Akciğerin Yapısı Görevi ve Özellikleri

  • Genel Sağlık
  • Akciğerin Yapısı Görevi ve Özellikleri için yorumlar kapalı
  • 1.140 kez görüntülendi

Akciğerin Yapısı Görevi ve Özellikleri

Akciğer vücudumuzun en önemli organlarından birisidir. Yapısı, görevi ve çalışma özellikleri akciğerin bizim ve sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu zaten fazlaca gösteriyor.

Bu yazımız akciğerin özellikleri ve akciğerin ne işe yaradığı konusunda sizleri uzun uzadıya olmasa da kısaca bilgiler vererek aydınlatmaya yetecektir. Akciğerin bizim için faydasını öğrenmek isterseniz birkaç dakikanızı ayırın yeter. Ayrıca isterseniz site içerisinde arama yaparak akciğer hastalıkları hakkında da bilgiye sahip olabilirsiniz.

Akciğerler göğüs boşluğunun her iki tarafında bulunurlar, sağ ve sol akciğer olarak tanımlanırlar. Sağ akciğer sola göre daha büyük ve daha ağırdır (sağ:625 gram, sol: 560 gram). Akciğerler plevra adı verilen bir zarla sarılmışlardır.

Akciğerler lob adı verilen bölümlere ayrılırlar. Sağ akciğerde üç, solda ise iki lob vardır. Lobların da segment denilen daha küçük bölümleri bulunur. Sağ ve sol akciğer arasında, kalbin, büyük damarların, yemek ve nefes borusunun yer aldığı bölüme mediastinum denir. Doğrudan ulaşılması mümkün olmayan bu bölgenin durumu akciğer kanserli hastalarda büyük önem taşır. Şayet kanser hücreleri mediastinuma kadar ilerlemişse ya da buradaki lenf bezleri kanser nedeniyle büyümüşlerse, hasta ameliyat edilme şansını kaybetmiş demektir.

Akciğerlere hava taşıyan yollara bronş adı verilir. Gırtlağın hemen altından başlayan trakea (ana nefes borusu) 10-12 cm uzunluğunda bir tüptür. İkiye ayrılarak sağ ve sol ana bronşları meydana getirir. Sol ana bronş sağa göre daha dardır ve daha yatay seyirlidir. Soluk borusuna kaçan yabancı cisimlerin çoğu kez sağ akciğere gitmesinin nedeni bu yapı özelliğidir. www.saglikvegebelik.com

Bronşlar hep ikiye bölünmek suretiyle dallanırlar ve her bölünmede de çapları biraz daha incelir. Bronşların küçük olanlarına bronşiol denir. Bronşiollerin duvarlarında alveol denen hava kesecikleri vardır. Bunların sayısı 300.000.000 civarındadır. Kan ve hava arasındaki gaz değişimi alveollerde olur.

AKCİĞERLERİN GÖREVİ NEDİR?
Akciğerlerin esas görevi, havadaki oksijeni almak ve vücutta meydana gelen karbondioksiti ise atmaktır. Bu olayın sürekli olarak yapılması gerekir, çünkü organizma için çok önemli bir madde olan oksijenin vücutta herhangi bir deposu yoktur.

Normal bir insan istirahat halinde iken hergün en az 10.000 litre kadar hava alıp verir. Bronşların görevi bu havayı gaz değişiminin olduğu alveollere kadar taşımak ve bu arada da havada bulunabilecek toz, mikrop gibi zararlı maddelerin alveollere kadar ulaşmasını önlemektir. Akciğerler dış ortam ile sürekli temasta olan tek iç organımız olduğu halde içinde hiç mikrop bulunmaz. Bu, akciğerleri koruyan mükemmel bir savunma mekanizmasının varlığını gösterir.

Akciğerler aynı zamanda vücudumuzun en fazla kan alan organıdır. Kalp tarafından dakikada 5-6 litre kan akciğerlere pompalanır. Oksijeni az karbondioksiti fazla olan venöz kan (kirli kan), alveoller-den geçerken oksijen alıp karbondioksiti vererek arter kanı (temiz kan) halini alır.

Bu yazı akciğerin görevi, akciğerin su toplaması, akciğerin yapısı, akciğer nedir kısaca nefes testi, akciğer nasıl çalışır, akciğerin önemi özellikleri nelerdir, akciğer vücutta ne işe yapar neye yarar, akciğerin çalışması faydaları konusunda yazılmıştır.

akciğerin yapısı görevi ve özellikleri, akcigerin bolumleri, akçigerin faydaları, akciğerlerin yapı ve işlevleri, akciğer özellikleri, akciğerin özellikleri, akciğerler ne işe yarar, akciğer görevi nedir, akciğerin yapısı ve görevleri, akciğerin yararları

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.