Akciğer Embolisi Nedir Nedenleri Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Akciğer Embolisi Nedir Nedenleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 964 kez görüntülendi

Akciğer Embolisi Nedir Nedenleri Tedavisi

Akciğer hastalıklarından birisi olan akciğer embolisi nedir ne değildir sizler için toparladım. Umarım akciğer embolisinin ne olduğunu araştıran arkadaşlar için yardımcı olur.

Akciğer Embolisi Nedir?
Emboli, ilk oluştuğu yerden ayrılmış bir kan pıhtısıdır. Damarlarda kan dolaşımı ile taşınarak, bir kan damarını tıkayabilir, bunun sonucunda söz konusu damarın beslediği bölgeye kan ulaşamaz.

Akciğer embolisi, akciğer atardamarı veya onun dallarından bir ya da birkaçının pıhtı, enfekte pıhtı, hava, kemik iliği, amniyotik sıvı, parazitler, yağ veya enjekte edilen çeşitli maddeler ile tıkanması sonucu ortaya çıkan klinik tablodur. Akciğer arteriel dolaşımına giren 15 mikrondan büyük materyaller pulmoner dolaşımda takılırlar ve takıldıkları damarı tıkarlar. Buna akciğer embolisi (pulmoner emboli) denir. Tıkanan damarın çapı ne kadar geniş olursa, akciğer embolisinin kliniği de o kadar ağır olur.

Akciğer Embolisinin Belirtileri
Akciğer embolisinin belirtileri, tıkanmanın yeri ve kansız kalan bölgenin boyutları dahil olmak üzere, birkaç etmene bağlı olarak gelişir. Akciğer embolisinin bazı olası belirtileri şunlardır:

Görünür bir nedeni olmadan: Ansızın soluksuz kalma hissi, Soluk alırken göğüste ağrı, Baygınlık hissi, Öksürükle kanlı balgam çıkartma, Nabızda hızlanma.

Akciğer Embolisi Tanısı
Akciğer embolisi geçirdiğinizi düşünüyorsanız, derhal bir doktora başvurun. Acil tıbbi girişime ihtiyacınız olabilir. Pulmoner embolide erken tanı hayat kurtarıcıdır. Tanı için hastadan ayrıntılı bir hikaye alınması gerekir ayrıca hekim gerek hikaye alırken ve gerekse tetkikleri isterken pulmoner emboli olasılığını düşünmeli ve buna yönelik olarak hastada risk faktörü varlığını araştırmalıdır.

Risk aktörlerinden bir veya birkaçının varlığı ile birlikte bir başka nedene bağlanamayan ani nefes darlığı ve arter kan gazı analizinde kandaki Oksijen miktarında düşme saptanması durumunda pulmoner emboli akla gelmelidir. Tanı için standart akciğer grafisi, arter kan gazı analizi, EKG, EKO kardiografi, bacak ve baldır toplardamarlarının Dopler ultrasonografisi, akciğer sintigrafileri ve spiral BT gibi yöntemlerden yararlanılır. www.saglikvegebelik.com

Akciğer Embolisinin Tedavisi
Akciğer embolisi tedavisinde başlıca iki tür ilaç mevcuttur. Bunlardan ilk grup ilaçlar embolisin ilk teşhis edildiği andan itibaren kan pırtılaşmasını engelleyen ve enjeksiyon şeklinde yapılan ilaçlardır. Tedavinin ilk aşamasında bu ilaçların kullanılması söz konusudur. Birkaç günlük tedavi sonrası uzun süreli evinde tedavi olabilmesi için hastaya tablet şeklindeki ilaçlar verilecektir. Tedavi süresi risk faktörüne göre değişmekle beraber üç ay ile yaşam boyu arasında değişebilmektedir. Örneğin genetik bir faktör söz konusu ise genetik bir zeminde bir pırtılaşma oluşuyorsa hastada bu genetik faktör yaşam boyu devam edeceği için hastada hastalıkta buna bağlı ömür boyu devam edecektir. Eğer hasta da ameliyat sonrasında akciğer embolisi geliştiyse 3-6 ay da tedaviyi sonlandırmak mümkündür. Hangi nedenden olursa olsun bir kez akciğer embolisi geçiren insanların diğer insanlara göre bu hastalığa yeniden yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Bu yazı akciğer embolisi belirtileri, akciğer embolisi nasıl teşhis edilir, akciğer embolisinin nedenleri tedavisi, akciğer embolisi nedir, akciğer embolisi nasıl tedavi edilir, akciğer embolisinde ölüm riski beslenme kullanılan ilaçlar konusunda yazılmıştır.

selanik bere modelleri, karaciğer embolisinin belirtileri, Emboli ve tedavisi nedir, emboli tedavisi, akciğerlerin boyu, akciger lenfoma belirtileri, akciğer embolisinde beslenme, akciğer embolisinde akciğer sntigrafisi ne kadar, akçiğer embolisi tedavisi ömür boyu, akciğer embolisi tedavisi

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.