Acaba Meme Kanseri Miyim?

  • CİNSEL SAĞLIK
  • Acaba Meme Kanseri Miyim? için yorumlar kapalı
  • 2.164 kez görüntülendi

Acaba Meme Kanseri Miyim?

Acaba Meme Kanseri Miyim?

Meme ağrısı, kadınların yüzde 70’inin ömrü boyunca bir şekilde karşılaştığı yakınmadır. 30 – 50 yaş arası kadınlarda meme kanseri oldukça yaygındır. Meme ağrısı tek veya çift taraflı olabilir ve meme ağrısını tarif eden kadınların önemli bir kısmı; bu durumun adet düzeniyle ilişkili olduğunu bilerek bir bulgu olarak kabullenmişlerdir

Kadınların yüzde 10-20’lik  bir kesimi, şiddetli ağrı tarifi edenler, günlük iş ve cinsel aktivitelerinin kısıtlandığından ve bu durumun kendilerini depresyona sevk ettiğinden şikâyetçidir. Adet düzeniyle ilişkili olan ağrılar bazen çok şiddetli olabilirler. Meme ağrısı tarifleyenlerin yaklaşık üçte biri bu şikâyetle doktora başvurma gereği hissetmezler.

Adet düzeniyle ilişkili olan ağrıların nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ağrının adet düzeniyle birlikte ortaya çıkması, memelerde şişme, hassasiyet olması ve menopoz ile ağrı şikâyetlerinin gerilemesi, kadınlık hormonu olan östrojen etkisine bağlı olduğuna dair delilleri kuvvetlendirmektedir.

KANSER HASTASINDA AĞRI GÖRÜLMEZ

Kanser hastalarında genellikle meme ağrısı görülmez. Kanser genellikle sert, ağrısız, düzensiz bir kitle ile başlar. Kanserde ağrı ancak hastaların yüzde 15’inde görülür. Meme ağrıları, dört ana grupta sınıflandırılabilir. Bunlar; adet düzeniyle ilişkili olan ağrılar, adet düzeniyle ilişkili olmayan ağrılar, göğüs duvarı ağrıları ve göğüs duvarı dışı ağrılardır.Adet düzeniyle ilişkili olan ağrılar: Genelde 30’lu yaşlardaki kadınlarda sık görülür. Genelde 3-7 gün süren adet öncesi memede gerginlik, şişme ve hassasiyet şikayeti ile kendini gösterir. Ağrı genelde iki taraflıdır ve hastalar dokunmakla memenin hassas olduğundan da şikâyet ederler ve ağrı genelde memenin üst dış bölümünde daha çok hissedilir. Ağrı koltukaltına ve üst kola da yayılma eğilimindedir. Ağrının şiddeti her adet döneminde değişmekle beraber, yıllarca ısrarla süren ağrı olarak tariflenebilir. Menopoz ile tipik olarak ağrılar ortadan kalkar. Ağır eşya kaldırma ve kolu zorlama gibi fiziksel aktiviteler ağrıda artışa neden olur.

Adet düzeniyle ilişkili olmayan ağrılar: Menstrüel döngüden bağımsız ve hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda gözlenebilen ağrı şeklidir. Ağrı genelde yanma şeklinde tariflenir. Altta yatan neden hassas bir meme kisti, iltihap, çarpma olabileceği gibi, çoğu zaman ağrıyı açıklayacak bir neden gösterebilmek oldukça güçtür.

Muayene ve tetkiklerinde sorun saptanmayan hastalara kafein içeren gıdaların azaltılması, sigara ve alkolden kaçınılması, spor yapılması, sağlıklı beslenme koşullarına uyulması ve stresten uzak durması önerilir. Buna rağmen ağrıları devam eden hastalarımıza ağrı seviyelerine göre ilaç tedavi seçenekleri vardır.

nelde çay, kahve, kola, çikolata gibi kafeinli gıda alımı, sigara ve alkol tüketimi ve stresle ilgilidir.

Göğüs duvarı ağrısı: Kas-

iskelet sistemini köken alan ağrı, çoğu zaman tek taraflıdır ve ağrının tariflendiği alana bası uygulamakla ağrı artar. Memede tariflenen bıçak saplanması veya batma tarzındaki ağrılar çoğu zaman, kas-iskelet sisteminden kaynaklanan ağrılar olup, bölgenin komşulukları nedeniyle meme ağrısı olarak kadınlarca tariflenmektedir. Bu şikâyetlerle başvuran hastalarda sinir kök ağrıları ve kaburga ağrıları da araştırılmalıdır.

Göğüs duvarı dışı ağrı: Bu grup ağrılar kas iskelet sistemi dışında safra kesesi taşı veya kalp kökenli ağrıları içermekte olup, memede ağrı şikâyetiyle başvuran hastalarda batın muayenesi ve kalp ile ilgili hikâye de dikkatle alınmalıdır.

Acaba Meme Kanseri Miyim?

Meme Kanseriysem Ne Yapmalıyım

Mutlaka bir genel cerrahi uzmanına başvurarak muayene olmalıyız. Ülkemizde bayanlar meme, hemoroid ve kadın doğum muayenelerinden utanmakta ve çoğu zaman bu nedenle hekime gelmemektedirler. Hekimler için hastaların organları arasında bir fark yoktur. 40 yaş altı bayanların meme muayenesi ve meme USG yaptırmaları, 40 yaştan sonraki bayanlarda ise 70 yaşa kadar her 8 kadından birinde gelişebilecek meme kanser riski nedeni ile yılda bir, 70 yaştan sonra iki yılda bir meme USG ve mamografi yaptırmaları gereklidir.

Muayene ve tetkiklerinde sorun saptanmayan hastalara kafein içeren gıdaların azaltılması, sigara ve alkolden kaçınılması, spor yapılması, sağlıklı beslenme koşullarına uyulması ve stresten uzak durması önerilir. Buna rağmen ağrıları devam eden hastalarımıza ağrı seviyelerine göre ilaç tedavi uygulanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.