Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Ağız Kokusundan Kurtulmanın Yolları

  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Ağız Kokusundan Kurtulmanın Yolları için yorumlar kapalı
  • 936 kez görüntülendi

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Ağız Kokusundan Kurtulmanın Yolları
  • Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Ağız Kokusundan Kurtulmanın Yolları

    Ağız, içerisinde bulunan bazı bakteriler nedeni ile bazı zamanlarda kokular üreterek hem kişilerin kendisini, hem de çevresinde bulunan kişilerin rahatsız olmasına neden olmakta. Neredeyse tüm insanların hayatları boyunca en az bir kere maruz kaldığı burum çok farklı sebeplerden meydana gelmektedir. Sorunun çözülebilmesi için kokunun şiddeti, hangi zaman aralıklarında göründüğü gibi bilgilere ihtiyaç duyan doktalar 3 farklı kategori ile Ağız Kokusu için çözümler üretmektedir.

    Ağız Kokusu genel olarak fizyolojik, patolojik ve psikolojik olmak üzere 3 farklı kategoride incelenmektedir.

    • Fizyolojik olan koku genel olarak kişilerin aç kalmaları durumunda ya da beslenme şekillerinde meydana getirdikleri değişikler sonucunda görülmektedir. Özellikle tavuk, et, süt ve süt ürünlerinin ağız içerisinde bakteriler ile temas etmesi sonucunda kokunun açığa çıkmasına neden olmakta. Bunun yanında sarımsak, soğan gibi besinlerin içeriğinde bulunan sülfür nedeni ile kısa süreli bir besin kokusuna yol açması da bu kategori içerisinde değerlendirilmektedir. Bu sorunun tedavisi oldukça basit olup uzmanlar tarafından yapılacak bir ağız içi bakımı ile kısa sürede ortadan kaldırılmaktadır.
    • Patolojik Ağız Kokusu kategori içerisinde en tehlikeli olanı olarak gösterilemekte. Sıradan bakım ürünleri, düzenli diş fırçalama gibi yöntemler ile tedavi edilememektedir. Sorunun temel kaynağına inmek tedavi süreninin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlar. Bu kategoride yer alan sorun genellikle ağız yataklarında meydana gelen sorunlar nedeni ile görülebilmektedir. Gıda atıklarının diş eti üzerinde bıraktığı zarar, diş çürüklerinin oluşması koku oluşumuna neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda bademcik iltihapları, ağız içerisinde oluşan yaralar ve mantar oluşumlarının tamamı da kokuların meydana gelmesine neden olmakta.
    • İnsanların sürekli ağzım kokuyor düşüncesi psikolojik sorunların meydana gelmesine neden olmakta. Belirli bir süreden sonra gerçeğe dönen bu durum kişilerin derin bir ruh çöküntüsüne girmesine neden olmakta. Yapılan bazı yanlış uygulamalar ağız ve diş sağlığının oldukça olumsuz etkilenmesine neden olmakta.

    Ağız Kokusu Teşhisi Nasıl Konur

    Koku aslında kişilerin kendi tespitleri ile kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Öncelikle diş ipi ile arka tarafta bulunan dişlere geçirilerek kısa bir bekletme yapılabilir. Ağızdan çıkarılan ipi koklayarak kişinin kendi kendiliğine teşhis yapmaları sağlanabilmekte.

    Bir diğer yöntem ise el bileklerini yalama ile sağlanamaktadır. Bilek üzerine kalan tükürüğün birkaç saniye içerisinde koklanması durum hakkında bilgi sahibi olunmasına olanak sağlamakta.

    Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır

    Bu sorunun tedavisi diğer hastalıklar ile eş değer bir şekilde uygulanmaktadır. Öncelikle sorunun temel kaynağınının tespit edilmesi gerekilir. Alanında uzman bir diş doktoru tarafından yapılacak test ve gözlemler tedavi sürecinin nasıl işleyeceği hakkında bilgiler verecektir.

    Ağız Kokusu Nasıl Engellenir

    • Ağız sağlığını sağlayarak, düzenli diş bakımlarının sağlanması, ağız içerisinde bulunanan çürük vb. durumlar tedavi edilmelidir.
    • Alkol ve sigara ilk aşamada azaltılmalı, sonrasında ise tamamen bırakılmalıdır.
    • Soğan, sarımsak gibi besinleri yemekler içerisinde iyi derece pişirerek tüketin.
    • Beslenmeniz içerisinde su içeriği bol malzemeler dahil etmeye çalışın. Özellikle meyve ve domatesler büyük oranda koku oluşumunu engellemektedir.
    • Ağız kuruluğu koku oluşumu için oldukça önemlidir. Bu nedenle gün içerisinde mümkün olduğunca su tüketmeye çalışın

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.