Adet Gecikmesi Neden Olur ve Kaç Gün Sürer?

  • KADIN HASTALIKLARI
  • Adet Gecikmesi Neden Olur ve Kaç Gün Sürer? için yorumlar kapalı
  • 1.376 kez görüntülendi

Adet Gecikmesi Neden Olur ve Kaç Gün Sürer?

Adet döneminin olması gereken tarihte gerçekleşmemesine adet gecikmesi denmektedir. Adet gecikmesi, pek çok faktör sonucu oluşabilir. Kansızlık ve stres gibi durumlar adet gecikmesinde ana nedenlerarasında yer almaktadır.

Adet Gecikmesi Nedenleri

Doğum Kontrol Hapları

Vücudun hormon dengesini bozucu bir etki yaratan doğum kontrol hapları regl dönemi düzensizliği ve adette gecikme gibi problemlere neden olmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanma kararı almadan önce uzman bir jinekoloğa görünmekte fayda vardır.

Obezite

Eğer normalin üstü bir kiloya sahipseniz adet gecikmesi yaşamanız normal olabilir. Uzman bir diyetisyen yardımı ve düzenli egzersizler ile birlikte normal kilolara ulaşabilir ve adet gecikmesi problemini aşabilirsiniz.

Hormonal Dengesizlik

Uzman doktorlar, kadınlarda görülen regl düzensizliği ve adet gecikmesinin bir diğer sebebini hormonal bozukluklar olarak açıklamaktadır. Fazla ya da az salgılanan tiroid hormonu veya prolaktin hormonundaki yükseklik ve polikistik over hastalıklarının da adet gecikmesine neden olduğu bilinmektedir.

Eğer hormonal bozukluk problemi yaşıyorsanız yüksek ihtimal vücutta kıllanma gibi bir durumda söz konusu da olacaktır. Eğer böyle bir durumdan şüphe duyuyorsanız uzman bir endokrinoji doktoruna başvurarak test yaptırabilirsiniz. Gerektiği takdirde doktorunuz adet gecikmesini önlemek için sizlere ilaçlar verecektir.

Zayıflık

Normalden daha az bir kiloya sahip olmak veya aşırı zayıflık gibi durumlarda östrojen hormonu seviyesini ve üretimini düşürdüğünden adet döneminde gecikme gibi problemlere neden olur. Uzman bir diyetisyen ile birlikte hazırlanacak beslenme programı kilo almanıza yardımcı olacak ve adet gecikmesi problemini aşmanıza yardımcı olacaktır.

Hamilelik

Adet döneminde görülen gecikme gibi problemlerin bir diğer nedeni de hamileliktir. Eğer cinsel hayatınızı aktif olarak yaşıyor ve regl gününüzde gecikme yaşıyorsanız hamilelik testi yaptırmanız iyi olacaktır.

Kronik Rahatsızlıklar

Şeker hastalığı ya da kronik bağırsak hastalıkları gibi durumlarda adet döngüsünü bozan etkiler yaratmaktadır. Doktorunuzun reçete edeceği ilaçlar ile adet gecikmesini önlemek mümkündür.

Fazla Spor Yapmak

Özellikle de profesyonel spor hayatı olan kadınların daha sık bir şekilde karşılaştığı adet gecikmesi fazlaegzersiz yapma sonucu menstrüel döngülerde bozukluktan dolayı oluşmaktadır.

Meme Dönemi

Pek çok kadın emzirme dönemi içerisinde adet döneminde gecikmeler yaşamaktadır. Emzirme dönemi sonunda bu döngü rayına oturacaktır.

Yeni Genç Kız Olmak

Ergenlik dönemine yeni giren genç kızlarda adet düzensizliği görülmesi normal bir durumdur. Regl dönemi ilerleyen yıllarda düzene girecek ve adette gecikme tarzı problemler görülmeyecektir.

Polikistik Over Sendromu

Tüylenme, kilo artışı ve adet düzensizliği gibi belirtilerle ortaya çıkan polikistik over sendromu önemli bir problemdir. Tedavi edildiğinde adet gecikmeleri gibi problemler iyileştirecektir.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Kortizon ilaçlar, antidepresif haplar ve antibiyotikler yan etki olarak adet döneminde gecikmeye nedenolabilir. Bunun yanı sıra tiroid tedavisi veya kemoterapi gören hastalarda da adet düzensizliği görülmektedir.

Perimenopoz

Menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan ve 2 ile 8 yıl boyunca sürebilen bu süreçte kadınlar adet düzensizliği ile karşılaşmaktadır.

Depresyon ve Stres

Fazla kaygı ve stres gibi problemler vücutta kötü etki yaratarak adet gecikmesi gibi bir probleme neden olabilir. Kaygının azalması ve depresyonun atlatılmasıyla birlikte adet düzeni de normal halini alacaktır.

Bu durumların yanı sıra, hızlı kilo verme, hasta olma, uzun seyahatler, rahim rahatsızlıkları, düzensiz beslenme, kürtaj nedeniyle oluşan rahim yapışıklıkları, beyin tümörleri gibi durumlarda adet dönemindegecikmeye sebebiyet vermektedir.

Adet Gecikmesi Kaç Gün Sürer?

Adet gecikmesi yaklaşık olarak 1 haftaya kadar normal kabul edilmektedir. Adet gecikmesi şu kadar gün sürer diye söylenebilecek bir gün sayısı yoktur. Nedenine bağlı olarak adet gecikmesi bir kaç ay bile olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.