Ağızda Metalik Tat Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Ağızda Metalik Tat Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 905 kez görüntülendi

Ağızda Metalik Tat Nedenleri ve Tedavisi

Ağızda metalik tat (demir tadı gibi) hoş bir his değildir, neyse ki vakaların çoğunda rahatsızlık kısa sürede geçer. Metalik tat oluşumu; çevresel faktörlerden hastalıklara, aldığınız ilaçlardan yediğiniz besinlere birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenleri öğrenmek, probleminizin kaynağını tespit etmek ve kötü tadı yok etmekte size yardımcı olacaktır.

Ağızda metalik tat oluşumunun birçok nedeni vardır ve genellikle başka belirtilerle birlikte oluşur. Bu belirtiler sorunun kaynağını tespit etmenize yardımcı olur.

Ağızda Metalik Tat Neden Olur?

Ağızda metalik tat oluşumunun birçok nedeni vardır, bunların çoğu kolayca tedavi edilebilirken bazıları daha ciddidir.

İlaçlar
Birçok ilaç metalik tat dahil olmak üzere olağandışı yan etkilere neden olabilir. Herkes ilaçlara farklı tepki verdiğinden aldığınız herhangi bir ilaç ya da miktarı buna sebep oluyor olabilir. Tespit etmek için doktorunuzla görüşün.

Ağız Sağlığı ve Sinüs Problemleri
Enfeksiyon, tıkalı sinüs, diş eti ya da diş rahatsızlıkları ve diğer birçok ağız hastalıkları ağızda kötü tat oluşumuna neden olur ve bu genel olarak metalik bir tattır.

Sistemik Hastalıklar
Diyabet, böbrek yetmezliği, çinko eksikliği ve kanserin de dahil olduğu tüm vücudu etkileyen bazı hastalıklar tat alma hissinizi de bozabilir.

Sinir Sistemi Hastalıkları
Yüzünüz veya ağız çevrenizdeki sinirler bir hastalıktan etkilendiyse bu tatları algılayışınızı değiştirebilir. Tat ve koku alma duyuları birbirine bağlı olduğundan koku almanızı destekleyen her şey de tat almanıza etki edecektir.

Hamilelik
Hamile kadınlar genellikle birçok bedensel değişikliğe maruz kalır, bunlara tat ve koku hassasiyeti de dahildir. Birçok farklı tat hissetmeye başlayabilirler, metalik tat da bunlardan biridir.

Metal Yüklemesi
Vücudunuzdaki demir ya da bakır gibi metallerin seviyesi normalin üzerine çıktıysa vücudunuz, ağzınızda oluşacak ve nadiren geçecek şiddetli bir metal tatla size durumu bildirir.

Deniz Ürünü Zehirlenmesi
Eğer bozuk balık tüketirseniz deniz ürünü zehirlenmesi yaşarsınız ve ağzınızda oluşan metalik tat zehir sisteminizden atılana kadar kalır.

Alerjiler
Eğer alerjiden muzdaripseniz sinüsleriniz sıkça bundan etkilenecektir. Bu durum damak tadınızı etkileyebilir ve ağzınıza metalik bir tat verebilir.

Nefesle Solunan Maddeler
Koku duyusu doğrudan tat alma duyusuna bağlı olduğu için aldığınız nefes yediklerinizin tadını değiştirebilir. Petrol, benzin ve atık tozlar gibi çevresel zehirlerin solunması özellikle etkilidir.

Nedeni Bilinmeyen Tat Bozukluğu
Eğer tat almadaki bozuklukta kesinlikle bir neden bulunamıyorsa doktorlar buna idiopatik disguzi teşhisi koyarlar.


Koku Alma Duyusunda Bozukluk
Koku alma duyusundaki bütün hasarlar tat alma duyunuzu da etkiler. Bu da yediklerinizin tadının bozuk algılanmasında hatta ağzınızda yemek yokken de bozuk tat almanıza sebep olabilir.

Burun Enfeksiyonları
Sinüzit, grip, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklar damak tadınızı değiştirebilir ve metalik bir tat hissetmenize neden olabilir.

Ağızda Metalik Tat Nasıl Geçer?

Ağzınızda tat bozukluğu eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, bunu tedavi etmek metalik tadın da iyileşmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak ağızdaki metalik tada iyi gelebilecek bazı yöntemler şunlardır:

Baharatlı Yiyecekler Tüketin
Tüm baharatlı yiyecekler damak tadınızı temizler ve metalik tattan kurtulmanıza destek olur. Ama reflü gibi bir hastalığınız varsa baharatta aşırıya kaçmaktan kaçınmalısınız.

Plastik Kullanın
Metal çatal-kaşık ve tabak kullanımından kaçının, teneke kutulardan içecek tüketecekseniz de ağzınızda tadı kalmasın diye önce cam bardağa koyun.

Soğuk Yiyecek Tüketin
Soğuk ya da dondurulmuş yiyecekler nadiren geride metalik bir tat bırakır ve mevcut olan şiddetli metalik tadı da hafifletmeye yardımcı olabilir.

Asidik Besin Tüketin
Asidik bir tat metalik tadı maskeleyebilir. Et üzerinde barbekü sos, her şeyin yanında turşu, suya eklenmiş limon ya da misket limonu deneyebilirsiniz.

Yediğiniz Etin tadını Değiştirin
Etten gelecek metalik tadı engellemek için; eti marine edin, şarapla ya da sosla tatlandırın.

Yemek Kokularından Kaçının
Yemek yaparken güçlü hava temizleyici kullanın ya da genelde ızgara yemeklere ağırlık verin. Aynı zamanda pişirme kokularına maruz kalmamak için oda ısısında ve pişirmeye gerek olmayan yiyecekler tüketebilirsiniz.

Protein Tüketin
Eğer ağzınızdaki metalik tadın nedeni kırmızı etse; balık, yumurta, fıstık ezmesi, fasulye ve süt ürünleri gibi diğer protein yüklü yiyeceklere yönelebilirsiniz.

Tatlı Tüketin
Bazen tatlılar ağızdaki metalik tadı tamamen ortadan kaldırabilir. Dondurma, milkshake ve diğer tatlıları besin düzeninize ekleyin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.