4 5 6 7 Aylık Bebeklerde Gelişim ve Büyüme

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • 4 5 6 7 Aylık Bebeklerde Gelişim ve Büyüme için yorumlar kapalı
  • 1.235 kez görüntülendi

4 5 6 7 Aylık Bebeklerde Gelişim ve Büyüme

Bu dönemde bebekler fiziksel beceri ve dünyayla etkileşim kurma açısından hızla büyümeye devam ederler. Çoğunlukla bu aylar bebeklerin isimlerine tepki verdikleri, nesneleri tutabildikleri, tek başlarına oturabildikleri ve neşeli olduklarını ifade eden sesler çıkarabildikleri bir dönemdir.

Öğrendikleri yeni becerilerin çoğu katı yiyecekler yiyebilmeye hazırlık niteliğindedir. Bu dönemde bazı bebekler anne sütü veya mama dışındaki yiyeceklerin tadına bakmaya başlarlar. Anne sütü veya mama en temel besin kaynakları olsa da bebekler farklı lezzetleri keşfetmeye başlayabilirler. Bebeğiniz istikrarlı bir şekilde büyüdüğü sürece, beslenme alışkanlıkları kaygı verici değildir.

Bebekler bu dönemde ne kadar büyür?

  1. ay sonunda bebeğinizin kilosu doğumdakinin yaklaşık iki katıdır. Bu dönemde ayda yaklaşık 450-600 gram alınır ve bu süre boyunca boyları yaklaşık 5 cm. uzar. Bu dönemde bebeğin ne kadar kilo alacağına dair kesin kurallar yoktur ancak bebeğiniz yine de normal bir düzende büyümeye devam edecektir.

Doktorunuz çocuğunuzun doğumundan itibaren kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçmeye devam edecektir. Bu değerler doktor tarafından standart büyüme çizelgesinde takip edilir. Doktorunuzdan isteyerek bebeğinizin büyüme çizelgesini izleyebilirsiniz. Çizelgede ortaya çıkan eğri, bebeğinizin ilerideki büyüme modeliyle ilgili fikir verebilir.

Endişelenecek bir şey var mı?

Bebeğim çok mu kilolu? Çok mu zayıf? Bebeğim gelecekte uzun mu olacak yoksa kısa mı? Ebeveynler çocuklarını genellikle kardeşleriyle veya akranlarıyla karşılaştırarak bu sorulara cevap ararlar. Ancak çocukların büyüme hızlarının birbirlerinden farklı olduğu unutulmamalıdır.

Büyüme birçok faktöre bağlıdır:

  • Ebeveynlerden geçen genler
  • Bebeğin beslenme kalitesi
  • Genel sağlık durumu
  • Büyümeyi kontrol eden hormonların doğru çalışması

Doktorunuz, bebeğinizin büyüme çizelgesine bakarak büyümenin normal seyir izleyip izlemediğini söyleyebilir. Bebeğinizin boyu veya kilosuyla ilgili genel bir endişeniz varsa, bunu doktorunuzla paylaşınız. Doktorunuz bunu öğrenmek için aşağıdaki soruları soracaktır:

  • Bebeğiniz günde kaç öğün besleniyor?
  • Her öğünde ne kadar yiyor?
  • Her öğünde emzirme süreniz ne kadar?
  • Bebeğiniz başka ne yiyor?
  • Bebeğiniz ne sıklıkla kaka yapıyor? Kakası nasıl görünüyor?
  • Bebeğiniz ne sıklıkla idrarını yapıyor?

Ayrıca doktorunuz bebeğinizin genel sağlık durumuyla ilgili sorular da sorabilir. Tüm bu faktörler birleştiğinde doktorunuz çocuğunuzun büyüme hızının normal olup olmadığına karar verecektir.

Prematüre bebekler bu dönemde hala yaşıtlarının geresinde olabilir, ancak onların da kendi büyüme hızlarına sahip oldukları unutulmamalıdır.

Tombul Bebekler

Bazı bebekler yaşıtlarına göre fazla kilolu görünebilir. Bu bebekler için bebeğin doktorunun tavsiyeleri çok önemlidir.

Ancak bebeğinizin kilo alacağı kaygısıyla beslenmesini kısmamalısınız. Normal bir şekilde büyümeleri için yağ da dahil tüm besinleri almaları gerekmektedir.

Bebeğinizin aldığı gıdanın boş kaloriden ziyade besleyici yiyecekler olduğuna emin olunuz. Örneğin yüksek kalori ve düşük besleyici değeri olan meyve suları bebeklerden uzak tutulmalıdır. Özellikle 6 aydan küçük bebeklere meyve suyu kesinlikle verilmemelidir. 6. Aydan sonra nadiren de olsa meyve suyu verebilirsiniz. Ancak meyve suyunun bebekler için belirgin bir yararı olmadığını unutmayınız.

Püre haline getirilmiş sebzeleri bebeğinize azar azar vermeye başlayabilirsiniz. Ancak bebeğinize asla şekerli gıdalar vermeyiniz. Ayrıca bebeğiniz doyma belirtileri gösterdikten sonra daha fazla yedirmeye çalışmayınız.

Bebeğinizin kilosu ile ilgili endişeleriniz varsa bu dönemde bebeğinize geniş bir oyun ve hareket alanı sağlayarak, egzersize teşvik edebilirsiniz.

Bu dönemde bebeğinizin nesnelere uzanma, yuvarlama ve emekleme becerileri gelişmeye başlar. Bazı ebeveynler bu dönemde bebekleri için planlı egzersiz programları bile düzenlemektedir. Bu zorunlu olmasa da, bebeğinizin hoşuna gidiyorsa yararlı olabilir.

Ayrıca kendi alışkanlıklarınızı da gözden geçirmelisiniz. Aşırı kilolu, sağlıksız beslenen, hareketsiz ebeveynlerin çocukları genellikle fazla kilolu olmaktadır.

Sırada ne var?

Bebeğinizin ilk doğum günü yaklaştıkça büyüme biraz yavaşlar. Önünüzdeki aylarda bebeğiniz daha da hareketleneceğinden, onda büyük değişiklikler görebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.