Akciğer Kanseri Kişisel ve Çevresel Nedenleri

  • HASTALIKLAR
  • Akciğer Kanseri Kişisel ve Çevresel Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.093 kez görüntülendi

Akciğer Kanseri Kişisel ve Çevresel Nedenleri

Akciğer kanseri oluşumunun bir çok nedeni olabilmektedir.Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, akciğer kanserinin meydana gelmesinde pek çok kişisel ve çevresel etken bulunmaktadır. Bunların başında tütün kullanımı gelmektedir.Bulaşıcı bir hastalık değildir. Bazı insanların akciğer kanseri olma oranı diğerlerine göre daha fazladır.Kanser riskini arttıran sebepleri şöyle sıralayabiliriz.

Akciğer Kanseri Nedenleri

1. Sigara içmek kesinlikle akciğer kanserine neden olur. Tütünün içinde bulunan zararlı maddeler hücrelere zarar verir. Zamanla da bu zararlı maddeler kansere neden olabalirler. Bir tiryakinin kansere yakalanması; sigaraya başlama yaşına, içtiği süreye,günde içtiği sigara sayısına, sigarayı ne kadar derin bir şekilde içine çektiğiyle doğru orantılıdır. Sigarayı bırakmak kanser riskini büyük ölçüde azaltmaktadır.

2. Puro ve pipo kullanımı da aynı şekildedir. Bu maddeleri kullanan kişilerin de akciğer kanseri olma riski vardır. Yine içtiği süreye,adete ve derin çekişine göre kanser olma riski artmaktadır.  İçlerine çekmeseler bile, puro ve pipo içen kişilerin akciğer ve ağız kanserine yakalanma riskleri de vardır.

3. Pasif İçiciler, direkt olarak tütün kullanmayıp kullananların yayında dumana maruz kalan kişilerdir.Akciğer kanseri olma riski pasif içicilerde de artmaktadır.

4. Asbest,bazı endüstrilerde kullanılan fiberlerde doğal olarak bulunan bir mineral grubudur. Asbest fiberleri partiküllere ayrılmaya meyillidir ve havada dolaşarak kıyafetlere yapışırlar. Nefes alışı ile birlikte akciğerlere yerleşirler ve orada hücreleri zarara uğratarak kanserin gelişme riskini arttırırlar. Asbest’e maruz kalanların kalmayanlara göre kansere yakalanma riskinin 3-4 kat fazla olduğu görülmüştür. Gemi inşası, asbest madenleri,izolasyon işiyle uğraşanlar ve fren tamiri gibi endüstrilerde çalışanlarda görülmektedir.Eğer asbest işçileri bir de sigara içiyorlarsa kansere yakalanma riski daha da fazlalaşmaktadır. İşçiler, işverenlerin kendilerine verdiği koruyucu malzemeleri kullanmak ve iş güvenliği prosedürlerine uymak zorundadırlar.

5. Hava Kirliliğinin, akciğer kanseri ile ilişkisi bulunmaktadır. Net bir tarif yoktur ve aralarındaki ilişki için araştırma yapılması gerekmektedir.

6. Akciğer Hastalıkları, verem gibi akciğeri etkileyen hastalıklara yakalanan kişilerin kanser olma riski artmaktadır.

7. Daha önce akciğer kanserine yakalanmış ama tedavi görmüş bir kişinin tekrar kansere yakalanma riski, hiç kanser olmamış kişiye göre daha fazladır.Hastalığa yakalandıktan sonra  sigara içmeyi bırakmak ikinci bir kanserin gelişmesini önleyebilir.Kanserden kaçınmanın en önemli yolu, sigarayı bırakmak yada hiç başlamamaktır.Akciğer kanseri belirtileri gözlemlenen veya akciğer kanseri olduğu şüphelenilen kişilerin tekrar bir hekime başvurması gereklidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.