Ağızdan Kan Kokusu Gelmesi Ve Ağızda Kan Tadı Neden Olur, Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Ağızdan Kan Kokusu Gelmesi Ve Ağızda Kan Tadı Neden Olur, Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 2.083 kez görüntülendi

Ağızdan Kan Kokusu Gelmesi Ve Ağızda Kan Tadı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bazı insanlar hayatlarının belli dönemlerinde ağızdan kan kokusu gelmesi veya ağızda kan tadı ile karşılaşabilirler. Kanın hemoglobin bileşenlerinden biri de demir atomu olduğundan kan tadıyla beraber metalik bir tat da hissedilebilir. Ağızdan kan kokusu veya kan tadı gelmesi gebelikte de oldukça sık görülen bir durumdur.

Sinüs operasyonu ve ağız, burun gibi ameliyatlarda anestezi alınması ile bağlantılı olarak da ağızda kan tadı yaşanabilir.

Ağızda kan tadı ve kan kokusu neden olur?

İlaçların yan etkileri

Bazı ilaçlar kimyasal formülünde bulunan demirden dolayı ağızda kan veya demir tadı bırakabilir. Antifungal ilaçlar, antihistaminikler, kemoterapi ilaçları, diüretikler, steroidler, kortizon ilaçları ağızda kan tadı ve kan kokusuna yol açabilir.

Ağız hijyeni eksikliği

Ağız hijyenine dikkat edilmediğinde diş etleri daha duyarlı hale gelip, diş etlerinde sıklıkla kanama ile karşılaşılabilir. Diş etlerinin iltihaplanıp kanamasına gingivit denir. Gingivit semptomlarından biri de ağızda kan kokusu duyulması ve kan tadı almaktır.

Ağız kuruluğu

Tükürüğün işlevlerinden biri gıdaların tadını almaya yardımcı olmaktır. Dehidrasyon, ağızdan solunum, şiddetli astım ve bazı ilaçların yan etkilerinden dolayı ağızda kuruma meydana gelebilir. Ağız kuruluğu ise ağızda kan kokusunun en sık karşılaşılan nedenlerindendir.

Burun tıkanıklığı

Tat ve koku almak her ikisi de birbiriyle son derece ilgili duyulardır. Grip, nezle, sinüzit gibi soğuk algınlığı yaşadığınızda burundan nefes almanız güçleşip, ağzınızda metalik tat veya kan tadı gibi garip tatlar duyabilirsiniz.

Ağıza kan tadı ve kan kokusu gelmesinin diğer nedenleri şunlardır;

  1. Böbrek taşları, diyabet, kanser ve kalp rahatsızlıkları, başta, burunda yaralanma da ağızda kan kokusunun nedenleri arasında yer alır.
  2. Dildeki tat kontrol sinirlerinde meydana gelen hasar da kan kokusu duymaya neden olabilir.
  3. Gebeliğin erken dönemlerinde de ağızda metal tadı, kan tadı, kan kokusu gibi sıradışı durumlarla karşılaşabilirsiniz.
  4. Kurşun veya civa gibi kimyasallara maruz kalıp, bunları teneffüs etmek de ağızda metalik ve kan tadı bırakabilir.
  5. Anksiyete de ağızdaki kan kokusunun ve kan tadının olası nedenleri arasında yer alır.
  6. Hardcore beden eğitimi ya da yoğun egzersizler nedeniyle de astım krizi veya sinüs tıkanıklığı ağızda kan tadına neden olabilir.

Ağızdaki kan kokusu veya ağza kan tadı gelmesi nasıl geçer?

  1. Öncelikle yapmanız gereken şey dahiliye (iç hastalıkları) doktoruna gidip bu sorunun nedeni teşhis ettirip ona göre bir tedavi görün.
  2. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamaya devam edin, diş ipi kullanın ve ağız enfeksiyonlarından korunmak için ara ara tuzlu su ile gargara yapmaya devam edin.
  3. İlaçların yan etkisi olarak ağızda kan tadı yaşıyorsanız, tekrar doktora başvurup, ilacı muadili ile değiştirin.
  4. Geçici bir çözüm olarak yemeklerinize karanfil ve tarçın ekleyebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.