A vitamini fazlalığı nedir belirtileri nelerdir ?

  • Genel Sağlık
  • A vitamini fazlalığı nedir belirtileri nelerdir ? için yorumlar kapalı
  • 988 kez görüntülendi

A vitamini fazlalığı nedir belirtileri nelerdir ?

İnsan vücudunun temelinde organik ve inorganik moleküller bulunur. Temel organik moleküller proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve nükleik asitlerdir. Organik moleküllerin arasında düzenleyici rolleri olan vitaminler de vardır. Vitaminlerin büyük çoğunluğu dışarıdan, besinlerle birlikte alınır. Bu sebeple her zaman söylendiği gibi yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Enerji vermeyen organik bileşikler olan vitaminlerin eksikliği de fazlalığı da çeşitli metabolik bozukluklara sebep olur. Vücudumuzdaki vitaminler oldukça az miktarlarda olmalarına rağmen eksiklikleri ya erken ya da geç fark edilir. Bu fark depolanıp depolanmama özelliğinden kaynaklanır. Vitaminlerin suda eriyenleri depolanamadığı ve fazla alındığında idrar, ter gibi sıvılar atıldığı için her gün az da olsa alınmalıdır. Ancak yağda eriyenleri yani A,D,E ve K vitaminleri çoğunlukla yağ dokuda ve karaciğerde depolanmaktadır. Depolanabilen vitaminler aşırı dozda alınırsa zararlı olabilir.

A vitamini fazlalığının sebepleri?

Yağda eriyen vitamin grubundan olan A ve D vitamini tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. A vitamini karaciğerde depolanır ve bu vitamin 5–10 ay gibi bir süre içinde besinlerle hiç alınmasa da yeterli gelebilir ve eksiklik belirtileri görülmez. A vitamini besinlerle alındığında fazlalık gibi bir probleme neden olmamaktadır. Ancak dışarıdan besin takviyesi olarak A vitamini tabletleri ya da multivitamin alan bireylerde fazlalığına rastlanması mümkündür.

A vitamininin görevleri nelerdir?

A vitamini öncelikle görme organı için gereklidir. Bağışıklık, cilt ve diş yapısı üzerinde de etkileri olan A vitamini ayrıca antioksidan olarak da görev almaktadır. Yaşlanmayla ilgili etkilere karşı da savaşan A vitamini sıcak, ışıklı ortamlarda kalır, havayla temas ederse bozulabilmektedir. A vitamini alabilmek için en sağlıklı olanı hayvansal gıdaları tercih etmek ve taze olarak tüketmektir. Tablet olarak satılan A vitaminleri koyu renkli cam şişelerde korunmakta ve satılmaktadır.

A vitamini hangi besinlerle alınır?

A vitamini çeşitli sebze ve meyvelerle alınabileceği gibi hayvansal gıdalarla da alınabilir. Havuç, biber, domates, kırmızıbiber, mercimek, pırasa, bezelye, maydanoz, ıspanak, kabak, Brüksel lahanası ve pazı gibi bitkiler ile greyfurt, portakal, kavun, elma, karpuz, şeftali, üzüm, kayısı, erik gibi meyveler A vitamini kaynağıdır. İnek sütü, yoğurt, keçi sütü, karaciğer, yumurta, kuzu ciğeri, tavuk eti, tereyağı, balık yağı, peynir, karides, somon balığı, sardalye, tuna balığı gibi hayvansal kaynaklar da A vitamini içermektedir.

A vitamini fazlalığı nasıl belirti verir?

Yetişkin kadınlar için alınması gereken günlük A vitamini miktarı 800 retinol, erkekler için de 1000 retinol değerinde olmalıdır. Bu değer günlük 100.000 retinol olduğunda ve uzun süre böyle devam ettiğinde vitamin fazlalığı sorunlarıyla karşılaşılabilmektedir. A vitamini fazlalığı en çok saç dökülmesi olarak belirti vermektedir. Fazlalık karaciğer hassasiyeti ve büyümesi, dalakta büyüme,  kemiklerde zayıflık gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Mide bulanması, kusma, iştah azalması, deri döküntüleri, dudaklarda kuruma, yorgunluk, avuç içleri ve ayak tabanlarının renginin sarı ile kavuniçi arasında olması da fazlalığa işaret etmektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.