1-2 Yaş Arası Bebeklerde Büyüme ve Gelişme

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • 1-2 Yaş Arası Bebeklerde Büyüme ve Gelişme için yorumlar kapalı
  • 1.428 kez görüntülendi

1-2 Yaş Arası Bebeklerde Büyüme ve Gelişme

Bu dönemde bebeğinizde birçok değişiklik göreceksiniz. Yaklaşık 1.5 yaşındayken çoğu bebek yürüyor ve etrafı dolaşıyor olur. İkinci yaş günleri yaklaşırken çoğunlukla “bebek” görüntüsünden kurtulurlar. Güçlendikçe ve becerileri geliştikçe bu dönem boyunca fiziksel büyüme yavaşlayacaktır.

Bu dönemde çocuklar ne kadar büyür?

Çocuklar ikinci yıl içerisinde daha yavaş büyür. Çocuğunuz bu yıl içerisinde yaklaşık 2 kilo alacak ve 10-12 cm. uzayacaktır. 2 yaşına geldiklerinde yetişkinlikteki baş boyutunun %90’ına ulaşmış olurlar. Erkek çocuklar kızlarla aynı boyda olsalar da çok az daha fazla kilo alabilir.

Bu dönemde büyümeden ziyade çocuğunuzun görüntüsündeki değişiklikleri fark edersiniz. Vücut oranları değişmeye başlar. Artan fiziksel aktivite nedeniyle tombul bel görüntüsü incelmeye, kaslar daha belirgin hale gelmeye başlar. Bu dönemde artık bebek gibi değil, okul öncesi çağdaki çocuklar gibi görünmektedirler.

Endişelenecek bir şey var mı?

Aynı bebekler gibi, 1-2 yaş çocuklar da farklı görünüş ve bedenlere sahiptir. Doktorunuz düzenli kontrollerde çocuğunuzun büyüme çizelgesini doldurmaya devam edecektir. Bebeğinizin belirli bir zamanda fazla zayıf veya kilolu olduğundan endişe etseniz de, önemli olan büyüme çizelgesindeki eğrinin düzenli bir biçimde ilerlemesidir.

1-2 yaş döneminde bebekler kendi kendilerine bir şeyler yemeyi öğrenirler. Masada yemek yemeye ve yeni lezzetleri tatmaya başlarlar. Büyüme yavaşladığı için iştahta azalma olabilir. Hatta bazen çocuğunuz hiçbir şey yemek istemeyebilir. Bunlar normal olsa da endişe verici bir durum oluştuğunda mutlaka hekiminize danışınız.

Çocuğunuz için her gün kullanabileceği güvenli bir oyun alanı oluşturarak fiziksel aktiviteyi teşvik edin. Bu yalnızca çocuğunuza fiziksel yarar sağlamakla kalmaz, onun öğrenme sürecini de destekler. İster emekleyerek ister yürüyerek olsun bu dönemde çocuklar her yere ulaşmak, her yere gitmek isterler. Bu nedenle onları oyuna teşvik etmek oldukça kolay olacaktır.

Bebeğinizin hareket ve keşfetme sürecini engelleyecek şekilde beşik, yatak, bebek koltuğu gibi yerlerde çok vakit geçirmesine izin vermeyiniz.

Sırada ne var?

Bu dönemde bebeğiniz daha yavaş da olsa büyümeye devam edecektir. 24-36 aylık dönemdeki 1 yıl içerisinde yalnızca 5-7 cm. uzayacaktır. Ancak başka yönlerden, özellikle dil gelişimi açısından gelişim hızla devam edecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.