iltihap kaynaklı olmayan siyah nokta ve sivilceler üstünde çalışamaz.

Aspirinin akne için iltihaplanma önleyici potansiyeli bile kesin sınırlarla belli değildir.

Amerikan Dermatoloji Akademisi aspirinin ağız yoluyla, güneş yanığı sonucu olan şişlikler için kullanılmasını önermektedir. Ancak ADA’nın iltihaplı akne tedavisine karşı aspirin kullanımını içeren bir önerisi yoktur.

Diğer çalışmalar da ayrıca aspirinin iltihaplanma önleyici etkilerini göstermiştir. 24 yetişkin ile yapılan bir araştırmada histamin ile uyarılmış deri iltihaplanmasında aspirin iltihaplanmayı engellemiştir ancak kaşıntıya bir yararı olmamıştır.

Eğer iltihaplı akneniz varsa topikal aspirinin işe yarayacağını gösteren kanıtlar vardır. Ancak bu akneye yol açan iltihaplanmaya karşıdır.


Nasıl Kullanılır?

Aspirini sadece topikal olarak kullanın. Aspirini ağız yoluyla almanın etkisi aynı olmayacaktır. Ayrıca kap sorununuz ya da ağrınız varsa yoksa aspirini bu şekilde almanız yan etkilere neden olabilir.

Akne için aspirin kullanacaksanız uymanız gereken talimatlar:

  • Toz halinde olan aspirini kullanın ya da 3-4 tableti ezin
  • Aspirin tozunu merhem kıvamına getirmek için bir yemek kaşığı su ekleyin
  • Yüzünüzü normal temizleyiciniz ile yıkayın
  • Aspirini nokta tedavisi olarak ya da yüzünüzün tamamına uygulayarak kullanabilirsiniz
  • 10-15 dakika bekletin
  • Sıcak su ile durulayın
  • Normal nemlendiricinizi işlemin ardından kullanın

Eğer nokta temizleyici olarak kullanırsanız günde iki defa kullanabilirsiniz ancak tüm yüzünüze uygulayacaksanız haftada birkaç kez yeterli olacaktır.

Muhtemel Yan Etkiler

Aspirin kullanımı sonucu ortaya çıkan en yaygın yan etkiler cilt kuruluğu ve tahriştir. Aspirini diğer salisilik içeren maddeler ile karıştırmanız yan etkilerin artmasına neden olur.

Ayrıca sık sık aspirin kullanıyorsanız yan etkileri görmeye yatkın olabilirsiniz. Günde bir uygulama ile başlamayı düşünün. Bu cildinizin kuruma ve tahriş olmadan aspirine alışmasını sağlar. Aspirin de dahil olmak üzere akneler için uygulayacağınız bütün tedavi yöntemleri cildinizi UV ışınlarına karşı hassaslaştırır.

Günlük olarak UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş koruma sağlayan güneş kremi kullandığınızdan emin olun. Bunu yapmak sizi güneş yanıklarının uzun süreli etkilerinden koruyacaktır.

Doktorunuz aksini söyleyene kadar önlem olarak hamilelik ve emzirme döneminde aspirin kullanmayın. Bu bebeğinizde kanama riskini arttırır.

Eğer steroid içermeyen iltihaplanma önleyicilere alerjiniz varsa aspirin kullanmayın.

Eğer başka yüzeysel ilaçlar kullanıyorsanız aspirini kullanmadan önce dermatoloğunuz ve doktorunuz ile konuşun.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.