Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

İnsanların dışarıdan baktıkları zaman güzel bir dişin olması veya bir insanın yanında ağzın kokmaması son derece önemlidir. Bununla birlikte sigara içen bir insanın dişeri dışarıdan bakıldığında sapsarı olarak görülmektedir. Ağız kokusu ise sigaradan dolayı çok kötü bir kokuya neden olabilir. Ağız bakımı yapılmadığında, dişler ve diş etleri ile birlikte dillerin fırça ile temizlenmemesi, dişerin görüntüsünü bozacağı gibi ağız kokusuna da neden olacaktır.

Ağız bakımını yeterince önemsemeyen bir insan, diğer insanlar ile konuşurken dişlerinin görünmesiniz istemezler. Bununla birlikte ağız kokusunun diğer insanlara ulaşmasını engellemek adına karşısındaki kişi ile konuşurken ağzını kapatmaya çalışır. Bu durum hem insan psikolojisini derinden etkileyebileceği gibi ağız bakımının yapılmaması ciddi hastalıklara da sebep olabilir.

Ağız, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Bu durumda dişlerimizin gün içerisinde her tüketimde gıdalara maruz kalması ve bu maruz sonucunda da yıkanıp temizlenmemesi çürümelere yol açabilir. Çürüyen dişler sonrasında yiyecekler parçalanmadan mideye ineceğin için sindirim sisteminde ciddi sıkıntılara yol açabilir. Tüm bunları toparlayacak olursak ağız bakımının yapılmaması, bir domino etkisi yaratarak çok ciddi hastalıklara neden olabilir.

Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Ağız bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk nokta, düzenli olarak ağız ve diş kontrollerinizi yaptırmaktır. Bu yüzden herhangi bir neden olmaksızın 6 ayda 1 muayene olmanız gerekmektedir. Dişlerinizde çürük fark ettiğiniz andan itibaren zaman kaybetmeden çürükleri onarmaya başlamanız gerekir. Bu bağlamda florür içeren diş macunlarını tercih etmeniz, diş ve ağız sağlığı için son derece önemlidir.

Dişlerinizde diş ipi kullandığınızda veya dişlerinizi fırçaladığınızda kanama oluyorsa, bu durum çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Böylesi bir durumda doktora görünmenizde fayda vardır. Ayrıca gün içerisinde en az iki defa dişiniz ile birlikte dilinizi de fırçaladığınızda ağız kokusunu ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek diğer sorunları engellemiş olacaksınız. Yenilen yemek parçalarının dişlerinizin arasında kaldıysa, bu durumda diş ipi kullanmanız önerilmektedir. Çoğu insan kürdan veya iğne kullansa da bu yöntem son derece sağlıksız bir yöntemdir.

Florür içeren gargara kullanmak da ağız bakımı için son derece önemlidir.  Ancak gargarayı her gün değil, gün aşırı kullanmanız daha doğru olacaktır. Dişleriniz ile birlikte dilinizi de fırçalamak, ağız kokusu giderilmesinde etkilidir. Ayrıca başkalarının diş fırçasını kullanmamalı ve kullanmış olduğunuz diş fırçasını da her 6 ay da bir değiştirmelisiniz.

Ağız Bakımına Çocukluk Yaşlarında Başlanılmalı

Ağız bakımı, her ne kadar sağlık için gerekli olsa da aslında ağız bakımı bir nevi alışkanlık olarak görülebilir. Bu yüzden küçük yaşlarda anne ve babaların günde en az iki defa çocuklarını dişlerini fırçalamasına alıştırmalıdırlar. Bununla birlikte çocukluk yaşlarından itibaren ağız ve dişlere faydalı ve zararlı olan yiyeceklerin hangileri olduğuna dikkat edip bu doğrultuda alışkanlıklar edinmelidirler.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.