Akciğerdeki Nodül Geçermi Öksürük Ağrı Kanser Yaparmı Tehlikeli midir?

  • Genel Sağlık
  • Akciğerdeki Nodül Geçermi Öksürük Ağrı Kanser Yaparmı Tehlikeli midir? için yorumlar kapalı
  • 1.313 kez görüntülendi

Akciğerdeki Nodül Geçermi Öksürük Ağrı Kanser Yaparmı Tehlikeli midir?

Akciğer nodülleri, röntgen ve tomografi ile belirlenebilen, akciğerde oluşan küçük doku tabakalarıdır. Akciğerdeki nodüller iyi huylu ve kötü huylu yani kanserli olarak 2 gruba ayrılır. Akciğer nodülleri çok yaygın olarak görülür ve büyük çoğunluğu iyi huylu, yani kanserli yani tehlikeli değildir. İyi huylu nodüller herhangi bir tedavi gerektirmez fakat doktorunuz boyutundaki değişimleri gözlemlemek için düzenli kontrol yapabilir. Eğer nodülün boyutu değişmiyor ise kanserli değildir. Eğer 40 yaşının altındaysanız, sigara içmiyorsanız ve dokularınızda kalsiyum bulunuyorsa iyi huylu nodül olma şansı daha yüksektir. Bazı nodüllerin kanserli olup olmadığını tespit etmek için çeşitli testler uygulamak gerekebilir. Akciğer nodülleri genellikle 5 ila 25 mm boyutları arasında olurlar fakat 25 mm den daha büyük olan nodüller de bulunmaktadır ve bunların kanserli olma riski daha yüksektir.

Akciğerde Nodül Belirtileri

Çoğu akciğer nodülünün hiçbir belirtisi yoktur ve genellikle başka bir hastalığın kontrolü için tomogrofi ya da röntgen çekildiğinde fark edilirler. Eğer öksürme, kan öksürme, hırıltı, nefes darlığı veya solunum yolu hastalıkları meydana geliyor ise nodülün önemli bir hava yolu üzerinde olması söz konusu olabilir.

Akciğerde Nodül Nedenleri

Akciğer nodülleri iyi huylu veya kötü huylu olarak 2 sınıfa ayrılır. En büyük sebepleri granülom (iltihap veya enfeksiyon nedeniyle akciğerde iltihaplı doku oluşumu) ve hamartom (iyi huylu akciğer tümörleri)’dir. Kötü huylu akciğer nodüllerinin oluşmasındaki en büyük sebepler, akciğer kanseri ya da vücudun başka bir bölgesinde bulunan bir kanserin akciğere yayılmasıdır. Akciğerde nodül oluşumunun en sık görülen nedenleri şunlardır;

Enfeksiyonlar

Tüberküloz (verem) ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar, hiptoplazmoz, blastomikoz, asperjiloz ve koksidiyomikoz gibi mantar enfeksiyonları ve kancalıkurt, ekinoz, paragonimous gibi parazitik enfeksiyonlar bu nodüllere sebep olabilir.

İltihaplar

Eklem iltihabı, Sarkodoz, Wegener granülatomözü, pneumoconioses ve silikoz gibi iltihabik hastalıklar da bu nodüllerin oluşmasına neden olabilir.

İyi Huylu Tümörler

Hamartom (en yaygın iyi huylu tümör), broncial adenomas, fibromas, blastomas, nörofibromas ve hemangiomas gibi iyi huylu tümörler de akciğerde nodül oluşma nedenlerindendir.

Kötü Huylu Tümörler

Akciğer kanseri, lenfoma, sarkomlar ve karsinoid tümörleri de nodül şeklinde akciğerde meydana gelebilir.

Metastaz

Akciğer nodülleri, göğüs kanseri, kolon kanseri, mesane kanseri ve prostat kanserlerinin akciğerlere sıçramasıyla ortaya çıkabilir

Diğer Nedenler :

Akciğer enfarktüsü (kan takviyesini kaybetmiş akciğer doku alanları), kan damarı anormallikleri, atelaktazi, akciğer fibrozisi ve amiloidoz da akciğer nodülü oluşumunun olası sebeplerindendir.

Akciğerde Nodül Tehlikeli midir, Endişelenmeli miyim?

Çoğu nodül kanser değildir fakat çok az sayıda insanda bulanan nodüller kanserin erken aşamasında oluşmuş olabilir. Nodülün kanser olup olmadığını anlamanın en iyi yolları:

  1. Tomografi çekilip, nodülün görüntüsüne bakmak.
  2. Zamanla büyüyüp büyümediğinin takip edilmesi. Zamanla büyüyen nodül, kanser belirtisi olabilir.
  3. Bir şırınga veya cerrahi operasyon ile nodülden bir örnek almak. Nodülü olan birçok insan bu teste gerek duymayacaktır.

Akciğerde Nodül Nasıl Teşhis Edilir?

Röntgen veya tomografi çekildiğiniz zaman doktorunuz bir veya daha fazla nodülü akciğerlerinizde tespit edebilir.  Nodülün oluşma sebebini belirlemek için doktorunuz:

  1. Yaşadığınız belirtileri sorar, fiziksel muayene eder ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirir.
  2. Röntgen ve tomografi sonuçlarınıza bakarak nodüllerin, yerine, boyutuna ve sayısına bakar.
  3. Eğer gerekiyorsa başka testler de ister. Bunlar:
  4. Enfeksiyon veya iltihap sebebiyle oluşup oluşmadığına bakmak için kan testleri.
  5. PET taramasıyla nodülün kanser olup olmadığının kontrolü.
  6. Nodülün kanser veya başka bir problem olup olmadığının kontrolü için bir biyopsi.

Akciğer Nodülünün Tedavisi

Akciğerde nodül geçen, iyileşebilen bir durumdur. Tedavi yöntemi akciğer nodülünün boyutuna, yerine, oluşma sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. Enfeksiyon sonucunda oluşmuş ve iyi huylu olduğu belirlenmiş olan nodül, antibiyotik ile tedavi edilebilir ve 8 hafta kadar sonra tekrar bir tomografi çekilerek boyutundaki değişim gözlenir. Nodülün kanserli olduğundan şüphe duyulur ise, kanserin aşaması ile ilgili bilgi almak için bir operasyon gerekebilir. Eğer akciğer kanseri tespit edilirse, bu nodülün alınması gerekebilir. Bu işlem genellikle küçük bir kamera ve küçük aletler kullanılarak, birkaç küçük açıklık açılarak, akciğerden nodülün alınması şeklinde gerçekleşir. Göğüs hastalıkları uzmanı nodül ile ilgili yaptığı incelemeler sonucunda, en iyi tedavi yöntemine karar verecektir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Akciğer Nodülü Bitkisel Tedavisi

  1. Yarım litre kaynayan suya bir tutam ebegümeci (yaklaşık 4 – 5 gram) ve bir tutam da ısırgan (yaklaşık 4-5 gram) atınız.
  2. Hafif ateşte ağzı kapalı olarak 4 dakika haşlayınız. Ilıdıktan sonra mutlaka süzerek bitkileri ayırınız.
  3. Aç karnına sabah ve akşam bir çay bardağı içiniz. İçtikten en az 20 dakika sonra yemek yenebilir.

Not: Önleyici kür olarak haftada 3 – 4 gün uygulanır ve bir ay devam edilir. Yılda en az iki defa uygulanır. Kanserli hastalarda ise üç ay boyunca her gün hiç ara vermeden günde bir su bardağı içilerek devam edilir. Üç ay tamamlandıktan sonra 15 gün ara verilir ve tekrar üç ay boyunca bir gün atlayarak bir su bardağı içilir. Daha sonraki günlerde zaman zaman uygulanır.

Dikkat: Her iki bitkinin de aynı şartlarda kullanılması gerekir, ya her ikisi de kurutulmuş veya her ikisi de taze olarak kullanılmak zorundadır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.