2 Yaş ve 3 Yaş Çocuklarda Büyüme ve Gelişme

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • 2 Yaş ve 3 Yaş Çocuklarda Büyüme ve Gelişme için yorumlar kapalı
  • 1.437 kez görüntülendi

2 Yaş ve 3 Yaş Çocuklarda Büyüme ve Gelişme

2-3 yaş döneminde çoğu çocuk 1.5-2 kilo alır ve yaklaşık 5-8 cm uzar.

Bu dönemde çocuklar son derece aktif ve hareketlidir ve fiziksel yollarla birçok şey öğrenirler. Etrafta koşarak dünyayı keşfederler. Topa tekme atmak veya üç tekerlekli bisiklete binmek gibi yeni beceriler kazanırlar.

Bu dönemde çocuğun iştahının azalıp artması yaygın bir durumdur. Ayrıca belirli bir yiyeceği çok yemek isteyebilirler. Yemek krizlerini görmezden gelirseniz çok uzun sürmeyecektir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için çok çeşitli ancak besleyici yiyecekler sunmalı ve bunların arasından neyi ne kadar yiyeceğine çocuğunuzun kendisinin karar vermesini sağlamalısınız.

Çocukların boy ve kiloları değişse de düzenli bir hızda büyümeye devam ederler. Doktorunuz düzenli kontrollerde büyüme çizelgesini düzenlemeye devam edecektir. Böylece doktorunuz çocuğunuzun zaman içerisindeki büyüme düzenini izleyecek ve dikkat edilmesi gereken noktaları tespit edebilecektir.

Çocuğun Büyümesine Yardımcı Olmak

Normal büyüme (beslenme, yeterli uyku ve düzenli egzersiz ile desteklenen) çocuğun sağlığının yerinde olduğunun göstergelerinden biridir. Ancak çocuğunuzun büyüme sürecinin en büyük belirleyicilerinden biri genlerdir. Çocuklara fazladan yiyecek vermek ve önerilenden fazla mineral, vitamin ve diğer gıdaları vermek daha uzun olmasını sağlamayacaktır.

Günümüzde çocukların büyümesini olumsuz etkileyen en önemli unsur yetersiz ve sağlıksız beslenmedir.

Doktor Muayenesi

Büyüme çizelgesinden elde edilen verilere rağmen normal boy ve kilonun belirlenmesi zordur. Örneğin daha kısa ebeveynlerin çocukları da kısa boylu olmaya eğilimlidir.

Çocuğunuzun yaşıtları kadar uzun olmamasından veya kilo almamasından endişe edebilirsiniz. Ancak burada en önemli soru çocuğunuzun normal hızda büyüyüp büyümediğidir. Örneğin çocuğunuzun büyüme hızı son zamanlarda yavaşladıysa doktorunuz muhtemel bir sağlık problemi olup olmadığını belirlemek için son aylarda yapılan ölçümleri gözden geçirebilir. Büyüme çizelgesinde yüzde 5’lik dilimin altına düşen çocuklarda genellikle aşağıdaki durumlardan biri görülür:

 

  1. Ailevi (genetik) Boy Kısalığı: Bu çocuklar ebeveynlerinden gelen kısa boy genlerini taşırlar. Genellikle anne veya baba, ya da diğer akrabalar kısadır. Bu çocuklar kısa boylu olsalar da normal hızda büyümeye devam ederler, sağlıklıdırlar, büyümeyi engelleyecek tıbbi hastalık semptomları görülmez. Normal dönemde ergenliğe girerler ve ebeveynlerine benzer nihai boylarına ulaşırlar. Genel olarak nihai yetişkinlik boyunu önemli düzeyde arttıran bir tedavi bilinmemektedir.
  2. Konstitüsyonel Büyüme Gecikmesi: Bu gruptaki çocuklar, doğdukları dönemde ortalama boy ve kiloya sahip olsalar da, 6 ay – 2 yaş arası dönemde ortalamanın altında bir büyüme hızına sahip olurlar. Konstitüsyonel büyüme gecikmesi görülen çocuklar 2-3 yaşından sonra ergenliğe kadar normal çocukluk büyüme hızına ulaşırlar ve diğer çoğu ergene göre daha geç yaşta uzayabilirler. Ergenliğe daha geç girdiklerinden ergenlik dönemi daha geç sonlanabilir. Bu da boylarının nihai uzunluğa ulaşmasını geciktirebilir. Ailede bu büyüme modeline sahip başka birinin bulunma olasılığı yüksektir. Genel olarak tedavi gerektiren bir durum yoktur.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.