Ağızda Metalik Tat için Bitkisel Tedavi Yöntemleri

  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ağızda Metalik Tat için Bitkisel Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 2.240 kez görüntülendi

Ağızda Metalik Tat için Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Baş dönmesi, ağızda acılık  ve demir tadı olarak tanımlanan ağızda garip bir metalik tad hissettiğiniz bir durumdur. Bu durum kötü tat duyusu ile birlikte, kusmaya da neden olabilir.Bu tarz kötü tad hem hoşnutsuz hem de ısrarlı olabilir. Aslında, kalıcı metalik bir tat, gıdaların kötüye gitmesine ve en sevdiğiniz yemeğin  tadını bile acı hissetmeniz  neden olabilir ayrıca bu iştah kaybına ve depresyona neden olabilir.

Ağızda kötü tadın sebeplerinden bazıları asit reflü, dehidrasyon, ağız yoluyla nefes alma, sigara içme, ağız kuruluğu, hamilelik, sinüs sorunları, hiperparatiroidizm, kontrolsüz şeker hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, demans, bazı ilaçların yan etkileri ve kötü ağız hijyenidir. Çoğu durumda, ağızda metalik bir tad, evde uygulayacağınız pratik tariflerle ve belirli yaşam tarzı değişiklikleri ile başarıyla tedavi edilebilir.

Eğer sorun kronik hale gelirse, ağzınızda metalik tatlara neden olan altta yatan durumu ve uygun tedaviyi belirlemek için mutlaka bir doktora görünün.
İşte ağzınızda metalik tat hissinden kurtulmanın yolları ise ;

1. Su

Ağızda acı tatdan   kurtulmak için, düzenli aralıklarla su içmek gerekir. Bu ağızdaki toksik maddelerin yıkanmasına yardımcı olacaktır. Su vücudunuzda biriken toksinlerin  ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Dahası, su alımı midenizdeki asit düzeylerini düşürür ve  sağlıklı olmanızı sağlar.
Her gün 8 ila 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.  Suyla birlikte, diyetinize su açısından zengin meyveleri ve sebzeleri ekleyin.
Not: Yeterince içtiğinizden emin olmak için idrar renginizi kontrol edin. İdrar renginiz açıksa, su alımının yeterli olduğu anlamına gelir.

2.Limon

Limon, ağzınızdaki kötü tadı gidermek için mükemmel bir ilaçtır.
Limondaki sitrik asit ağızdaki metal benzeri tadı kırmaya yardımcı olan salivasyonu ve hatta ağız sağlığını korumak için bakteri üremesini engeller.Bir bardak ılık suya yarım limon suyu ilave edin. Ağzınızı günde 2 veya 3 kez çalkalamak için kullanın.
Küçük bir limon parçasına biraz tuz serpin. Damak zevkinizi arttırmak için dilinizi ovun. Limonu salatalarınıza veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

3.Tarçın

Tarçın da ağzınızdaki kötü tatla savaşabilir. Tarçındaki antioksidan ajanları ağızda metalik bir tadın ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Damak tadlarının etkinleştirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, tarçın doğal bir antasit gibi çalışır ve mide gazını gidermeye yardımcı olur.
Bir çay kaşığı tarçın tozu ile organik çikolatayı eritip birlikte karıştırın. Ağzınıza alın 10 dakika tutun, ardından ağzını iyice yıkayın. Bunu metalik tatdan kurtulana kadar günde iki kez yapın. Yada 1 su bardağı suya yarım çay kaşığı tarçın tozu ekleyin. Bir taşım kaynatın sonra birkaç dakika kadar bekletin. Tarçın çayını günde 2-3 defa içiniz.

4.Tuzlu Su

Ağız hijyeninin sağlanmasında tuzlu suyla gargara önemli bir rol oynamaktadır. Tuz, ağızda bakteri üremesini kısıtlayan ve asitlerin nötralize edilmesine yardımcı olan sodyum klorürden oluşur. Bu, metal tadından kurtulmanıza yardımcı oluyor.
1 fincan ılık suya 1 çay kaşığı sofra tuzu ilave edin. Tuz tamamen çözülene kadar iyice karıştırın.
Bu çözümü, ağzınızı günde 2-3 kez gargarayapın özelliklede yatmadan önce kullanın.

5. Yeşil Çay

Baş dönmesi ve  sindirim problemleriyle alâkalıysa, yeşil çay  bu durumu tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Bu sağlıklı içecek, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerinden dolayı bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya ve iltihabı kontrol etmeye yardımcı olur. Aslında, yeşil çayda kateşinler varlığı, ağızda acı tadıyla mücadele edebilir. Aynı zamanda, yeşil çay, ağız sağlığını destekler; bu, kötü  tadı önlemek için önemlidir.
Bir çay kaşığı yeşil çay yaprağını bir bardak sıcak su içerisine koyun. 10 dakika kadar demlendirin. Süzün ve biraz bal ilave edin ve yeşil çay  sıcakken için. Günde 2 ila 3 fincan yeşil çay içebilirsiniz.

6.Elma Sirkesi

Elma sirkesi, ağızda pH’yı dengeleyen doğal ve besleyici bir çözümdür. Ağızda asidik ortamın nötralize edilmesinin yanı sıra alkalileşmeye yardımcı olur ve metalik tadın rahatlamasını sağlar.Ayrıca, ekşi tadı salivasyonu harekete geçirir, bu da  metalik tadın yıkanmasını kolaylaştırır.
1 çorba kaşığı çiğ, filtrelenmemiş elma sirkesi bir bardak suya ilave edilip günde 2 kez içiniz. Ayrıca, elma sirkesini salata soslarında veya turşuları marine etmek için kullanın.

7.Yağ Çekme

Ağızda kötü bir tadın arkasındaki bir diğer önemli neden vücuttaki aşırı toksin olabilir . Bu sebebi çözmek için, yağ çekme mükemmel bir çözümdür.
Geleneksel bir Ayurvedik teknik olan yağ çekme, ağızda koku yaratan bakterilerin yanı sıra toksinlerden de kurtulmanıza yardımcı olabilir . Ayrıca tat tomurcuklarının organlarla buluştuğu dilde ana meridyenleri yatıştırır ve uyarır. Sabah ilk iş, ağzınıza 1 çorba kaşığı  organik hindistan cevizi yağı koyun. Ağzınızı çalkalayarak ve dişlerinizden geçirerek 15-20 dakika kadar devam edin. Yağı ağızdan boşaltın ve ağzınızı su ile çalkalayın. İşlemi yaklaşık bir ay boyunca tekrarlayın.

8.Nane

Baş dönmesi ve nefes darlığının arkasında sinüs ve üst solunum yolu enfeksiyonları varsa, doğal antibakteriyel etkileri nedeniyle nane ile problemleri tedavi edebilirsiniz.
Nane, böylece kötü kokuları önleyen, ağız içinde bakterilerin büyümesini engeller, ve aslında, yatıştırıcı kokusu ile nefesi canlandırır .Ayrıca sindirim sistemini yatıştırır ve ağızda metalik bir tat içeren asit reflü semptomlarını hafifletir.
Bir avuç sıcak suya ezilmiş nane yaprakları ekleyin. Kapağını kapatın ve 1 saat boyunca demleyin ve süzün. Gün boyunca bu sudan bir bardak içiniz.
Günde 2-3 defa 5 ila 6 taze nane yaprağı çiğnemek ve güçlü bir nane çayı hazırlayabilir, serinleyebilir ve günde bir kez ağzınızı çalkalamak için kullanabilirsiniz.

9.Karbonat

Doğal bir bileşik olan karbonat pH’ı düzenlemeye yardımcı olur ve böylece vücuttaki asit ve alkalite dengesizliğini önler. Bu, ağızda ek asit veya metalik bir tadı yok etmek içiniyi bir seçimdir.
Karbonat  ağızda plak ve zararlı bakterileri ortadan kaldırmada etkilidir .Yarım çay kaşığı karbonatı, bir bardak ılık suda karıştırın ve günde bir kez ağız durulama olarak kullanın. Ayrıca ağzınızın asitliğini azaltmak için dişlerinizi günde iki kez birkaç günlüğüne fırçalarken diş fırçanıza biraz kabartma tozu serpin.

Ayrıca oral hijyen uygulamalarına özellikle dişlerinizi günde iki kez en az 2 dakika fırçalamaya dikkat edin. Ayrıca, bakteriyel büyümeyi önlemek için her yemekten sonra dişlerinizi temizleyin.
Fırçalama ile birlikte diş ipi diş eti ve ağız yıkama ile gargarada önemlidir.
Dişlerinizi fırçaladığınızda, metalik tadın azaltılması için dil alanını da fırçaladığınızdan emin olun.
Diş fırçanızı her 3 ayda bir değiştirin.
Diş hekiminizi yılda bir kez ya da önerilirse daha sık ziyaret edin.
Organik gıdaları tüketin.
Tütünü sigara içmekten ve çiğnemekten kaçının; çünkü tükürük üretimini engellerler.
Şeker içermeyen şekerleri emme veya tükürük üretimini teşvik etmek için şekersiz sakız çiğneyin .
Kötü tat sorununu çözmek için birkaç gün boyunca günlük rutinden kahvenizi çıkarın.
Asit reflüsü oluşturan kızarmış ve baharatlı gıdaların alımını sınırlayın.
Daha küçük porsiyon yiyecekleri alın, gıdayı iyice çiğneyin ve hazımsızlıktan kurtulmak için yavaş yavaş yiyin.

Eğer sorununuz devam ediyorsa bir Doktora görünün.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.