Akne (Ergenlik Sivilcesi) Nedeni ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Akne (Ergenlik Sivilcesi) Nedeni ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 953 kez görüntülendi

Akne (Ergenlik Sivilcesi) Nedeni ve Tedavisi

Ergenlik çağındakilerin yüzde 90′ını belirli derecede etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Buluğ çağının başlamasıyla birlikte görülür ve tipik olarak yüzü ve gövdeyi etkiler. Bu bölgeler derinin nemli kalmasını sağlayan yağlı sebum maddesini üreten sebasöz bezler yönünden özellikle zengindir. Ergenlik sivilcesi kızlara oranla erkeklerde daha yaygındır ve oldukça moral bozucudur, çünkü kişinin dış görünümü nedeniyle en hassas ve utangaç olduğu dönemde ortaya çıkarlar. Akne yetişkinlerde de görülür (acne rosacea) ve ergenlikteki türünün aksine, ileri yaşlarda erkeklerden çok kadınları etkiler.

Aknenin temel nedeni sebasöz bezlerin aşırı sebum üretmesidir. Bu nedenle, cilt belirgin biçimde yağlıdır. Fazla miktardaki sebum deriye ve kıllara akmak yerine kıl foliküllerini ve sebasöz bezleri tıkayarak ufak, siyah noktaların oluşmasına neden olur. Siyah noktanın üst kısmında ke-ratin bir plak oluşacak olursa bakteri (Proprionibacterium acnes) bölgeye yerleşir, iltihaplanmaya ve sivilce kabarcığına neden olur. Ağır vakalarda ya da sivilceler koparıldığında, iyileşme sonrasında deride belirgin izler (keloit) kalabilir.

Aşırı sebum üretimini tetikleyen şey ergenlikte görülen hormonal değişimler olabilir. Yağlı gıda, çikolata ve şeker tüketiminin sivilceye neden olduğuna ya da kışkırttığına dair herhangi bir kanıt yoktur.

Akne Nasıl Tedavi Edilir?
Akneyi hızla tedavi etmenin bir yolu yoktur. Tedavi altı ile on iki hafta arası sürebilir ve tedavinin ileride büyük olasılıkla tekrarlanması gerekecektir. Bazen tedaviye iki ya da üç hafta içinde yanıt veren vakalar olabilir, ama normalde daha uzun bir süre gerektirir.

Akne İçin Tedavi Seçenekleri:
• Başlangıç olarak, akne bakterisiyle savaşmak üzere benzol peroksit içeren kremler ve jeller verilebilir.
• Benzol peroksit etkili olmazsa, yeni saldırı yöntemi olarak antibiyotik kremler veya krem tek başına başarılı olamıyorsa oral antibiyotikler kullanılır.
• Kadınlar açısından, akne oluşumunun engellenmesinde belli tipteki doğum kontrol hapları yararlı olabilir.
Akne gerçekten çok ciddiyse, uzman bir doktorun vereceği retinoit ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlara başlandığında, yol açabileceği yan etkilere (örneğin, hamile kadınlara verildiğinde doğum özürü-ne yol açabilir) karşı yakın takip altında tutulmak gerekecektir.
Akne, etkilenen bölgenin dikkatle temizlenmesiyle kontrol edilebilir. Ayrıca aşırıya kaçmamak kaydıyla güneşin de faydası görülebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.